Lunds universitet, Institutionen för kliniska vetenskaper Malmö

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Kravprofil
Civilingenjör inom ingenjörsvetenskap, neurovetenskap, psykologi, fysik eller en relaterad disciplin ELLER en kandidatexamen inom samma områden OCH betydande forskningserfarenhet i ett laboratorium/forskningsinstitution.

Forskargruppen
Enheten för klinisk minnesforskning fokuserar på att förstå biologiska processer i åldrande, Alzheimers sjukdom och andra åldersrelaterade neurodegenerativa sjukdomar och att utveckla och testa en ny generation av både diagnostiska och prognostiska markörer såväl som utfallsmått för kliniska prövningar av sjukdomsmodifierande terapier. Arbetet baseras i första hand på den svenska BioFINDER-studien, en stor multimodal datauppsättning sammansatt av kohorter av både patienter och kognitivt oförhindrade frivilliga, som genomgår omfattande tester inklusive neuroimaging, mätningar av flytande biomarkörer, neuropsykologiska tester. Mer information finns här. Gruppen leds av professor Oskar Hansson. Tjänsten kommer att placeras vid Biomedicinskt Centrum (BMC) i Lund.

Vi är engagerade i att skapa en positiv, respektfull och stimulerande miljö. Vi värdesätter kommunikation och samarbete och vi strävar efter att skapa en positiv miljö baserad på ömsesidig respekt och tolerans.

Projektbeskrivning
Demens är en viktig orsak till funktionshinder och beroende hos en växande äldre befolkning, och Alzheimers sjukdom (AD) är en av de vanligaste orsakerna till demens hos äldre. Ny forskning har gett robusta bevis för att när kognitiva symtom blir uppenbara och tydligt kvantifierbara med traditionella neuropsykologiska tester, ackumulerade AD-patologin redan i det centrala nervsystemet i år, till och med årtionden. Detta prekliniska stadium av sjukdomen blir alltmer huvudmålet för den kliniska forskningen om AD. Doktorandprojektet fokuserar på att få en bättre förståelse för de första hjärnfunktionsförändringarna som inträffar under det prekliniska och prodromala stadiet av AD-kontinuumet. I detta syfte kommer deltagare från den djupt karakteriserade kohorten av den svenska BioFINDER-studien väljas och dra nytta av den ultrahögfältsanläggning som finns vid Lunds universitet för att utföra uppgiftsbaserade funktions-MRI-studier (fMRI) för att undersöka tidiga tecken på funktionell nätverksstörning och deras samband med kännetecken för AD-patologi såsom amyloid-beta och tau-ackumulering. Särskild tonvikt kommer att läggas på integrationen av flera modaliteter inklusive strukturell och diffusions-MRI, PET-avbildning och vätskemarkörer med fMRI-data för att utveckla en mer heltäckande bild av de viktigaste drivkrafterna bakom tidiga hjärnfunktionsförändringar. Doktoranden kommer vara del av ett nationellt och internationellt nätverk av forskare med fokus på hjärnfunktionsförändringar i både hälsosamt åldrande och neurodegeneration, inklusive två bihandledare, nämligen professor Lars Nyberg (Umeå universitet, Sverige) och Dr. David Berron (DZNE, Tyskland).

Projektet syftar till att utöka vår kunskap om sjukdomsmekanismer och, potentiellt, att bana väg för en ny generation av avbildningsbiomarkörer för tidig upptäckt och övervakning av sjukdomsprogression.

Doktoranden kommer att bedriva forskning under ledning av Prof. Oskar Hansson, Dr Nicola Spotorno, Prof. Lars Nyberg och Dr. David Berron.

Arbetsuppgifter
Doktorandens huvudsakliga arbetsuppgifter är att genomföra sina forskningsstudier, vilket inkluderar deltagande i forskningsprojekt och forskarutbildningar. Doktoranden kommer att utveckla och optimera pipelines för bildbehandling av MR scans, utföra dataanalys som kombinerar flera neuroimaging-modaliteter, kommer att skriva artiklar och kommer att presentera lokalt resultat och vid nationella och internationella konferenser. Andra arbetsuppgifter kan inkludera: assistans vid datainsamling och pilotstudier av nya MR-sekvenser; informellt mentorskap av och kunskapsdelning med andra medlemmar i gruppen; eller sammansättning av anslag och/eller forskningsstipendier. Även andra arbetsuppgifter kan förekomma. Huvuddelen av forskningsarbetet kommer att ske i samarbete med medlemmar i forskargruppen.

Kvalifikationer

  • Civilingenjör inom ingenjörsvetenskap, neurovetenskap, psykologi, fysik eller en relaterad disciplin ELLER en kandidatexamen inom samma områden OCH betydande forskningserfarenhet i ett laboratorium/forskningsinstitution
  • Kunskaper i muntlig och skriftlig kommunikation på engelska
  • Stark kommunikations-, presentations- och skrivförmåga
  • Samarbetsvilja, men med förmåga att arbeta självständigt
  • Detaljorienterad

Följande anses vara meriterande:

  • Speciellt intresse för demens och åldrande
  • Betydande beräkningskompetens (helst python eller R)
  • Erfarenhet av statistisk modellering och/eller maskininlärning
  • Erfarenhet av kuration, förbearbetning och/eller analys av neuroimaging data med tonvikt på fMRI
  • Förtrogenhet med bästa praxis inom reproducerbarhet och öppen vetenskap
  • Individer med olika eller underrepresenterade bakgrunder uppmuntras att ansöka


Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Bedömningsgrund
Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Villkor
Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§.

Övrigt
Anställningen är en visstidsanställning på 4 år i enlighet med högskoleförordningen 5 kap 7 §. Startdatum 15 juni eller efter överenskommelse.

Instruktioner för ansökan
Ansökningar måste innehålla ett personligt motivationsbrev, ett CV, kontaktuppgifter till två referenser, ett diplom (inklusive betygsutdrag) och andra dokument som du vill komma i fråga (t.ex. rekommendationsbrev). De sökande som kommer att kallas till intervju kommer sannolikt att bli ombedda att utföra ett litet test för att visa grundläggande kompetens.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2023-06-15 el enl överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/1664
Kontakt
  • Oskar Hansson, Professor, +4640335036
  • Nicola Spotorno, Bitr forskare, 046-2220000
  • Ditte Mårtensson, HR-admin, +4640391336
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-05-08
Sista ansökningsdag 2023-05-23

Tillbaka till lediga jobb