Lunds universitet, Institutionen för translationell medicin

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Om arbetsplatsen

Vid forskargruppen Medicinsk strålningsfysik, Malmö bedrivs forskning inom det tvärvetenskapliga ämnet medicinsk strålningsfysik där man studerar och vidareutvecklar medicinska tekniker med joniserande och icke-joniserande strålning, strålskydd samt omgivningsradiologi. Forskargruppen leds av professor Lars E Olsson. Professor Christopher Rääf bedriver forskning inom omgivningsradiologi och ansvarar för forskargruppens radiometrilaboratorium. Verksamheten är lokaliserad till Diagnostiskt centrum i Malmö. Mer om vår spännande forskning: https://www.msf-malmo.lu.se/.

Inom forskargruppen värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra. Vi värnar både om den fysiska säkerheten samt den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss.

Projektbeskrivning

Vi söker nu en doktorand till vårt forskningsprojekt “Localization of radioactive sources out of control using mobile gamma spectrometry and recursive frequentist and Bayesian inference”. Målet är att utveckla effektiva analysmetoder för rörlig gammaspektrometrisk sökning av strålkällor som kommit ur kontroll genom olyckor, stölder eller krigshandlingar och bestämma deras position, skärmning och aktivitet. Utmaningen är att göra metoden så känslig att den kan identifiera källan trots störningarna från den naturliga bakgrundsstrålningens variationer. Kunskap och metoder som genereras i projektet syftar till att lokalisera, omhänderta och säkra strålkällor som kommit ur kontroll och bidra till att friklassa områden som bedöms fria farliga strålkällor.

Statistiska analysmetoder har utvecklats och prövats experimentellt vid forskargruppen. Den senast framtagna metoden använder Bayesiansk slutledning. Det sker genom kombination av strålningens fysikaliska egenskaper och geografiskt bestämda mätdata som mynnar ut i en sannolikhetsfördelning över en strålkällas position och aktivitet. I projektet ingår att studera tidigare beskrivna metoder, utveckla varianter av hybridmetod baserad på frekventistisk och Bayesiansk statistisk analys, programmera metoderna och testa deras prestanda genom praktiska experiment med verkliga strålkällor.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Din huvuduppgift är att genomföra sina forskningsstudier vilket inkluderar deltagande i forskningsprojekt och obligatoriska kurser. Forskningsuppgifterna ska sammanställas i enskilda arbeten för publicering i vetenskapliga tidskrifter.

Andra arbetsuppgifter (20 % omfattning) består av deltagande i obligatoriskt laboratorieunderhåll (inklusive externa övningar i fält) samt enskilda undervisningsinsatser.

Kvalifikationer

För anställningen krävs:

  • Mastersexamen inom medicinsk strålningsfysik, kärnfysik, teknisk fysik eller motsvarande område.
  • Kunskap och erfarenhet inom programmering, exempelvis Python, C/C++, Fortran, Basic, R, Java eller motsvarande.
  • Goda kunskaper i muntlig och skriftlig kommunikation på engelska.
  • Goda kommunikations-, presentations- och skrivfärdigheter.
  • God samarbetsförmåga, kan arbeta självständigt och är lösningsfokuserad

Meriterande för anställningen är:

  • Genomgått kurser på avancerad nivå i statistik, matematisk modellering eller numerisk analys.
  • Dokumenterade goda färdigheter i svenskt tal och skrift.
  • Europeisk B-körkort.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Bedömningsgrund

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev, ett CV, diplom på din mastersexamen och andra dokument som du vill ska övervägas (t.ex. rekommendationsbrev).

Villkor

Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§. Tjänstens omfattning är heltid med tillträde i februari 2023 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde Februari 2023 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Malmö
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/3915
Kontakt
  • Lars E Olsson, professor, forskargruppschef, +4640331728
  • Christopher L Rääf, professor, huvudhandledare, +4640331145
  • Linnea Gard, personalsamordnare, +4640391071
Facklig företrädare
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2022-12-07
Sista ansökningsdag 2023-01-16

Tillbaka till lediga jobb