Lunds universitet, institutionen för astronomi och teoretisk fysik

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens 100 främsta lärosäten. Här finns 40 000 studenter och fler än 8 000 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Vid Naturvetenskapliga fakulteten bedrivs forskning och utbildning inom biologi, astronomi, fysik, geovetenskap, kemi, matematik och miljövetenskap. Verksamheten bedrivs vid nio institutioner samlade inom norra universitetsområdet. Fakulteten har ca 1 500 studenter, 330 forskarstuderande och 700 anställda.

Institutionen för astronomi och teoretisk fysik bedriver forskning och undervisning inom tre huvudområden: astronomi och astrofysik; teoretisk partikelfysik; samt beräkningsbiologi och biologisk fysik. Vår forskning är nyfikenhetsdriven, grundad i strävan att förstå hur verkligheten är uppbyggd, från de minsta partiklarna till universum i stort, såväl som livet självt. Inom alla tre områden har vi en internationellt stark ställning och vi arbetar aktivt för att ytterligare stärka vårt internationella renommé.

Astronomer vid Lunds observatorium forskar inom ett brett spektrum i astrofysik. I synnerhet studerar vi bildandet och tillväxten av galaxer och deras innehåll, inklusive singel- och dubbelstjärnor och planetsystem.

Teoretisk astrofysik i Lund omfattar planetbildning och planetdynamik, galaxbildning, galaktisk dynamik och utveckling, stjärnbildning och stjärndynamik, utveckling hos dubbelstjärnor och högenergiastrofysik. Vi har starka band till olika observationella nätverk, t ex deltagande i ESA-projekten Gaia, CHEOPS, PLATO och LISA, samt deltagande i markbaserade undersökningar som 4MOST och WEAVE.

Observationell astrofysik i Lund fokuserar på att förstå Vintergatan som en galax. För det ändamålet är vi engagerade både i att utnyttja data från Gaia och förbereda framtida hjälpmedel. Lund är medlem av både spektroskopiska undersökningar inom 4MOST (www.4most.eu) och WEAVE (www.ing.iac.es/weave). Tillsammans kommer dessa undersökningar att få spektra av tiotals miljoner stjärnor, vilket ger data som radialhastigheter och grundämnesförekomst.

Vi önskar nu anställa en forskare för att stärka vår forskning inom teoretisk och observationell astrofysik. Vi är öppna för sökande med ett brett spektrum av bakgrund, både observationella och teoretiska, och olika forskningsintressen, för att arbeta med forskare vid Lunds observatorium med de ovan beskrivna ämnena. Anställningen är på två år med möjlighet till ett års förlängning.

Arbetsuppgifter

Forskaren kommer att arbeta inom teoretisk och observationell astrofysik tillsammans med forskare vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik, och även bedriva egen forskning. Tonvikten ligger på hur den sökande kan formulera ett eget forskningsprogram som beskriver planerat samarbete både med forskare i Lund och på andra ställen.

Kvalifikationer

Den sökande skall ha avlagt doktorsexamen i astronomi, astrofysik eller motsvarande. Den sökande bör ha dokumenterad forskningserfarenhet, t ex i form av publikationer, inom något av de forskningsområden som är relevanta för de ovannämnda projekten.

Ansökan

Ansökan görs online. Sökande skall ladda upp CV, publikationslista samt ett "statement of research interest" senast 2018-12-13. "Statement of research interest" skall inkludera en plan över egen forskning som man vill bedriva i Lund, och en redogörelse för hur man tänker samarbeta med de seniora forskarna. Namn och kontaktinformation för tre personer som är villiga att lämna referenser skall anges. Ansökan görs på engelska.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2018/3824
Kontakt
  • Anders Johansen, professor, 046-2221589, anders@astro.lu.se
  • Ross Church, universitetslektor, 046-2221609, ross@astro.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2018-11-26
Sista ansökningsdag 2018-12-13

Tilbake til ledige stillinger