Lunds universitet, Lunds Tekniska Högskola, LUNARC

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

LUNARC är ett centrum vid Lunds universitet som stödjer forskare med resurser och kunskaper inom högpresterande beräkningar (HPC), lagring och visualisering. Utöver detta arbetar LUNARC nära forskarna för att se till att de kan dra nytta av resurserna genom rådgivning samt att erbjuda kurser och utbildning inom dessa områden. På nationell nivå ingår vi också i den nationella infrastrukturen SNIC.

LUNARC (www.lunarc.lu.se) har för närvarande 12 anställda bestående av systemingenjörer, applikationsexperter och utvecklare. LUNARC är en avdelning inom byggvetenskap vid LTH men är en LU-gemensam resurs.

LUNARC driver ett antal beräknings- och visualiseringsresurser med tillhörande lagringsresurser. För enklare att användning av dessa resurser har LUNARC utvecklat en fjärrskrivbordstjänst, LUNARC HPC Desktop, som stödjer interaktiv användning och visualisering med stöd för hårdvaruaccelerad grafik.

MAX IV är ett svenskt nationellt storskaligt forskningslaboratorium med Lunds universitet som värd. Det förser forskare från Sverige såväl internationellt med toppmodern instrumentering för forskning inom områden som ingenjörsvetenskap, fysik, strukturbiologi, kemi och nanoteknik. Fullt utvecklad kommer anläggningen att ta emot mer än 2 000 forskare årligen och genomföra banbrytande experiment inom material och biovetenskap med det strålande röntgenljuset.

MAX IV Controls och IT-teamet (KITS) levererar tjänster och lösningar till hela MAX IV-organisationen inom styrsystemshårdvara, styrprogramvara, infrastruktur och nätverk, informationshantering och vetenskaplig programvara. Detta är en dynamisk och mycket utmanande miljö vilken kräver nära samarbete med alla inom personalen för att förstå behoven och kunna skapa effektiva lösningar. Vi är totalt cirka 50 personer som arbetar på 5 domäner på ett välorganiserat och smidigt sätt. Vi värdesätter idéer som lean management, kunskapsspridning, användarautonomi, kontinuerlig förbättring (CI/CD) och flexibilitet som vägledande principer för vårt arbete.

LUNARC samarbetar med MAX IV kring tjänster för beräkning, visualisering och lagring. LUNARC driver Aurora, ett 300-nodskluster för Lunds universitet, MAX IV och nationella användare. Data som produceras och lagras på MAX IV är tillgängliga direkt på Aurora-klustret. Detta gör det möjligt för forskare att använda samma arbetsflöde som de använt på MAX IV när de lämnat strållinjen.

Tjänsten kommer att stärka detta samarbete genom att utveckla beräknings- och visualiseringstjänsterna och på detta sätt stödja användare av både MAX IV och LUNARC.

Vi letar efter en skicklig och motiverad ny kollega som kan ingå i vårt gemensamma team kring de högpresterande aspekterna av vår infrastruktur.

Arbetsuppgifter 
Brinner du för att skapa nya kreativa lösningar för våra användare inom beräkning (HPC), visualisering och lagring? Är Linux-administration och utveckling av Linux-baserade tjänster något du brinner för? Vill du gå in i en värld av högpresterande dator- och visualiseringslösningar för LUNARC och MAX IV? Om du gillar att arbeta tillsammans som ett team för att möta intressanta frågor från våra användare, kan positionen som systemexpert på LUNARC / MAX IV vara något för dig.

Personen som får denna tjänst kommer att ha möjlighet att engagera sig i ett brett spektrum av uppgifter inom avancerad databehandling vid MAX IV. Detta innefattar bland annat högpresterande beräkningar, visualisering, datainsamling, lagring och nätverk. Till arbetsuppgifterna hör även att utveckla det pågående samarbetet kring HPC mellan MAX IV och LUNARC. Detta inkluderar utvärdering av nya teknologier och arkitekturer kring HPC, visualisering och lagring. Anställningen innebär naturligtvis att delta i samarbetsprojekt inom LUNARC / MAX IV, andra enheter inom Lunds universitet och nationella och internationella datainfrastrukturer.

Tjänsten innebär att man aktivt bidrar till den framtida utvecklingen samt att kunna följa/analysera trender samt delta i ny utveckling kring beräkning, visualisering och lagring.

I arbetsuppgifterna ingår bla:

  • hårdvarusupport för Linux-baserade resurser för LUNARC och MAX IV.
  • underhåll av systemprogramvara.
  • övervakning av hårdvara och tjänster.
  • användarsupport.

Datorsystemen är baserade på det senaste inom hårdvara och mjukvara vilket också innebär möjligheter att bekanta sig med den senaste tekniken inom datorer som t ex:

  • utveckling och driftsättning av nya system.
  • deltagande inom olika typer av utvecklingsprojekt inom användarsupport,
  • systemhantering och övervakning.
  • delta i konferenser inom HPC och relaterade områden.

Kvalifikationer
Vi letar efter kandidater som har utmärkta kunskaper inom Linux-systemadministration och brinner för att skapa nya och kreativa lösningar för våra många användare (över 1000 användare). Du bör också vara en bra lagspelare med stor initiativförmåga, ansvar och engagemang.

För tjänsten krävs:

  • erfarenhet av drift av storskalig datorinfrastruktur.
  • god förståelse för operativsystemet Linux.
  • goda kunskaper i vanligt förekommande skriptspråk.
  • god kommunikationsförmåga samt
  • vana att samarbeta och arbeta tillsammans i en grupp med ett gemensamt mål.
  • flytande engelska i både tal och skrift.

Det är meriterande med erfarenhet av:

  • optimering av serverprestanda (Performance tuning)
  • att hantera HPC-system
  • GPFS / SpectrumScale
  • Infiniband-infrastruktur
  • hantera kösystem för HPC (t.ex. SLURM)
  • container-teknik (docker, singularity) och container-orkestrering (Kubernetes)
  • svenska i tal och skrift

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Vi förväntar oss att den sökande är kreativ, serviceinriktad, tar initiativ, har analytisk förmåga att lösa problem och en god förmåga att samarbeta i team.

Villkor
Tillsvidareanställning, 100 %. Provanställning kan komma att tillämpas. Jourtjänst kan komma att tillämpas i framtiden. Tjänstetiteln kommer att vara systemingenjör.

Instruktioner för ansökan
Ansökan bör innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan bör även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast enligt ök
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/3492
Kontakt
  • Jonas Lindemann, jonas.lindemann@lunarc.lu.se
  • Anders Follin, anders.follin@lunarc.lu.se
Publicerat 2021-04-01
Sista ansökningsdag 2021-05-12

Tillbaka till lediga jobb