Humaniora och teologi, Centrum för teologi och religionsvetenskap (CTR)

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.


Centrum för teologi och religionsvetenskap (CTR) och Centrum för Mellanösternstudier (CMES) söker en lovande islamolog och Mellanösternforskare som befinner sig i början av sin karriär och som forskar om islam i det samtida Mellanöstern.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna som är kopplade till anställningen omfattar forskning med specialisering inom utlysningen (se nedan) och undervisning i islamologi och Mellanösternstudier. Anställningen omfattar minst 50 % forskning och upp till 50 % undervisning och administration. Anställningen är förlagd till CTR men knuten till det strategiska forskningsområdet Middle East in the Contemporary World (MECW). MECW-programmet är organiserat i fyra forskningsteman och forskningsinriktningen för det biträdande lektoratet ska anknyta till ett eller flera av dessa teman: 1) Miljö och hållbar utveckling; 2) Säkerhet och hållbar fred; 3) Demokratisering, migration och hållbar socio-ekonomisk utveckling; och 4) Religion, identitet och kultur. För mer information om MECW:s forskningsprogram: https://www.cmes.lu.se/cmes-research/middle-east-contemporary-world-mecw.

Innehavaren av anställningen förväntas att bedriva forskning som bidrar till MECW:s forskningsprogram. Varje MECW-forskare bedriver självständig forskning kopplad till MECW:s övergripande tematik och kan välja sina egna forskningsfrågor, utveckla sina egna teoretiska idéer och tillämpa de forskningsmetoder de finner lämpligast. Innehavaren av anställningen förväntas också bedriva undervisning av hög kvalitet på alla nivåer i islamologi och Mellanösternstudier. Huvudsaklig arbetsplats kommer vara CMES och CTR.

Som en del i en större helhet omfattas CTR av Lunds universitets vision att vara en förebild för hur framtidens kunskap skapas och förmedlas. Likt universitetet som helhet är även CTR:s uppdrag att genom utbildning, forskning och samverkan förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor. Detta innebär att CTR genom utbildning och forskning vill utveckla och förmedla sådan kunskap och analysförmåga om religiösa företeelser i historia och nutid som är användbar i strävan mot ett gott och välfungerande samhälle.

Anställningen ska ge möjlighet till pedagogisk och vetenskaplig meritering. I första hand ska utrymme ges för forskningsmeritering. Inom ramen för anställningen ska möjlighet ges till fem veckors högskolepedagogisk utbildning.

Vid CTR och CMES värnar vi arbetsmiljön, varför anställda förväntas närvara aktivt i institutionsmiljön och delta i den kollegiala gemenskapen. God samarbetsförmåga är ett krav.

Centrum för teologi och religionsvetenskap (CTR) och Centrum för Mellanösternstudier (CMES)

Islamologi inrättades som ämne med en egen professur 1983. Under de fyra decennier som förflutit sedan dess har islamologer vid Lunds universitet studerat och analyserat islam och muslimer i historia och nutid, och då med särskilt fokus på hur islam tolkas och uttrycks i samtiden. Islamologi har utvecklats till ett multidisciplinärt forskningsfält som knyter an till flera olika forskningstraditioner inom humaniora och samhällsvetenskap. I och med att Oliver Scharbrodt 2022 utsågs till professor i islamologi har ämnets forskningsprofil vidgats ytterligare, vilken återspeglar mångfalden hos islam i dess olika historiska och geografiska kontexter.

Centrum för Mellanösternstudier (CMES) etablerades 2007 för att stödja, koordinera och expandera Mellanösternforskning vid Lunds universitet. CMES koordinerar det strategiska forskningsområdet (SFO) ”The Middle East in the Contemporary World” (MECW) sedan 2009. Det strategiska forskningsområdet, som leds av professor Karin Aggestam och professor Ronny Berndtsson, inkluderar mer än 30 forskare från fem olika fakulteter vid Lunds universitet.

Krav för behörighet

Avlagd doktorsexamen eller motsvarande vetenskaplig kompetens som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll, det vill säga islamologi, och de arbetsuppgifter som ingår i anställningen. Främst bör den sökande komma ifråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år innan ansökningstiden gått ut. Även den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande kompetens tidigare kan komma ifråga om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller andra liknande omständigheter.

Ytterligare krav:

  • Förmåga att undervisa på engelska.
  • God samarbetsförmåga.

 Bedömningsgrunder

  • god förmåga att utveckla och genomföra forskning av hög kvalitet samt
  • pedagogisk förmåga.

Vidare kommer vikt att fästas vid den sökandes bedömda förmåga att nå tillräcklig meritering för befordran till universitetslektor inom tidsramen för den biträdande universitetslektorstjänsten.

Lika stor omsorg ska ägnas prövningen av den pedagogiska och vetenskapliga skickligheten.

Särskilt meriterande

  • Erfarenhet av att delta i internationellt samarbete och verka i tvärvetenskapliga sammanhang.
  • Forskningsmeritering och progression i islamologisk forskning och Mellanösternforskning.
  • Erfarenhet av att erhålla externa forskningsanslag.
  • Förmåga att självständigt planera, utveckla och genomföra forskning om islam i det samtida Mellanöstern av hög kvalitet i samarbete med andra forskare i nationella och internationella sammanhang.
  • Förmåga att bedriva forskning på minst ett av språken i det samtida Mellanöstern.

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska vara utformad i enlighet med anvisningar som kan hämtas på https://www.ht.lu.se/omfakulteterna/lediga-anstallningar/anvisningar-for-sokande/. Den sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med utlysningstext och anvisningar samt att allt har inkommit till universitetet senast sista ansökningsdag genom rekryteringsportalen.

Lärarförslagsnämnden gör normalt ett urval bland de sökande. Detta urval kan ske i ett eller flera steg och vid behov med hjälp av sakkunniga. De sökande som går vidare till sakkunnigbedömning kan anmodas att inkomma med fysiska exemplar av sina åberopade skrifter.

Mer information om rekryteringsprocessen finns här: https://www.lu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/att-soka-en-anstallning/rekryteringsprocess-akademisk-personal.

Villkor

Tidsbegränsad anställning, fyra år, enligt 4 kap 12§ i högskoleförordningen med möjlighet till befordran till universitetslektor. Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Befordran

En biträdande universitetslektor kan under anställningsperioden ansöka om att bli befordrad till en anställning tills vidare som universitetslektor om han eller hon har behörighet för sådan anställning och dessutom bedöms lämplig vid en prövning enligt nedanstående behörighetskrav och bedömningsgrunder. Ansökan får bara göras en gång och ska inges till HT-fakulteterna senast sex månader innan anställningen upphör.

Krav för befordran

Visad pedagogisk skicklighet. Genomgången högskolepedagogisk utbildning om minst fem veckor eller motsvarande kunskaper inhämtade på annat sätt. Att den sökande efter avlagd doktorsexamen ska ha breddat och fördjupat sin forskning. I förhållande till doktorsavhandlingen ska den sökande tydligt ha breddat sitt vetenskapliga register och uppvisat en god progression. Detta dokumenteras genom en produktion som till omfattningen motsvarar minst ytterligare en doktorsavhandling.

Bedömningsgrunder vid befordran

Graden av sådan vetenskaplig, pedagogisk, administrativ och annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och arbetsuppgifter samt personlig förmåga i övrigt som är av betydelse för att fullgöra arbetsuppgifterna väl. God nationell och internationell nivå som forskare. Kravet på internationell meritering bedöms med hänsyn till ämnesinriktningens karaktär och tradition. God pedagogisk förmåga, vilket innebär god förmåga att bedriva, utveckla och leda undervisning och annan pedagogisk verksamhet på olika nivåer och med varierande undervisningsmetoder. Förmåga att delta i handledning av doktorander i studier till doktorsexamen Förmåga att samverka med det omgivande samhället och att informera om sin verksamhet Förmåga i övrigt att leda och utveckla verksamhet.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/1199
Kontakt
  • Alexander Maurits, Prefekt , https://www.ctr.lu.se/person/AlexanderMaurits/
  • Oliver Scharbrodt, professor i islamologi, https://www.ctr.lu.se/person/OliverScharbrodt/
  • Karin Aggestam, Föreståndare för CMES, https://www.svet.lu.se/karin-aggestam
  • Sofia Kvarnbo, Rekryteringskoordinator , https://www.ht.lu.se/kontakt/anstallda/
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
Publicerat 2023-05-26
Sista ansökningsdag 2023-08-17

Tillbaka till lediga jobb