Lunds universitet, Juridiska fakulteten, Juridiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Lunds universitet är ett fullskaligt och forskningsintensivt universitet, och ingår som enda svenska universitet i de starka internationella nätverken League of European Research Universities (LERU) och Universitas 21 (U21). Lunds universitet har partneruniversitet i närmare 70 länder, och attraherar flest internationella studenter av alla svenska universitet.

Juridiska fakulteten kännetecknas av internationalisering, sammanflätning av utbildning och forskning, tvärvetenskap samt nära och gränsöverskridande samverkan med det omgivande samhället. Fakultetens forskningsmiljö och utbildning på forskarnivå präglas av internationalisering, och vid sidan av juristprogrammet erbjuds också flera internationella mastersprogram såsom mastersprogrammet i International Human Rights Law.

Lunds universitet och den Juridiska fakulteten erbjuder en utvecklande och inkluderande arbetsmiljö i den bredare dynamiska vetenskaps- och innovationsregion som Öresundsregionen utgör.

Ämne

Internationell ekonomisk rätt och hållbar utveckling

Ämnesbeskrivning

Den internationella ekonomiska rätten (IER) reglerar ekonomiska relationer mellan stater, och mellan stater och internationella organisationer, samt i viss mån staters och internationella organisationers relationer till fysiska- och juridiska personer. Ämnet omfattar en rad frågor, som t.ex. regleringen av internationell handel, internationella affärer och utländska investeringar, olika internationella finansiella åtaganden på utvecklingsområdet samt internationell tvistelösning. Till följd av pågående klimatförändringar, utarmning av naturresurser, fattigdom och ohälsa har forskare intresserade av den internationella ekonomiska rätten på senare tid också kommit att sysselsätta sig med frågor om hållbar utveckling. Hållbar utveckling syftar till att ”tillgodose dagens behov utan att äventyra kommande generationers förmåga att tillgodose sina egna behov” (Brundtlandrapporten, 1987). Forskare intresserade av IER och hållbar utveckling har ofta ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt, när de ägnar sig åt  frågor om IER:s roll och inverkan på uppnåendet av ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Ekologisk hållbarhet syftar till att säkerställa en rättvis resursförvaltning som beaktar framtida generationers behov. Social hållbarhet syftar till att skapa en socialt säker tillvaro, inklusive god hälsa och skyddet av de mänskliga rättigheterna. Ekonomisk hållbarhet avser att skapa ekonomiska och finansiella system som motverkar fattigdom och ekonomiska ojämlikhet.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna omfattar ett särskilt ansvar för undervisning och examination i folkrätt på juristprogrammet och på mastersprogrammet i internationella mänskliga rättigheter. I arbetsuppgifterna ingår att undervisa på juristprogrammets grund- och fördjupningskursnivå, att handleda och examinera kandidat-, examens- och mastersuppsatser, att undervisa inom ramen för fakultetens mastersprogram och distans- och uppdragsutbildningar samt att handleda doktorander. Därutöver innefattar arbetsuppgifterna att aktivt verka för en pedagogisk utveckling av utbildningen på alla nivåer, inte minst undervisningsmetoder beserade på ny teknik.

I arbetsuppgifterna ingår vidare att genom undervisning, handledning och samarbete med lärare, forskare, doktorander och studenter, liksom genom samverkan med det omgivande samhället, vidmakthålla och vidareutveckla en stimulerande forsknings- och utbildningsmiljö. I arbetsuppgifterna ingår också att bidra till fakultetens övriga verksamhet, som att t.ex. ikläda sig förtroende- och ledningsuppdrag. Som forskare i folkrätt vid den Juridiska fakulteten förväntas den anställde bedriva aktiv forskning och medverka till en utveckling av den existerande forskningsmiljön i ämnet. Den anställde förväntas i huvudsak bedriva arbetet på arbetsplatsen.

Behörighet

Behörig att anställas som universitetslektor är, enligt högskoleförordningen 4 kap 4 §, den som dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt juris doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en juris doktorsexamen eller har uppnått motsvarande vetenskaplig kompetens eller någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.

För universitetslektor gäller som allmänt behörighetskrav att vara lämplig för och ha den förmåga i övrigt som behövs för att väl fullgöra arbetsuppgifterna i den aktuella anställningen.

Enligt Lunds universitets anställningsordning måste den sökande även ha genomgått högskolepedagogisk utbildning om minst fem veckor eller på annat sätt ha inhämtat motsvarande kunskaper för att vara behörig. Om det finns särskilda skäl kan den som inte har högskolepedagogisk utbildning om minst fem veckor ändå anses vara behörig.

Bedömningsgrunder

Som bedömningsgrunder vid anställning av en universitetslektor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla. Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av andra behörighetsgrundande förhållanden.

Vid anställning som universitetslektor ska följande utgöra grund för bedömning:

  • God nationell och internationell nivå som forskare, där kravet på internationell meritering ska bedömas med hänsyn till ämnets karaktär
  • God pedagogisk förmåga, vilket innebär god förmåga att bedriva, utveckla och leda undervisning och annan pedagogisk verksamhet på olika nivåer och med varierande undervisningsmetoder
  • Förmåga att delta i handledning av doktorander i studier till doktorsexamen
  • Förmåga att samverka med det omgivande samhället och att informera om sin verksamhet
  • Förmåga att i övrigt leda och utveckla verksamhet, som exempelvis erfarenhet av administrativa- och ledarskapsuppdrag
  • Förmåga att undervisa på engelska är ett krav, och förmåga att undervisa på svenska eller annat skandinaviskt språk på juristprogrammet är en fördel

Särskild vikt kommer att fästas vid goda ämneskunskaper i internationell ekonomisk rätt och hållbar utveckling samt relaterade områden inom folkrätten såsom de mänskliga rättigheterna.

Vikt kommer också att fästas vid:

  • Bred ämnesmässig kompetens
  • Dokumenterad förmåga att formulera forskningsansökningar om externa medel
  • Dokumenterade internationella forsknings- och undervisningserfarenheter, exempelvis i form av publikationer, forsknings- och undervisningsvistelser i utlandet, forskningssamarbeten och konferenspresentationer

Anvisningar för ansökan

Ansökan till anställningen söks elektroniskt via Lunds universitets sökandeportal. Kompletteringar i form av inbundna publikationer/motsvarande, skickas i tre exemplar till: Juridiska fakulteten vid Lunds universitet, att: Helena Josefsson, Box 207, 221 00 Lund.

Ansökan ska utformas på engelska i enlighet med följande mall (för akademisk meritportfölj, innehållande beskrivningar av meriter, se länk) och innehålla följande:

  • Personligt brev
  • Kortfattad curriculum vitae (CV)
  • Beskrivning av vetenskapliga meriter med bilagor (såsom sammanfattning av forskningen, forskningsprofil, forskningsverksamhet inkl. nationella och internationella meriter, forskningserfarenheter och meriter)
  • Fullständig publikationslista
  • Förteckning över doktorsavhandlingen och de övriga 5 vetenskapliga arbeten som sökanden önskar åberopa. De åberopade 6 publikationerna ska biläggas ansökan. DOI-kod för varje publikation ska anges om sådan finns
  • Beskrivning av pedagogiska meriter med bilagor (såsom sammanfattning av den pedagogiska verksamheten, kort pedagogisk självreflektion, pedagogisk meritförteckning)
  • Beskrivning av meriter rörande ledarskap och administration med bilagor (såsom sammanfattning, kort självreflektion och meritförteckning av administrativa erfarenheter och ledningsuppdrag)
  • Beskrivning av meriter rörande samverkan med bilagor (såsom sammanfattning, kort självreflektion och meritförteckning av insatser och åtaganden rörande samverkan)
  • Övriga handlingar som sökanden önskar åberopa

Vänligen notera att de handlingar som inkommer eller upprättas med anledning av denna ledigförklarade anställning (såsom ansökningar, sakkunnigutlåtanden och protokoll) som huvudregel är allmänna och därmed offentliga. Detta innebär att handlingarna får (med undantag för sekretessbelagda handlingar) läsas av den som så begär det.

Villkor

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-05-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/3248
Kontakt
  • Helena Josefsson, kanslichef, +46462221095, helena.josefsson@jur.lu.se
  • Ulf Maunsbach, prefekt , +46462221120, ulf.maunsbach@jur.lu.se
  • Titti Mattsson, professor, +46462221024, titti.mattsson@jur.lu.se
Facklig företrädare
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
Publicerat 2021-10-12
Sista ansökningsdag 2021-11-23

Tillbaka till lediga jobb