International Institute for Industrial Environmental Economics (IIIEE)

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Internationella miljöinstitutet (IIIEE) vid Lunds universitet inrättades 1994 och har sedan dess utvecklat internationell och genuin tvärvetenskaplig utbildning och forskning med fokus på att accelerera omställningen till hållbarhet. IIIEE strävar vidare efter att knyta samman forskningsresultat och deras tillämpning med ett livslångt lärande inom företag, myndigheter och organisationer lokalt, nationellt och globalt. Vid IIIEE är verksamheten fokuserad på: styrmedel; affärsmodeller; hållbar konsumtion, och stadsutveckling för en hållbar utveckling. För mer information se: www.iiiee.lu.se

Ämnesbeskrivning

Det finns ett växande antal tekniska lösningar för att minimera energirelaterade växthusgasutsläpp. Dessa inkluderar bland annat sol-, vind- och kärnkraft, CCS, och andra tekniker för industri, transport och byggnader. Några av dessa lösningar är fortfarande på demonstrationsstadiet medan andra redan används i stor utsträckning i vissa länder och sektorer. Kan dessa tekniker implementeras tillräckligt snabbt för att uppfylla nationella och internationella klimatmål? Denna viktiga vetenskapliga fråga behandlas vanligen genom matematisk modeller och framtida energiscenarier, men det är oklart om sådana scenarier är genomförbara med tanke på socioekonomiska och politiska förhållanden i den verkliga världen. Inom ramen för den utannonserade doktorandtjänsten kommer doktoranden att studera viktiga disciplinära perspektiv på energiomställning och utföra systematiska empiriska studier för att främja förståelsen för icke-teknisk genomförbarhet av låga koldioxidutsläpp strategier i Sverige och norra Europa.

Arbetsuppgifter

Doktoranden ska bidra till MISTRA-Electric projekt finansierat av MISTRA (Sveriges oberoende stiftelse för strategisk miljöforskning), särskilt inom Work Package 3 (Icke-teknisk genomförbarhet) som syftar till att använda bevis från historiska och pågående energiomställningar i Sverige, norra Europa och andra länder för att bedöma genomförbarheten av olika strategier till nollutsläpp i Sverige. Inom denna forskning kommer doktoranden att arbeta tillsammans med MISTRA-Electric-teamet för att samla in och analysera data och förbereda forskningsrapporter och akademiska publikationer samt delta i relevanta möten. Studenten kommer att vara medlem i en internationell forskargrupp POLET (www.polet.network - live från 19 april) med starka nationella och internationella forskningsförbindelser.

Doktoranden ska lära sig att utveckla och tillämpa vetenskapliga metoder för att utvärdera huruvida olika tekniska lösningar kan komma att implementeras  tillräckligt snabbt för att nå uppsatta klimatmål med tanke på socioekonomiska och politiska förhållanden i den verkliga världen. Detta inkluderar att bemästra viktiga disciplinära perspektiv på energiomgångar (socio-tekniska, tekno-ekonomiska och politiska) och samla in systematiska empiriska bevis, tolkade genom statistiska och andra modeller för att främja förståelsen för icke-teknisk genomförbarhet med låga koldioxidutsläpp i framtiden i Sverige och norra Europa.

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna ingår det även medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

avlagt examen på avancerad nivå eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för energiomställning uppfyller den som har:

avlagt examen på avancerad nivå med relevans till energiomställning.

Övriga krav:

Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.


Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter:

Dokumenterad kompetens inom akademiskt skrivande. Dokumenterad erfarenhet av kvantitativa metoder. Färdigheter i dataanalys, programmering och datavisualisering är en fördel. Arbetskunskap i  svenska och / eller annat nordeuropeiskt språk är en fördel.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.


Villkor

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max
20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.


Instruktioner för ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.). Ansökan ska också inkludera ett forskningsförslag (max 3 sidor) inom forskningens fokusområde. Förslaget bör beskriva kunskapsklyftan och ett sätt att ta itu med den inom tidslinjen och resurserna för denna doktorandstudie.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2021-09-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/1419
Kontakt
  • Aleh Cherp, +46 46 222 02 53
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2021-05-07
Sista ansökningsdag 2021-06-06

Tillbaka till lediga jobb