Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Vid avdelningen för matematisk fysik bedrivs forskningen främst inom området kvantmekanisk mångkroppsfysik, vilket innefattar teoretisk kärnstrukturfysik, nanometerfysik, kvantinformation, atomteori och materialmodellering, med flera samarbeten både internationellt och inom Lunds universitet.

Wallenberg Center for Quantum Technology (WACQT) är ett 12-årigt initiativ som syftar till att föra svensk akademi och industri till en tätposition inom kvantteknologi. De fyra pelarna inom kvantteknologi är: kvantdatorer, kvantsimuleringar, kvantkommunikation och kvantavkänning. Centrat finansieras främst av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse med ytterligare bidrag från de deltagande universiteten och industrin. WACQT strävar efter att främja karriärutveckling, mångfald och jämställdhet genom nätverk och stödjande aktiviteter

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, 6 år, enligt 4 kap 12a högskoleförordningen, med möjlighet till befordran till universitetslektor.

Arbetsbeskrivning
Anställning som biträdande lektor är en meriteringsanställning där innehavaren ska ges möjlighet till att utveckla sin självständighet som forskare och pedagog. Anställningen kommer att vara på avdelningen för matematisk fysik. Tjänsten stöds av WACQT som, förutom lön, finansierar en fyraårig doktorandtjänst och en tvåårig postdoktortjänst. 

Anställningens forskningsområde är teorin för öppna kvantsystem för kvantteknologi med tillämpningar. Särskilt kommer undersökningar av öppna kvantsystems dynamik, kvantkoherens, sammanflätning och dekoherens samt kvantmätningar och kvantavkänning, metrologi och kontroll, med fokus på växelverkande ljus-materia-system, att betonas.

Det definierande syftet med kvantteknologi är att utnyttja superposition och sammanflätning för att åstadkomma radikala förbättringar, vad gäller kapacitet, känslighet och hastighet, av tillämpningar inom ett brett spektrum av områden såsom informationsbehandling, materialvetenskap och elektronik och mätningar och kontroll. Nyckelforskningsområden inom kvantteknologi vid fysiska institutionen är världsledande aktiviteter för kvantkontroll av ljus-materia-växelverkan samt snabbt växande insatser för tillämpningar inom elektroniska system i nanoskala, med stöd av WACQT. Ett gemensamt tema för dessa forskningsområden är experiment på öppna kvantsystem med både elektroniska och fotoniska frihetsgrader. Att stödja, stärka och ytterligare koppla samman dessa forskningsområden är av stort intresse för WACQT och av strategisk betydelse för fysiska institutionen.

Arbetsuppgifterna kommer främst att vara att bedriva och utveckla forskning inom de angivna forskningsområdena. Den anställde förväntas också bidra till undervisningen vid institutionen, genom att undervisa och vara kursansvarig inom grund- och/eller forskarutbildning. Arbetsuppgifterna kommer utöver dessa huvuduppgifter att bestå av att handleda kandidat- och masteruppsatsstudenter samt agera handledare för doktorander och som stöd- och samarbetspartner för postdoktorer. Arbetsuppgifterna kommer också att bestå av att aktivt söka externa forskningsmedel, självständigt och i samarbete med kollegor vid institutionen, såväl nationellt som internationellt.

I anställningen ingår undervisning, för närvarande 10-30 % av en heltidstjänst, i genomsnitt över hela anställningstiden. Arbetsuppgifternas innehåll, liksom fördelningen och omfattningen mellan forskning och undervisning, kan komma att förändras över tid.

Behörighetskrav
Behörig att anställas som biträdande universitetslektor är den som avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma ifråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år innan tiden för ansökan av anställningen som biträdande lektor har gått ut. Även den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande kompetens tidigare kan komma ifråga om det finns särskilda skäl.

För denna tjänst fordras en doktorsexamen i fysik (eller motsvarande).

För lärare vid Lunds universitet gäller som allmänt behörighetskrav att vara lämplig för och ha den förmåga i övrigt som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Mycket goda kunskaper i engelska krävs, i såväl tal som skrift.

Bedömningskriterier 
God förmåga att utveckla och genomföra forskning av hög kvalitet samt pedagogisk förmåga. De huvudsakliga bedömningsgrunderna är vetenskaplig och pedagogisk skicklighet, av vilka större vikt fästs vid den vetenskapliga skickligheten.

Vid bedömning av den vetenskapliga kompetensen ska dessa krav vara uppfyllda och dokumenteras i ansökan:

  • Forskningserfarenhet relevant för tjänsten efter doktorsexamen, t.ex. ämnesrelevanta postdoktorsvistelser, och en utveckling mot en självständig forskarkarriär.
  • Dokumenterad erfarenhet av teoretiskt arbete inom öppna kvantsystem och kvantteknologi.

Stor vikt kommer att läggas vid en oberoende forskningsplan där det också är viktigt att beskriva hur den sökandes forskning stärker, knyter ihop och kompletterar kvantteknologiforskningen vid institutionen. Det är också fördelaktigt att relatera forskningsplanen till verksamheten inom WACQT.

En särskild merit är påvisad förmåga att erhålla forskningsmedel från externa källor.

Pedagogisk kompetens är också en viktig grund för bedömning. Vi ser gärna att den sökande har erfarenhet av undervisning på universitetsnivå, inklusive planering och utveckling av undervisning.

Stor vikt läggs även vid personliga egenskaper och dokumenterad god samarbetsförmåga. Önskvärda egenskaper är öppenhet, nyfikenhet, kreativitet, originalitet, självständighet och förmåga att samarbeta med kollegor inom akademin.

Vi förväntar oss att en icke svenskspråkig befattningshavare inom tre år förvärvar tillräckliga kunskaper i svenska för att kunna undervisa och kommunicera med universitetets olika organ på detta språk.

Vid tillsättningen kommer hänsyn att tas till Lunds universitets anställningsordning.

Befordran
En biträdande universitetslektor ska efter ansökan befordras till en anställning tills vidare som universitetslektor, om han eller hon har behörighet för sådan anställning och dessutom bedöms lämplig vid en prövning enligt de behörighetskrav och bedömningsgrunder som naturvetenskapliga fakulteten ställt upp för en befordran till universitetslektor. Den biträdande universitetslektorn kan endast ansöka om befordran vid ett tillfälle.  

Behörighetskrav och bedömningsgrunder vid befordran till anställning som universitetslektor tillsvidare skall utgöras av:

  • Väl dokumenterad vetenskaplig skicklighet viktig för ämnesområdet. Detta innebär för bedömningen:

           - God nationell och internationell nivå som forskare.
           - Högkvalitativa publikationer i internationella vetenskapliga tidskrifter.
           - En självständig forskarprofil.
           - Sökande ska ha en kompetensnivå motsvarande docent.
           - Deltagande i vetenskapliga konferenser eller workshops.
           - Forskningsanslag erhållna från nationella eller internationella  forskningsfinansiärer.

  • Väl dokumenterad pedagogisk skicklighet. Detta innebär följande:

           - God ämneskunskap och dokumenterad erfarenhet av att undervisa på olika nivåer inom universitetsutbildning.
           - Dokumenterad förmåga för utveckling och förnyelse av kurser och undervisning.
           - Dokumenterad förmåga att leda och organisera utbildning.
           - Dokumenterad förmåga att handleda masterstudenter och doktorander.
           - Högskolepedagogisk utbildning fem veckor eller motsvarande.

  • Förmåga att samverka med det omgivande samhället och informera allmänheten om aktuell forskning och utveckling.

  • Förmåga till akademiskt ledarskap vilket innebär vetenskapligt ledarskap i forskningsprojekt samt deltagande i organ på universitets-, fakultets- eller institutionsnivå.

Ansökan om befordran till anställning som universitetslektor tills vidare ska inges till fakulteten senast 6 månader före det att anställning som biträdande lektor upphör. Prövning av ansökan om befordran ska göras av lärarförslagsnämnd efter inhämtande av utlåtande från minst två ämnessakkunniga.

Ansökans utformning och innehåll
Vi rekommenderar att din ansökan skrivs på engelska, då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga. Ansökan redovisas enligt naturvetenskapliga fakultetens instruktioner för sökande till läraranställning. Ladda upp ansökan som PDF-filer i rekryteringssystemet.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/357
Kontakt
  • Peter Samuelsson, professor, 046-2229078,peter.samuelsson@teorfys.lu.se
  • Helen Johansson, rekryteringshandläggare, 046-2223609,helen.johansson@science.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2022-03-09
Sista ansökningsdag 2022-05-04

Tillbaka till lediga jobb