Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Biologiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ämnesbeskrivning
Forskning inom ett projekt om kemosensoriska receptorers funktion och evolution (doftreceptorer, jonotropa receptorer och gustatoriska receptorer). Projektet syftar till jämförande studier av molekylära och neurala mekanismer bakom hur olika arter av leddjur luktar och smakar, inklusive fästingar, spindlar och insekter. Detta kommer att bana väg för utvecklingen av nya strategier för att bekämpa skadedjur och sjukdomsvektorer.

Arbetsuppgifter
Forskaren kommer att vara placerad hos Dr. Dan-Dan Zhang och Prof. Christer Löfstedt i Feromongruppen. Projektet stöds av Crafoordska stiftelsen och ”the Max Planck Center for next Generation Insect Chemical Ecology (nGICE)”.

I arbetsuppgifterna som forskare ingår främst att bedriva forskning inom ämnesområdet. Projektet innefattar att identifiera kemosensoriska receptorgener i transkriptom och genom, att jämföra uttrycksnivåerna för generna, och att funktionellt karakterisera generna i heterologa system (huvudsakligen ”two-electrode voltage clamp recordings (TEVC)” från oocyter av den afrikanska klogrodan Xenopus laevis).

Forskaren uppmuntras att under anställningen tillsammans med värdarna söka anslag för fortsatt finansiering av postdoktoral forskning, till exempel MSCA-stipendium.

Krav för anställningen

 • Avlagd doktorsexamen.
 • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
 • Mycket goda kunskaper i bioinformatisk analys och dokumenterad erfarenhet av molekylärbiologiska studier av kemosensoriska receptorer och heterologa system (företrädesvis Xenopus oocyter och aktivitetsregistrering med TEVC).
 • Intresse för kemisk kommunikation i allmänhet och för evolutionsbiologiska frågeställningar.
 • God kommunikations- och samarbetsförmåga. Forskaren förväntas aktivt delta i aktiviteterna i Feromongruppen och nGICE.

Meriterande för anställningen
Bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter. Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet.

Publikationer om funktionell karakterisering och evolutionär analys av kemosensoriska receptorgener, samt erfarenhet av fluorescerande in situ-hybridiseringsteknik (FISH) eller in vivo elektrofysiologiska mätningar som ”single-sensillum recording (SSR)” kommer att anses vara styrkor. Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom forskningsmiljön.

Möjlighet att snarast tillträda anställningen är viktigt.

Villkor mm
Anställningen är tidsbegränsad till 1 år och avser heltid. Kontakta gärna Dan-Dan Zhang (dan-dan.zhang@biol.lu.se) för mer information. Startdatum: snarast enligt överenskommelse.

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla:

 • Meritförteckning/CV inklusive publikationslista.
 • En generell beskrivning av tidigare forskningsarbete och framtida forskningsintressen (max tre sidor).
 • Kontaktuppgifter till minst två referenser.
 • Kopia av examensbevis för doktorsexamen samt ev. andra intyg/betyg som du önskar åberopa.
Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/337
Kontakt
 • Dr. Dan-Dan Zhang, dan-dan.zhang@biol.lu.se
 • Helena Skönvall, pesonalsamordnare, helena.skonvall@science.lu.se
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-02-07
Sista ansökningsdag 2023-04-14

Tillbaka till lediga jobb