Lunds universitet, LTH, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Vår avdelning på Enoch Thulin laboratoriet utvecklar laserspektroskopiska mättekniker för tillämpningar inom industri och miljö. Inom gruppen för biofotonisk fjärranalys är vi experter på ljusets växelverkan med biologisk vävnad och levande organismer. Vi har också en lång tradition av att ta realistisk fotonisk instrumentation från laboratorium ut i naturliga miljöer. Specifikt har vi utvecklat Scheimpfluglidar för miljöanalys. Under mer än ett årtionde har vi varit ledande i laserbaserad fjärranalys av insekter, både i aspekten att skapa fältsensorer och i den fundamentala förståelsen av ljusets växelverkan med fritt flygande insekter. Den senaste tidens rapporter om minskande insektsantal och minskad artrikedom hos insekter kräver snabba diagnostiska verktyg för att kunna utvärdera vilka miljöer och bevarandeåtgärder som bäst bidrar till en bibehållen insektsdiversitet.

Arbetsuppgifter

Projektet syftar till att utveckla en snabb metod för att mäta insektsantal- och artrikedom. Målet med projektet är att utveckla och bygga ett flertal vädersäkra ögonsäkra entomologiska laserradarinstrument. Instrumenten kommer att  övervaka olika habitat året runt. Sensorerna är baserade på kortvågigt infrarött ljus. Kvantitativa mått på den distans ljuset transporterats genom kitin, melanin och vatten kommer härledas utifrån varje insektseko i syfte att särskilja grupper av arter. Vi hoppas observera nära en miljard ekon från fritt flygande insekter i fält över två års tid, samt att kunna särskilja ett tusental arter. Artrikedom härleds genom avancerade clustermetoder utvecklade i gruppen. Fältobservationer kommer tolkas till taxonomisk ordning med hjälp av utvecklade oscillatoriska spektrala ljusspridningsmodeller för insekter, samt fotoniska egenskaper som uppmätts på i laboratorium för utvalda arter.

Detaljerad beskrivning av arbetsuppgifter:

  • Designa en reproducerbar väderbeständig ögonsäker multispektral entomologisk lidar.
  • Arbeta med Raytracing-, Computer Aided Design-, 3D printning- av optomekanisk layout.
  • Design av laserdriver, multiplexare och transimpedansförstärkare.
  • Kalibrera och dokumentera instrumentet för avstånd, spridningstvärsnitt, våglängder, frekvens och temperatur.
  • Utveckla instrumentation och rutiner för karakterisering av kända arter som referensarter.
  • Delta i gruppens fält- samt mätkampanjer och samarbeta med de andra i gruppen samt samarbeta tvärvetenskapligt med forskare från e.g. biologi..
  • Bidra till populärvetenskaplig kommunikation.

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Urvalskriterier

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:

  • avlagt examen på avancerad nivå, eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för forskarutbildningsämnet fysik uppfyller den som har:

  • minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå med relevans för ämnesområdet, varav ett fördjupningsarbete om minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • civilingenjörsexamen inom teknisk fysik eller närliggande ämnesområde, eller masterexamen inom fysik eller närliggande ämnesområde.

Den särskilda behörigheten kan också ha erhållits genom annan motsvarande utbildning, vilket prövas i varje enskilt fall. För att möjliggöra tvärvetenskapliga initiativ samt väsentliga fördjupningar inom vissa områden kan andra kvalifikationer än sökandens ämnesspecifika kompetens inom fysiktas i beaktande.

Slutligen krävs att studenten bedöms ha den förmåga som behövs för att tillgodogöra sig utbildningen.

Övriga krav

  • Utmärkta kunskaper i engelska, i tal och skrift, är ett krav.
  • Relevanta kurser på avancerad nivå såsom laser optisk design, raytracing, mekanik, halvledarfotonik, biofotonik, spektroskopi, instrumentation, mätteknik.
  • Erfarenhet av experimentell optisk instrumentation, 3D printing, CAD eller mätteknik.

Önskvärda meriter

  • Erfarenhet av biofotonik, spektroskopi, kurser eller projekt.
  • Erfarenhet av Raytracing, CAD eller 3D printning.
  • Erfarenhet av laser instrumentation, elektronik, kretsdesign eller PCB.
  • Erfarenhet av multivariat kalibrering av fotonisk instrumentation.
  • Eefarenhet av aktivitet inom lidar, radar, sonar, akustik eller antennor.
  • Erfarenhet av vetenskaplig rapportering.
  • Exempel på populärvetenskaplig kommunikation, artiklar, grafik, pod-casts eller videoklipp.
  • Intresse av entomologi och/eller ekologi

Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå.

Följande beaktas:

  • Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet, se Arbetsuppgifter. Dessa kan visas genom bilagda handlingar.
  • Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem. Bedömningen kan exempelvis ske utifrån examensarbetet och en diskussion kring detta vid en eventuell intervju.
  • Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  • Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t.ex. yrkeserfarenhet.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, framåtanda, självständighet och personlig lämplighet, samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Ansökningsförfarande

Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. An-sökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande, en kopia av examensarbete eller motsvarande alternativt en sammanfattning i fall arbetet inte är avslutat, samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Rekommendationsbrev från handledare som dokumenterar självständigt forskningsarbete under examensarbete eller praktik ska bifogas ansökan.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2025/206
Kontakt
  • Mikkel Brydegaard, mikkel.brydegaard@fysik.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2025-01-31
Sista ansökningsdag 2025-03-31
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb