Lunds universitet, Medicinska fakulteten, Inst för laboratoriemedicin

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen
I vår forskargrupp pågår olika typer av experimentell, evolutionär och translationell cancerforskning som syftar till att förstå mekanismerna bakom cancer och multicellularitet. Gruppen söker nu en skicklig postdoc för att föra fram våra insikter om mekanismer för ökad ärftlig variation i djur- och cancerkladerna.

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Vi har även ett flextidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd vid Lunds universitet, Jobba hos oss

Arbetsuppgifter och ansvarsområden
Djurens ursprung förblir kryptisk, även om det var en av de mest framgångsrika evolutionära händelserna i jordens historia. Synliga bevis på denna händelse är en plötslig uppkomst av fossil mångfald av djur i ~543 miljoner år gamla stenar, av den så kallade kambriska explosionen. Den kambriska explosionen av djurs mångfald är ofta förknippad med en ökning av fritt syre men var troligen också ett resultat av tidigare omdisposition av biologisk kapacitet. Det övergripande syftet med denna postdoc-tjänst är att utforska omdisposition av biologiska kapaciteter som kan ha inträffat vid denna evolutionära övergång när djur diversifierades som en funktion av ökad ärftlig variation. För att ytterligare belysa vägen till ökad ärftlig variation och evolverbarhet, kan postdoktorn också utforska rollen polyploidi spelar för cancercellers evolverbarhet.


Post doc:en kommer att utforska förändringar inom hypoxisk genreglering, såsom från karboanhydraser, och skillnader i kapaciteten för vävnadsarkitektur mellan djur och mellan djur och svampar. Nydefinierade frågor kan utforskas inom cell- och molekylärbiologiska tekniker (t.ex. RNA-sekvensering, cellodling, immunhistokemi), bioinformatik och biologiska experiment in vivo. Arbetet skulle dessutom involvera breda litteraturstudier, även av studier från cancerområdet (tumörers multicellularitet) när det är relevant. Vi söker en modig och ambitiös postdoc som är villig att utforska okänd vetenskaplig terräng. Gärna en beräkningsperson med kunskaper inom biologi och evolution, men alla hybridbakgrunder är välkomna. I arbetsuppgifterna ingår även följande:

  • Definiera hypoteser.
  • Utföra litteraturstipendium, planera resultatet.
  • Designa experiment och göra statistiska utvärderingar av deras tillförlitlighet. Planera output.
  • Se till att nödvändig utrustning och material införskaffas och ta kontakt med experter och potentiella samarbetspartners.
  • Utföra experiment och analysera data.
  • Diskutera och presentera resultat för andra, flera gånger (internt och externt).
  • Skriva manuskript, i samarbete och diskussion med teamet.

Kvalifikationer
Krav för anställningen är:

  • ha en doktorsexamen inom de biologiska vetenskaperna med erfarenhet av transkriptionsfaktorreglering, våtlabbexperiment och hypoximekanismer.
  • ha expertis inom funktionerna av karboanhydras, mitotisk reglering och epigenetik.
  • ha expertis i funktionen som polyploidi har vid förändringar av ärftlig variation och för det polyaneuploida celltillståndet (PAT).
  • vara van att självständigt definiera och utforska forskningsfrågor.
  • Ha en god kommunikationsförmåga samt kunna samarbeta effektivt i ett team.
  • Utmärkta färdigheter i engelska både tal och skrift.

Meriterande för anställningen är:

  • att ha ett intresse för livets utveckling och bred erfarenhet av biologi, utvecklings- eller geobiologiska frågor.
  • ha expertis inom genetisk evolution, ”cell stemness” eller ryggradslösa djurs fysiologi.
  • ha dokumenterad erfarenhet av att arbeta självständigt.
  • en bred bakgrund, från industrin, är önskvärt.

Övrigt
Anställningen är tidsbegränsad till minst 2 år och max 3 år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter daterat 2022-02-01 (Arbetsgivarverket, OFR:s, och Saco-S).
Tjänsten tillträds 2022-05-01 eller enligt överenskommelse

Så här söker du
Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller kvalifikationskraven samt varför du är intresserad av anställningen. Ansökan ska även innehålla CV, inklusive publikationslista, en generell beskrivning av tidigare forskningsarbete, kopia av doktorsexamen samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av examensbevis, betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.)

 





Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-05-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/1139
Kontakt
  • Emma Hammarlund, rekryterande chef, +46462226427,emma.hammarlund@med.lu.se
  • Adam Niekrasz, personalsamordnare, +46462220000,adam.niekrasz@med.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2022-04-04
Sista ansökningsdag 2022-04-18

Tillbaka till lediga jobb