Lunds universitet, LTH, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Institutionen för fysik driver den världsledande nanofabrikationsanläggningen för halvledare, Lund Nano Lab (LNL). LNL är en del av Myfab – den nationella infrastrukturen för mikro- och nanotillverkning. Det är en nyckelinfrastruktur för Nanolund, Centrum för nanovetenskap vid Lunds universitet, som är världsledande inom materialvetenskap och tillämpningar av nanostrukturerade halvledare. LNL omsätter ca. 45 MSEK årligen och består av cirka 1200 m2 laboratorieyta varav 600 m2 är betecknat halvledarrenrum. Labbet är värd för cirka 80 verktyg, vilka utför deponering, tillväxt, etsning och mönstring av halvledarmaterial. Det finns också ett antal specialiserade instrument för karakterisering och mätning. Labbet har över 140 aktiva användare från akademi och industri. LNL-teamet inkluderar 11 högt kvalificerade forskare, ingenjörer och tekniker, inklusive ett antal doktorander, som är fokuserade på att hålla anläggningen och, utrustning tillgänglig och tillhandahålla en service till alla användare så att de kan bedriva sin forskning.

Lund Nano Lab söker en skicklig och erfaren forskningsingenjör för att övervaka säkerhet, användarutbildning, servicekoordinering och underhåll av verktyg för bearbetning av halvledarmaterial. Detta inkluderar etsning, deponering, materialsyntes, tillväxt, karaktärisering och annan specialiserad bearbetningsutrustning.

Viktiga ansvarsområden inkluderar att ge praktiskt stöd, utbildning och vägledning inom säkerhet till studenter, forskare och ingenjörer. Rollen innebär också att delta i upphandling, installation, underhåll, användarutbildning och felsökning av halvledarutrustning och system.

Vi planerar att bygga ett nytt renrum på Science Village i Lund för att fördubbla den nuvarande kapaciteten, så det här är en exceptionellt spännande tid att gå med i teamet. Om du har en bakgrund inom halvledarutrustning och är redo att gå med i en dynamisk forskningsmiljö, skulle vi gärna höra från dig!

För mer information: https://www.nano.lu.se/facilities/lund-nano-lab

Vi erbjuder

I den här rollen får du möjligheten att arbeta i en forskningsmiljö i världsklass med högt kvalificerade kollegor. Som medlem i vårt team erbjuder vi dig kontinuerlig kompetensutveckling och möjlighet att utvecklas i din roll som processingenjör på LNL.

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Det är en stor och mångsidig arbetsplats, och vi har även flextidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och privatliv. Läs mer om våra anställningsförmåner här. https://www.lu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/formaner-anstallda Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss

Arbetsuppgifter 

  • Utrustningshantering: Installera, underhålla och felsöka komplex process- och karaktäriseringsutrustning och system.
  • Användarsupport: Ge utbildning, licensiering och stöd till användare av infrastrukturen.
  • Förebyggande underhåll: Utför rutinunderhåll och kalibreringar av verktyg enligt tillverkarens specifikationer. Hantera och underhålla lagret av kritiska reservdelar.
  • Processförbättring: Implementera ändringar för att förbättra processprestanda och maximera utrustningens drifttid. Samarbeta med teammedlemmar för att utveckla och förbättra strategier för förebyggande underhåll.
  • Diagnostik och reparation: Använd diagnostiska verktyg för utrustningskontroller, kalibreringar och prestandabedömningar. Arbeta med utrustningstillverkare och leverantörer för teknisk support och lösningar för att reparera elektriska och mekaniska problem.
  • Integration av ny utrustning: Assistera vid upphandling, installation och driftsättning av ny utrustning, inklusive start- och acceptanstestning.

Kvalifikationer 

För anställningen krävs:

  • Examen inom ett relevant område, såsom mekanik eller elektroteknik, eller motsvarande utbildning.
  • Flera års praktisk erfarenhet av underhåll av teknisk utrustning.
  • Praktisk erfarenhet av installation och underhåll av gasdistribution och vakuumsystem.
  • Dokumenterad förmåga att diagnostisera och reparera gas- och kylsystem ner till komponentnivå när det gäller felsökningsfärdigheter.
  • Förståelse av grundläggande vakuumprinciper och förtrogenhet med vakuumkomponenter, inklusive pumpar, mätare och ventiler.
  • Utmärkta kunskaper i engelska i tal och skrift.
  • God förmåga att utarbeta teknisk dokumentation.
  • Utmärkt förmåga att kommunicera effektivt med teammedlemmar och intressenter.

Meriterande:

  • Praktisk erfarenhet av att arbeta i en renrumsmiljö med specialiserad utrustning för etsning, deponering, materialsyntes, tillväxt, karakterisering och andra halvledarbearbetningstekniker.
  • Praktisk erfarenhet av underhåll av halvledarbearbetningsutrustning.
  • Kunskap inom hantering, installation och underhåll av komprimerade gaser som vanligtvis används inom halvledarindustrin.
  • Kunskaper i att arbeta med gasdistributionssystem, inklusive att läsa och tolka gasscheman, samt förstå automations- och styrsystem. Kännedom om komponenter som Mass Flow Controllers (MFC), ventiler och tryckregulatorer.
  • Förståelse för slangar, gängor och kopplingar som vanligtvis används i gas- och kylsystem, med förtrogenhet med produkter från ledande leverantörer.
  • Praktisk erfarenhet av hög-, ultrahög- och plasma-vakuumsystem, inklusive installation, underhåll och felsökning.
  • Förmåga att utföra grundläggande felsökning på elektriska och elektroniska system, inklusive strömförsörjning, kontrollslingor och kommunikationssystem.
  • Förmåga att använda grundläggande elektrisk och elektronisk testutrustning för diagnostik och underhåll.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet inom teamet. Du är en initiativtagare, självständig och serviceinriktad och har god samarbetsförmåga. Hänsyn kommer också att tas till hur den sökandes erfarenhet och kompetens kompletterar och stärker det tekniska arbetet inom gruppen.

Övrigt

Tillsvidareanställning, omfattning 100%. Provanställning kan tillämpas. Önskad start 2025-02-01 eller enligt överenskommelse. Med denna rekrytering hoppas vi kunna stimulera vår miljö med nya influenser och välkomnar uttryckligen ansökningar från nationella och internationella företag, institut eller universitets laboratorier.

Instruktioner för ansökan

Tjänsten söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du är intresserad av tjänsten och på vilket sätt tjänsten motivera dina meriter. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande och annat som du vill åberopa (kopior av betyg, information till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-02-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/3177
Kontakt
  • Luke Hankin, rekryterande chef, 046-2223647, luke.hankin@ftf.lth.se
  • Emmy Heidenblad, HR Partner , 046-2229294, emmy.heidenblad@lth.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2024-10-29
Sista ansökningsdag 2024-12-01

Tillbaka till lediga jobb