Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Biologiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Projektbeskrivning
Biologiska institutionen rekryterar en forskare i landskapsekotoxikologi med fokus på biologisk mångfald, ekosystemfunktion, pollinatörer och pollination. Forskaren kommer att arbeta dels i det Formas-finansierade projektet “Kvantifiering av exponering och effekter av växtskyddsmedel för bin som underlag till integrering av pollinering och växtskydd” och dels med en litteraturöversikt om hur landskapets påverkar resiliens hos biologisk mångfald och ekosystemfunktioner vid växtskyddsmedelsanvändning. I det empiriska projektet jobbar vi tillsammans med analytiska kemister, myndigheter, lantbrukare och rådgivare, för att identifiera växtskyddsstrategier som är potentiellt skadliga för pollinatörer och hitta mindre riskfyllda alternativ för att stödja integrering av växtskydd och pollinatörshälsa (integrated pest and pollinator management, IPPM).

Arbetsuppgifter
Forskaren förväntas ta ansvar för att koordinera och genomföra delar av fältexperiment för att utvärdera alternativa växtskyddsmetoder hos äppelodlare, sätta upp studiesystemet, kommunicera med lantbrukare och biodlare och leda analys och skrivande av vetenskapliga publikationer baserat på den insamlade informationen. I arbetet ingår även att instruera fältassistenter och det finns möjlighet att handleda magister- eller kandidatstudenter. Dessutom kommer forskaren att fungera som stöd till gruppens andra projekt, som MixToxBee och Air Bee Safe, vid behov.

Forskaren förväntas delta i forskningsgrupperna Landscape Ecotoxicology och Biodiversity and Conservation Science.

Kvalifikationer
Vi söker en person med doktorsexamen i ekologi, ekotoxikologi, naturgeografi, miljövetenskap, jordbruksvetenskap eller liknande med fokus på forskning om miljökonsekvenser av jordbruksmetoder och växtskyddsmedelsanvändning i ett landskapsekologiskt perspektiv. Erfarenhet av att genomföra landskapsekologiska fältstudier med fokus på pollinatörer/pollination, gärna i äppelodlingar, och litteratursammanställningar är meriterande, medan utmärkta kunskaper i att skriva och kommunicera på svenska och engelska och körkort är krav för tjänsten. Personen förväntas även vara organiserad och kunna kommunicera med lantbrukare, biodlare och studenter.

För att vara behörig till tjänsten måste den sökande ha en doktorsexamen eller motsvarande kompetens inom ett relevant ämnesområde. Huvudkriterierna för utvärdering av kandidater är vetenskapliga färdigheter och potential att bidra till forskningsprojektet.

Villkor
Anställningen är heltid i 1,5 år, potentiellt med möjlighet till förlängning. Kontaktperson är Maj Rundlöf, maj.rundlof@biol.lu.se. 

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska innehålla CV med publikationslista, en kopia av ditt doktorsexamensbevis, ett personligt följebrev som förklarar varför du är intresserad av tjänsten och hur du kan bidra till forskningsprojektet (max en A4-sida) och namn och kontaktuppgifter till två referenspersoner (tidigare arbetsgivare/handledare).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommlse i ett och ett halvt år
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/2239
Kontakt
  • My Geborek, Personalsamordnare, +46462224853
  • Maj Rundlöf, Rekryterande chef, +46709298524
Facklig företrädare
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2020-06-25
Sista ansökningsdag 2020-07-09

Tillbaka till lediga jobb