Lunds universitet, avd för medicinsk strålningsfysik

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Medicinsk strålningsfysik är ett ämnesområde där fysik och olika strålningstillämpningar möter biologi och medicin. Avdelningen för medicinsk strålningsfysik vid LU är placerad på universitetssjukhusområdet i Lund, och avdelningen ansvarar för sjukhusfysikerutbildningen samt bedriver forskning och forskarutbildning. Sjukhusfysiker anställda vid Skånes universitetssjukhus är i många fall knutna till Avdelningen för medicinsk strålningsfysik.

Forskargruppen MR-fysik (https://www.msf.lu.se/mr-physics) är aktiv inom medicinska tillämpningar av magnetresonans (magnetic resonance, MR), och har lång erfarenhet av metodutveckling relaterad till avbildning av perfusion, diffusion, hjärnaktivering och flöde. Forskningsområden under uppbyggnad inkluderar "chemical exchange saturation transfer (CEST)" sant kvantitativ MR i hjärnan och i det muskuloskeletala systemet.

Beskrivning
Artificiell intelligens kan komma att bli till stöd vid diagnostik av sjukdomar. Det pågår mycket forskning om metoderna machine learning (ML) och deep learning (DL) inom olika delar av medicinsk bildtagning. Inom MRI finns olika funktionella metoder som perfusion, CEST och diffusion. Att implementera och använda ML/DL för både funktionella bilder och strukturella bilder kan ge bättre diagnos av neurodegenerativa sjukdomar samt cancer.

Arbetsuppgifter
Den huvudsakliga projektuppgiften är att implementera AI-metoder som machine learning och deep learning i CEST data. Även pre-klinisk forskning med att optimera och utveckla CEST metoder för olika sjukdomar kan komma att ingå.

Inriktningen för projektet ligger inom delområdet Magnetresonansfysik.

Verksamheten är förlagd vid Avdelningen för medicinsk strålningsfysik i Lund, och experimentell magnetkamerautrustning finns inom Lund University Bioimaging Centre (LBIC) samt Skånes Universitetssjukhus (SUS). En stor del av de laborativa momenten kommer att utnyttja 3 tesla (3T) MR-utrustningen vid SUS och den 7T MR-utrustning som utgör en nationell resurs för att utveckla MR-metoder inom diagnostisk, fysiologisk och neurovetenskaplig forskning.

Behörighet
Vi söker dig som har en doktorsexamen inom MRI eller i angränsande område

Meriterande är att ha

  • dokumenterad forskning inriktat mot CEST bildtagning
  • dokumenterad god kunskap om och erfarenhet av programmering i MATLAB och Python
  • dokumenterade goda kunskaper om AI
  • dokumenterade goda kunskaper om pulsprogrammering
  • dokumenterade erfarenhet av pre-klinisk MRI
  • goda kunskaper i engelska

Ansökan
Ansökan görs online. Ansökan ska innehålla CV samt kopior av intyg och handlingar som den sökande önskar åberopa. Ofullständig ansökan behandlas inte.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/1979
Kontakt
  • Linda Knutsson, professor, +46 46 767854424
  • Magdalena Brossing, personalsamordnare, +46 46 222 95 62
Facklig företrädare
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
Publicerat 2020-06-05
Sista ansökningsdag 2020-06-18

Tillbaka till lediga jobb