Lunds universitet, Humaniora och teologi, Språk- och litteraturcentrum

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.


Fullständig titel: Postdoktor i Öst- och Centraleuropakunskap med fokus på minneskulturer i Centraleuropa efter det kalla krigets slut.

Forskningsmiljö

Ämnet Öst- och Centraleuropakunskap har utvecklat ett omfattande samarbete med forskare inom liknande forskningsfält i Skandinavien, Europeiska unionen, andra europeiska länder (Ryssland, Ukraina) samt utanför Europa (USA, Australien, Japan). Ämnet gästas regelbundet av utländska forskare som vistas i Lund under både korta och längre perioder. Ämnet förenar forskare från olika vetenskapliga discipliner: historia, statsvetenskap, kulturvetenskap, etnologi och filologi. De arbetar med tvärvetenskaplig forskning inom både sina egna och olika internationella projekt. Forskningsmiljön delar ett gemensamt intresse för ett brett definierat forskningsområde av minnesstudier, vilket inkluderar bl a historiekulturell forskning, historiebruk, minnespolitik och andra frågor kopplade till minne och identitet.

Arbetsuppgifter

Den som anställs förväntas delta i vår miljös forskning om de nuvarande historie- och minneskulturerna i Öst- och Centraleuropa och fokusera på frågan vilken roll tolkningar av det förflutna har spelat i processer som präglat demokratisering, europeisering, nationalismens framväxt och antidemokratiska tendenser i regionen.

Den som anställs förväntas kunna arbeta självständigt, men ska också kunna samverka med andra forskare inom ämnet. Postdoktorn ska delta i och bidra till forskningsmiljön bland annat genom att aktivt delta i de forskningsseminarier och andra forskningsrelaterade aktiviteter som pågår inom ämnet, och därmed stimulera den teoretiska diskussionen, bidra med egna studier på området, samt bidra till det gemensamma arbetet med att initiera nya forskningsidéer. Postdoktorn förväntas bedriva sin forskning i huvudsak på arbetsplatsen i Lund.

Undervisning, handledning och andra undervisningsrelaterade uppgifter kan förekomma inom ramen för anställningen, dock till högst 20 % av arbetstiden.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som högst tre år före ansökningstidens utgång har avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Om examen har avlagts tidigare ska intyg om föräldraledighet, sjukdom eller dylikt insändas i samband med ansökan.

Det krävs mycket goda och dokumenterade kunskaper i engelska samt förmåga att tillgodogöra sig primärkällor och vetenskaplig litteratur på ett av följande språk från östra Centraleuropa: polska, tjeckiska, slovakiska eller ungerska.

Bedömning

Bedömningsgrund är god förmåga att utveckla och genomföra forskning av hög kvalitet samt pedagogisk förmåga. Vid anställning som postdoktor ska främst den vetenskapliga förmågan beaktas. Som grund för bedömning av den sökandes meriter ska den sökande bifoga en forskningsplan för den forskning som är tänkt att genomföras inom anställningen. Enbart sökande vars forskningsplan och tidigare arbete kan stärka forskningsmiljön kommer att beaktas för anställningen som postdoktor.

Särskilt meriterande är:

  • avhandling och/eller senare publikationer med inriktning huvudsakligen mot minnesstudier
  • annan relevant erfarenhet inom forskningsområdet minnesstudier

Ansökan ska skrivas på engelska. Den ska innehålla följande:

  • undertecknat fullständigt curriculum vitae (CV) samt vidimerad* kopia på
    doktorsexamen
  • publikationsförteckning (inklusive DOI-, ISBN- eller ISSN-nummer)
  • undertecknad plan om högst 1500 ord (exklusive litteraturlistor) över det forskningsprojekt som sökanden avser att genomföra under anställningstiden.

*med namnteckning, namnförtydligande och telefonnummer av två personer som inte står jävsförhållande till den sökande och som kan bekräfta att kopian överensstämmer med originalet.

Forskningsplanen ska innehålla en beskrivning av:

  • syfte och frågeställning
  • teori och metod
  • relation till den internationella forskningsfronten inklusive forskningsområdets
    internationellt viktigaste arbeten
  • tidsplan och förväntade resultat
  • den sökandes förutsättningar och kompetens att genomföra projektet.

Obs! Den sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med ovanstående anvisningar samt att allt är inskannat (som en sammanhängande pdf-fil) och universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag genom rekryteringsportalen.

Villkor

Anställningen är tidsbegränsad till max två år och avser heltid enligt ”Slutande av avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor” mellan arbetsmarknadens parter daterat 2008-09-04 (Arbetsgivarverket, OFR:s, SACO-S och SEKO). Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 oktober eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/1282
Kontakt
  • Tomas Sniegon, FFU-ansvarig, https://www.sol.lu.se/person/TomasSniegon/
  • Henrik Rahm, biträdande prefekt, https://www.sol.lu.se/person/HenrikRahm/
  • Lena Kandefelt, personalchef, https://www.ht.lu.se/person/LenaKandefelt/
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2020-05-18
Sista ansökningsdag 2020-06-18

Tillbaka till lediga jobb