Medicinska fakulteten, Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Kort beskrivning av verksamheten

Cryo-EM vid Lunds universitet

En växande skara forskare vid Lunds universitet använder cryo-elektronmikroskopi, i synnerhet i sin ”single particle” utformning, för att undersöka sina strukturbiologiska frågeställningar. Dessa forskare är verksamma huvudsakligen vid de medicinska och naturvetenskapliga fakulteterna, men infrastrukturen är öppen för alla Läs mer här. Vi har ett nära samarbete med den nationella faciliteten för cryo-EM vid SciLifeLab, med mikroskop och expertis i Stockholm och Umeå. Lunds universitet saknar i skrivande stund ett mikroskop med automatisk provväxlare av den typen som finns på SciLifeLab men vi arbetar kontinuerligt med att få finansiering till ett sådant instrument. Parallellt med detta arbetar vi med att sätta upp en unik för Sverige miljö för provberedning med state-of-the-art, nyskapande instrumentering. Databearbetning sker på dedikerade datorer samt på Lunds universitets beräkningskluster LUNARC.

Vi söker nu en erfaren och serviceinriktad forskningsingenjör för att assistera den lokala cryo-EM forskarsamhället samt hjälpa universitetet i sina satsningar på att bygga upp ny infrastruktur

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Vi har även ett flextidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid.
Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd vid Lunds universitet, Jobba hos oss

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Som forskningsingenjör kommer du att arbeta inom en relativt ny satsning på infrastruktur för cryo-EM forskningsinfrastrukturs vid Lunds universitet. Du kommer bl.a. bidra till expertisen kring cryo-EM provberedning, datainsamling, databearbetning och strukturbestämning. En viktig uppgift kommer vara att assistera och öka kompetensen hos forskare gällande analys av cryo-EM data. Genom att assistera i arbetet med att koordinera Lunds universitets cryo-EM BAG (Block Allocation Group) vid SciLifeLab i Stockholm och Umeå kommer du att bidra till att stärka samarbetet mellan cryo-EM användare vid universitetet. Du förväntas också koordinera databehandling och förvaring med det lokala kompetenscentret för vetenskapliga och tekniska beräkningar vid Lunds universitet (LUNARC) och bildbehandlingsbehov och resurser med forskningsinfrastrukturen ’Correlative Image Processing and Imaging’ (CIPA). Du förväntas också organisera regelbundna möten för den lokala forskargrupperingen för att diskutera teoretiska och praktiska frågor kring deras forskning.

50% av tjänsten finansieras av SciLifeLab och du kommer vara en integrerad del av det nationella SciLifeLab-teamet. SciLifeLabs verksamhetsansvariga inom cryo-EM kommer att arbetsleda dig i den del av tjänsten som finansieras av SciLifeLab och du kommer att utbildas av facilitetspersonal vid Stockholms Universitet och Umeå Universitet. Dina arbetsuppgifter inom SciLifeLabs del av tjänsten kommer att vara att

  • Vägleda Lunds universitets forskare i metodval och i att förbättra provberedning för cryo-EM.
  • Screena cryo-EM prover, antigen på Lunds universitets faciliteter eller på SciLifeLabs instrument.
  • Dokumentera teknisk information rörande pågående cryo-EM projekt i samarbete med de forskargrupper vid lärosätet som använder cryo-EM faciliteten.
  • Utbilda användare av cryo-EM faciliteten i praktisk hantering av prover och instrument.
  • Bistå och vägleda användare i bilddata-analys.
  • Delta i kurser och gruppmöten tillsammans med SciLifeLab cryo-EM facilitetspersonal och vidarebefordra ny kunskap till miljön vid Lunds universitet.

Medverka i Lunds universitets satsningar på att hitta finansiering till ny instrumentering för cryo-EM.

Kvalifikationer
Vi söker dig som är en erfaren och driven person, som har lätt för att samarbeta och fungera i en komplex miljö.

Det är ett krav på att du har:

  • Högskoleutbildning inom strukturbiologi, proteinbiokemi eller motsvarande område
  • Erfarenhet av cryo-EM arbete, från provberedning till frysning av biologiska prover
  • Erfarenhet av att screena prover vid ”state-of-the-art” elektronmikroskop som t.ex. Talos, Glacios och Krios.
  • Erfarenhet av att samarbeta med intressenter med olika bakgrund
  • Förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift på engelska

    Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. Som person är du serviceinriktad, driven och har lätt för att samarbeta, och du ser vad som behöver göras och levererar. Du kan ta dig an olika typer av operativa arbetsuppgifter och har inget emot att även jobba med mindre avancerade arbetsuppgifter.

Det är meriterande om du har:

  • Erfarenhet av att underhålla datorer och mjukvara
  • Publikationer där cryo-EM använts
  • Erfarenhet av proteinproduktion och karakterisering

Övrigt

Vi söker en forskningsingenjör för en visstidsanställning under 2 år med start 1 april 2022 eller enligt överenskommelse

Om Lunds Universitet och medicinska fakulteten

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-03-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/4128
Kontakt
  • Kajsa M Paulsson, +46462224167
  • Karin Lindkvist, 046-2220000
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2022-01-18
Sista ansökningsdag 2022-02-28

Tillbaka till lediga jobb