Institutionen för kliniska vetenskaper, Malmö

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Lunds Universitet Diabetes Centrum (LUDC; www.ludc.med.lu.se) utlyser härmed en tjänst som biträdande forskare. Tjänsten är en av fem som nu utlyses nom ramen för SSF finansierade LUDC-IRC (www.ludc.lu.se/about-us/ludc-irc) och det strategiska forskningsområdet Exodiab (https://www.exodiab.se/home/). LUDC är ett av världens största diabetes centra med cirka 300 anställda (forskare och övrig personal) som arbetar för att förebygga diabetes samt förbättra diagnostik och behandling av diabetes. För att nå dessa mål arbetar vi vid centret för att kombinera expertis inom genetik, epidemiologi, bioinformatik, molekylär och cell biologi, fysiologi och klinisk diabetes och endokrinologi. LUDC har en stor samling biobanker och databaser med helgenomsdata länkat till nationella register med information rörande sjukdomsuppkomst och sjukdomsförlopp, såväl som länkat till register rörande behandling och respons på behandling. Centret har egna plattformar för de flesta molekylära genetiska metoder och metabolomik. Omics-information kombinerat med utförlig fenotypdata möjliggör att vi kan använda oss av ”systems medicine” för att förstå komplexiteten av diabetes. En viktig del för LUDC är att utveckla individanpassad behandling för att förbättra hälsan och livskvaliteten för patienter med diabetes.

Arbetsuppgifter

Projektet avser att skapa en biobank av inducerade pluripotenta stamceller (iPSC). Dessa genereras från väl karakteriserade patienter i den kliniska studien DIACT. Cellerna kommer att genotypas med avseende på de kända riskallelerna för typ-2-diabetes. Från iPSC kan olika celltyper relevanta för diabetes skapas, till exempel insulin- och skelettmuskelceller. Innehavarens uppgift blir att sköta iPSC och att differentiera dem till mogna celltyper som kan analyseras med avseende på funktion.

Kvalifikationer

En doktorsexamen i medicinsk vetenskap eller närliggande naturvetenskapligt fält är ett krav. Den sökande måste också ha dokumenterad vetenskaplig kunskap och gedigen praktisk laborativ erfarenhet av att arbeta med cellodling och helst också stamceller. Den sökande bör ha en grundutbildning inom cell- och molekylärbiologi, biomedicin eller farmaci. Erfarenhet av diabetesforskninig och utvecklingsbiologi ger ett försteg.

Villkor


Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2019-04-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Malmö
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2019/421
Kontakt
  • Hindrik Mulder, +4640391023
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2019-02-01
Sista ansökningsdag 2019-03-28

Tillbaka till lediga jobb