Lunds universitet, LTH, Kemiska institutionen (LTH)

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Det här projektet är ett samarbete mellan Prof Karen Edler (Lunds universitet), Dr Tom Arnold (ESS), Prof Bridget Murphy (Kiel, Tyskland) och Dr Chen Shen (DESY, Hamburg, Tyskland).

Forskningsgruppen Edler vid Centrum för analys och syntes (CAS) strävar efter att förstå självorganisering i olika material primärt genom användning av spridningstekniker. Det här projektet kommer att utforska surfaktanters sammansättning vid gränssnitten av lösningar med djupa eutektiska lösningsmedel genom neutron- och röntgenreflektivitet och kommer främst att fokusera på utformningen och konstruktionen av en automatisk provväxlare för att underlätta dessa experiment. Provväxlaren kommer att utformas för att användas vid instrumentet FREIA vid ESS neutronkälla och vara kompatibel med röntgenreflektivitetsstrålröret vid DESY synkrotronen.

 

Särskild ämnesbeskrivning

Det här projektet kommer att studera amfifiler vid luft-lösningssnittet i djupa eutektiska lösningsmedel för att bättre förstå emulgering och gelering i dessa nya gröna lösningsmedel. Vi kommer att använda neutron- och röntgenreflektivitet för att karakterisera gränssnitten i dessa system samt mätningar av ytspänning, gränsskiktets reologi, emulgeringstester och studier av fast-vätskegränssnittet med QCM-D.

För att underlätta neutronreflektivitetsförsöken på dessa system strävar vi efter att automatisera provförberedelsen för att förbättra reproducerbarheten, särskilt för små volymprov. Därför kommer denna postdoc också att delta i designen och byggandet av en automatiserad/robotisk provväxlare för miljöer med fritt flytande prov och bidra till förbättrad programvara och reproducerbar datahantering av högthroughput- och tidsupplösta studier.

 

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna som postdoktor ingår främst att bedriva forskning.  Även undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock högst en femtedel av arbetstiden. Inom ramen för anställningen ges det möjlighet till tre veckors högskolepedagogisk utbildning. Syftet med anställningen är att utveckla sin självständighet som forskare samt skapa förutsättningar för vidare meritering.

Du kommer att utveckla och testa doseringsteknik för viskösa DES/amfifillösningar, bidra till utformningen av det kompletta provväxlingssystemet, samordna detta arbete med ESS och DESY, delta i neutron- och röntgenexperiment och ha huvudansvaret för att undersöka amfifill-DES-system. Du kommer att arbeta i Edler-gruppens laboratorier vid CAS, på Lunds universitet, men kommer också att tillbringa en betydande mängd tid på ESS, med det tekniska teamet och Dr Arnold, för att assistera med att bygga och installera den robotiserade provväxlaren på FREIA. Resor till Tyskland för att arbeta med våra samarbetspartners på DESY och i Kiel, samt för att delta i neutron- och synkrotronröntgenreflektivitetsförsök vid ILL, ISIS, Diamond och ESRF, kommer också att krävas.

Arbetsuppgifterna innefattar:

  • Hjälpa till med den tekniska designen och konstruktionen av en robotiserad/automatisk provväxlare för neutronreflektivitet på öppna vätskeprover.
  • Forskning om amfifil självmontering i djupa eutektiska lösningsmedel.
  • Resor till neutron- och synkrotronröntgenanläggningar för att utföra neutron-/röntgenreflektivitetsförsök.
  • Resor till Kiel och Hamburg för projektmöten och för att arbeta med våra samarbetspartners i detta projekt.
  • Undervisning på grund-, avancerad- och doktorandnivå. första, andra och tredje cykeln av studier.
  • Handledning av examensprojekt och doktorander.
  • Aktivt söka stråltid och extern forskningsfinansiering.
  • Administration relaterad till ovanstående arbetsuppgifter.

 

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom anställningens ämnesområde. Bevis om att behörighetskravet är uppfyllt ska ha inkommit senast vid tidpunkten då anställningsbeslut fattas. Främst kommer den sökande i fråga som avlagt examen högst tre år före sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.

Krav:

  • PhD inom material, fysikalisk kemi eller relaterade ämnen, inklusive viss bakgrund inom kemisk karaktärisering och säkert arbete i laboratoriemiljö krävs.
  • Erfarenhet av och förståelse för tekniker för att studera amfifillösningar vid gränssnitt, såsom röntgen- och neutronreflektivitet, ellipsometri, QCM-D krävs.
  • Behärskning av lämplig programvara för dataanalys av röntgen- eller neutronreflektivitet krävs.
  • Mycket god muntlig och skriftlig färdighet på engelska.

Övriga krav:

  • Erfarenhet av att arbeta med djupa eutektiska lösningsmedel och/eller joniska vätskor är önskvärt.
  • Programmeringskunskaper, särskilt i Python, eller erfarenhet av rörelsekontroll skulle vara fördelaktigt.
  • Erfarenhet av att bygga eller underhålla komplex vetenskaplig utrustning, särskilt för röntgen- eller neutronspridning/reflektivitet är önskvärt.
  • Förmåga att förbereda forskningsförslag, att genomföra individuellt forskningsarbete och att sprida resultat genom publicering eller presentationer.
  • Förmåga att organisera och prioritera sin egen arbetsbelastning för att uppfylla angivna deadlines.

 

Bedömningsgrunder

Detta är en meriteringsanställning främst inriktad på forskning. Anställningen är tänkt som ett inledande steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare. Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet.

Vid anställning av postdoktor ska följande utgöra grund för bedömning:

  • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet.
  • Pedagogisk förmåga.

Övriga meriter:

  • Erfarenhet av att samla in röntgen- och/eller neutronspridningsdata (särskilt reflektometri) och användning av modelleringstekniker och programvara för att analysera spridningsdata.
  • Erfarenhet av design och konstruktion av komplex vetenskaplig utrustning, särskilt inklusive rörelsekontroll.
  • Erfarenhet av att arbeta med djupa eutektiska lösningsmedel eller andra viskösa kolloidala lösningar.
  • Mycket god färdighet i talad och skriftlig engelska.

Hänsyn kommer att tas till hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka forskningen inom avdelningen/institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

 

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. 

Läs mer på universitets webbplats om att Jobba hos oss. https://www.lu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss

 

Övrigt

Anställningen är tidsbegränsad till tre år och avser heltid. Startdatum är 2024-03-31 eller enligt överenskommelse. Anställningen tidsbegränsas enligt kollektivavtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”.

 

Så här söker du

Ansökningar ska lämnas in via universitetets rekryteringssystem. Ansökningar ska skrivas på engelska och samlas i en PDF-fil som innehåller:

  • Ett personligt brev där du anger anledningen till varför du är intresserad av tjänsten och hur forskningsprojektet motsvarar dina intressen och forskningsbakgrund.
  • CV, inklusive en lista över publikationer.
  • Kontaktuppgifter till minst två referenser.
  • Kopia av doktorsexamensbeviset eller motsvarande.
  • Eventuella andra dokument som du vill uppmärksamma (kopior av betygstranskript, rekommendationsbrev, etc.).

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-03-31 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/419
Kontakt
  • Karen Edler, karen.edler@chem.lu.se
  • Erik Andersson Jardby, erik.andersson_jardby@kilu.
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
Publicerat 2024-02-13
Sista ansökningsdag 2024-03-12

Tillbaka till lediga jobb