Lunds universitet, Institutionen för kliniska vetenskaper Malmö

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Om forskargruppen

Vid forskargruppen för klinisk minnesforskning bedrivs forskning inom demenssjukdomar. Forskningen har sedan flera år legat i framkant inom området. Gruppen leds av professor Oskar Hansson och består av forskande och teknisk personal. På denna länk kan du läsa mer om vår spännande forskning: www.biofinder.se. Verksamheten är lokaliserad på Minneskliniken i Malmö, BMC i Lund samt på Wallenberg Lab i Malmö.

Inom forskargruppen värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra, och strävar efter en arbetsplats som upplevs som utvecklande och stimulerande för alla medarbetare. Vi arbetar vi ständigt för att skapa förutsättningar för arbetsglädje, utveckling och delaktighet för alla medarbetare. Vi värnar både om den fysiska säkerheten samt den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

Vi söker nu en doktorand till vårt doktorandprojekt “Islet amyloid polypeptide, a link between Alzheimers disease and type 2 diabetes” Doktoranden kommer att bedriva forskning på Wallenberg Lab i Malmö under ledning av Malin Wennström. Tjänstens omfattning är heltid med tillträde i januari 2022 enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning

Studier tyder på att Islet amyloid polypeptide (IAPP), en amyloid peptid som utsöndras från bukspottskörteln tillsammans med insulin, kan spela in vid utveckling av Alzheimers sjukdom (AD). I sin biologiskt aktiva form är peptiden viktig för hjärnans funktion, men livsstil och miljöfaktorer kan förändra IAPP så att det förlorar sin biologiska funktion, aggregerar och bildar giftiga plack. Sådana plack påträffas ofta i perifera organ hos typ 2 diabetes (T2D) patienter, men har även påträffats i hjärnans kärlväggar hos AD patienter. Vi har visar att aggregerat IAPP är mycket giftigt för hjärnans pericyter, celler viktiga för blod-hjärn-barriärens (BBB) funktion och utrensning av giftiga ämnen såsom Aß (peptid som ansamlas vid AD). Då patienter med AD har visat sig ha färre pericyter i hjärnan har vi frågat oss om IAPP, genom sin giftiga inverkan på pericyter delvis förklara varför T2D har en ökad risk att utvecklad AD. Det aktuella projektet avser att ytterligare undersöka denna hypotes genom att studera hur IAPP är relaterad till AD-patologi i humant biologiskt material (hjärnvävnad, cerebrospinalvätska och plasma) och undersöka IAPP-inducerad vaskulopati med hjälp av cellodlingsmodeller.

Arbetsuppgifter

Doktorandens huvuduppgift är att genomföra sina forskningsstudier vilket inkluderar deltagande i forskningsprojekt och obligatoriska kurser. Arbetsuppgifterna kommer inkludera utveckling av metoder för att analysera kroppsegna autoantikroppar i likvor hjärna och plasma riktade mot IAPP samt cellkulturmodeller som kan användas för experimentella studier. Även andra förekommande arbetsuppgifter inom forskargruppen kan bli aktuella.

Kvalifikationer

För anställningen krävs:

  • Masterexamen inom neurobiologi eller inom annat relevant ämne
  • Erfarenhet av att protein assays, till exempel ELISA
  • Erfarenhet av att arbeta med cellkulturer
  • Mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper. För anställningen krävs att du är kommunikativ, noggrann, nyfiken och engagerad i ämnet. Vi ser gärna att du har ett intresse för att skriva.

Meriterande för anställningen är:

  • Kunskap kring demenssjukdomar, framför allt Alzheimers sjukdom
  • Kunskap om typ 2 diabetes
  • Kunskap om IAPP

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Bedömningsgrund

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Instruktioner för ansökan
Ansökningar ska innehålla ett personligt brev som beskriver hur du uppfyller kvalifikationerna för tjänsten, CV och examensbevis.

Villkor

Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 1 februari 2022 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Malmö
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/4119
Kontakt
  • Malin Wennström, forskare, huvudhandledare, malin.wennstrom@med.lu.se
  • Linnea Gard, personalsamordnare, +4640391071
Facklig företrädare
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2021-12-14
Sista ansökningsdag 2022-01-03

Tillbaka till lediga jobb