Medicinska fakulteten, Institutionen för kliniska vetenskaper Lund

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Institutionen har ett brett samarbete, såväl inom fakulteten som inom andra enheter vid universitet. IKVL har även ett väl utvecklat samarbete med Skånes universitetssjukhus (SUS) och Region Skåne samt det omgivande samhället och näringslivet. Detta för att främja klinisk och experimentell translationell forskning, utveckling och utbildning.

Forskargruppen

Forskning vid LUBIN laboratoriet är fokuserad på translationell preklinisk och klinisk hjärnskadeforskning som syftar till att identifiera nya mål som förbättrar återhämtningen efter traumatisk hjärnskada som är tillämplig för vidare utveckling i kliniska prövningar och klinisk praxis. Gruppen består av en gruppledare, tre seniorforskare och två laboratorieingenjörer. Gruppen är placerad på Biomedicinskt centrum (BMC), A13 Lund.

Inom forskargruppen värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra. Vi arbetar ständigt för att skapa förutsättningar för arbetsglädje, utveckling och delaktighet för alla medarbetare.

Vi söker nu en doktorand för en tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§ med önskad start  2021-09-01.

Arbetsuppgifter

Denna doktorandanställning är planerad för att genomföra studier med följande fokus:
1. Karakterisera det oligodendrocytiska svaret efter experimentell hjärnskada t.ex. sportrelaterad hjärnskakning.
2. Studera om förändringar i oligodendrocyter inducerar neuronal dysfunktion och neurodegeneration, med fokus på tau och amyloid-beta.
3. Modulering av dendritisk spine morfologi och funktion genom antiinflammatoriska behandlingar efter traumatisk hjärnskada.

Vidare innebär arbetsuppgifterna att genomföra studier oberoende med ovan nämnda mål inklusive utförande av experiment, utvärdering, dokumentation och presentation av resultat.
Handledning av studenter på grundutbildningen (kandidatexamen och magisterstudenter) vid utförande av experimentella studier vid laboratoriet.

Kvalifikationer:

För anställningen krävs:

  • mastersexamen i molekulär genetik och bioteknik med inriktning mot experimentell stroke eller hjärnskadeforskning
  • erfarenhet av in vivo och in vitro stroke och hjärnskademodeller, arbete med primära kulturer av hjärnceller (neuroner, astrocyter, mikroglia)
  • djup teoretisk kunskap om stroke och hjärnskadepatofysiologi och mekanismer för neuronal celldöd samt neurodegeneration

Stor vikt kommer läggas på personlig lämplighet och du som söker ska ha god förmåga att arbeta självständigt och analytiskt och själv kunna driva projekt framåt. Vidare måste kandidaten ha god kommunikativförmåga samt vara noggrann, ha god förmåga att utveckla och genomföra forskning av mycket god kvalitet och hög vetenskaplig nyfikenhet.

Meriterande för anställningen:

  • dokumenterad kunskap om standardlaboratorietekniker (biokemi, immunologi, molekylärbiologi)
  • dokumenterad kunskap om avancerad bildanalys.
  • erfarenhet av hjärnskadeforskning, hantering och avel av laboratoriedjur,
  • vana vid att skriva forskningsrapporter och författa vetenskapliga publikationer,
  • vana vid att identifiera potentiella vägar som mål för att förbättra återhämtning efter hjärnskada


Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Bedömningsgrund
Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Villkor
Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§.

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller eftersökta kvalifikationer, ett CV samt examensbevis.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2021-09-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/2196
Kontakt
  • Niklas Marklund, avdelningschef, 072-595 02 61
  • Emmy Heidenblad, personalsamordnare, 046-222 83 47
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2021-06-15
Sista ansökningsdag 2021-07-06

Tillbaka till lediga jobb