Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, geologiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Introduktionstext:

Magnetfältet som alstras genom rörelser i den flytande järnrika yttre kärnan förändras kontinuerligt på tidskalor som sträcker sig från enstaka år till miljontals år. Genom att studera dessa förändringar kan vi lära oss mer om jordens inre. Det huvudsakliga målet med forskningsprojektet är att testa hypoteser om magnetfältets egenskaper och underliggande processer i kärnan. Doktorandprojektet kommer att fokusera på att rekonstruera förändringar i jordens magnetfält i södra Afrika baserat på magnetiska analyser av brända arkeologiska fynd. Data som produceras i projektet kommer att förbättra nuvarande geomagnetiska fältmodeller och kan även användas för att magnetiskt datera andra arkeologiska fynd i regionen.

Arbetsuppgifter:

Paleomagnetiska analyser av brända arkeologiska fynd från södra Afrika för att (i) testa hypoteser om det geomagnetiska fältets egenskaper över tusentals år och underliggande processer i kärnan och att (ii) utveckla en första regional arkeomagnetisk typkurva för att datera arkeologiska fynd. Doktorandprojektet kommer huvudsakligen att fokusera på paleointensitetsexperiment på daterade brända arkeologiska fynd som keramikskärvor och ugnsfragment. Prover finns till förfogande genom samarbete mellan Prof. Anders Lindahl (föreståndare för Keramiska Forskningslaboratoriet i Lund) och ett flertal arkeologer som arbetar i Afrika. Doktoranden kommer även att delta vid arkeologiska utgrävningar för att ta orienterade prover av större strukturer som ugnar för järnproduktion och bränd lerjord. Utöver paleomagnetiska analyser kommer projektet även att undersöka inverkan av olika produktionstekniker och källmaterial på lämpligheten av keramikprover för paleointensitetsexperiment. Projektet kommer även att involvera statistiska analyser och hypotestestning baserat på paleomagnetiska data och geomagnetiska fältmodeller. Mot slutet av projektet kommer det att finnas möjlighet att producera nya geomagnetiska fältmodeller med ny data från projektet. Doktoranden kommer att vara baserad i Lund men projektet förlitar sig på ett brett nationellt och internationellt samarbete. En del analyser kommer att utföras på University of Liverpool med deras unika mikrovågsutrustning.

Kvalifikationer:

Den sökande måste inneha en universitetsexamen (helst MSc. eller motsvarande) i ämnen som geovetenskap, fysik, arkeologi eller relaterade områden. Dokumenterad erfarenhet av matematik, statistik, dataanalys och programmering är en fördel. Erfarenhet av paleomagnetiska analyser och/eller vetenskapliga publikationer på engelska är en fördel. 

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Bedömningsgrund

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Villkor

Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde Oktober/november 2016, varaktighet 4 år
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2016/2684
Kontakt
  • Andreas Nilsson, Biträdande universitetslektor, 046-222 39 52, andreas.Nilsson@geol.lu.se
  • Natalie Nyman, Personaladministratör, 046-222 78 30, natalie.nyman@cgbkansli.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/S:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds , 046-222 93 64, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2016-07-05
Sista ansökningsdag 2016-08-31

Tillbaka till lediga jobb