Lunds universitet, Medicinska fakulteten

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

SciLifeLab och Wallenbergs nationella program för datadriven livsvetenskap (DDLS) är ett 12-årigt initiativ som finansieras med totalt 3,3 miljarder kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Programmets syfte är att utbilda nästa generation av datadrivna livsvetenskapsforskare samt att skapa världsledande beräknings- och datavetenskaplig kompetens inom svensk livsvetenskap.

DDLS etablerar en forskarskola för 260 doktorander inom både akademi och industri. Målet är att utbilda högt kvalificerade och kompetenta yrkespersoner som kommer att göra betydande insatser för livsvetenskaplig forskning i Sverige. Den utlysta doktorandtjänsten, baserad vid Lunds universitet, finansieras generöst genom DDLS doktorandprogram.

Beskrivning av arbetsplatsen
Forskargruppen för genetisk och molekylär epidemiologi vid institutionen för kliniska vetenskaper, bedriver forskning med fokus på datadrivna lösningar inom precisionsmedicin. Forskningen inriktar sig särskilt på precisionsprediktion av sjukdom, diagnostisk subklassificering och beslutsstöd för behandling inom kardiometabola sjukdomar (CMD). Du kan läsa mer här. Forskargruppen är placerad på Lunds universitets campus vid Helsingborgs lasarett.

Inom forskargruppen värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra, och strävar efter en arbetsplats som upplevs som utvecklande och stimulerande för alla medarbetare. Vi arbetar ständigt med att skapa förutsättningar för arbetsglädje, utveckling och delaktighet för alla medarbetare. Vi värnar både om den fysiska säkerheten och psykosociala arbetsmiljön.

Forskarutbildningsämne:
Medicinsk vetenskap

Projektbeskrivning
Kardiometabola sjukdomar (CMD) är ett stort globalt hälsoproblem som påverkas av komplexa interaktioner mellan genetiska, miljömässiga och sociokulturella faktorer. Precisionsmedicin syftar till att förbättra prediktion, prevention, diagnostik och behandling genom att integrera olika datatyper.

Detta projekt undersöker frågan: Hur samverkar genetiska, miljömässiga och livsstilsrelaterade faktorer inom olika ursprungsgrupper för att påverka risken för CMD, och kan insikter som är specifika för olika ursprung bidra till mer träffsäker prediktion, prevention och behandling?

Arbetsuppgifter och ansvarsområden
Doktorandens huvudsakliga arbetsuppgifter är att bedriva egen forskarutbildning. 

Arbetsuppgifterna innefattar: i) Dataanalys med fokus på analytiska arbetsflöden för att undersöka variationer i riskfaktorkänslighet, behandlingssvar, sjukdomsmekanismer och klinisk diagnostik (biostatistik, maskin-/djupinlärning) ii) Undersökning av kausala processer och sjukdomsmekanismer (kausal inferens och patobiologi), iii) Integrering av kunskap om kliniska implementeringsvägar. Andra arbetsuppgifter kan också tillkomma.

Behörighet  
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet uppfyller den som har

  • minst 60 högskolepoäng inom ämnesområdet medicinsk vetenskap
  • sökande ska ha kunskaper motsvarande lägst 3-årig gymnasiekompetens i engelska.

Särskilda krav för befattningen

  • Magisterexamen i biomedicin eller biostatistik.
  • Läkarutbildning med erfarenhet av kliniskt arbete.
  • Intygad utbildning i programvarorna R och Python.
  • Dokumenterad erfarenhet av att använda maskininlärning och stora, multimodala humanbiologiska dataset.

Stor vikt läggs vid personliga egenskaper, inklusive självständighet, god organisationsförmåga, kommunikations- och samarbetsförmåga, social och professionell kompetens samt ett resultatinriktat och proaktivt arbetssätt.

Meriterande för befattningen är:

  • Tidigare forskning relaterad till kardiometabola sjukdomar, longitudinell datamodellering och human genetik.

Bedömningsgrund och urval 
I enlighet med högskoleförordningens bestämmelser ska urvalet främst baseras på en bedömning av de sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Vid antagning är det främst den sökandes meriter från den grundläggande utbildningen som normalt kan bedömas. Härvid ska bredd, djup och relevans liksom moment av självständigt arbete beaktas.

Om anställningen
Anställningen är en visstidsanställning på fyra år, 100% med startdatum den 1 juni eller enligt överenskommelse. Huvudregeln är att anställningar vid Lunds universitet bedrivs i Sverige, du förväntas därför kunna utföra ditt arbete på plats i Helsingborg.

Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§. Bestämmelser gällande antagning till forskarstudier finns i 6 kap. 3 § högskoleförordningen (1993:100). Ytterligare information angående bestämmelser gällande antagning och anställning som doktorand finns på fakultetens hemsida, se länk. 

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitetets webbplats om att jobba hos oss.

Så här söker du
Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla ett personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Du bör också inkludera CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2025-06-01 eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Helsingborg
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2025/971
Kontakt
  • Paul Franks, rekryterande chef, +4640391149, paul.franks@med.lu.se
  • Sarah Quist, HR-partner, +4640391055, sarah.quist@med.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2025-04-25
Sista ansökningsdag 2025-05-17
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb