Lunds universitet, LTH, Institutionen för maskinvetenskaper

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Anställningen är knuten till avdelningen för Industriell Produktion (IProd) vid Institutionen för maskinvetenskaper vid Lunds Tekniska Högskola, Lunds Universitet. Avdelningen bedriver forskning, utveckling, undervisning och industriellt samarbete inom material- och produktionsteknik med projekt som Industri 4.0, skärande bearbetning, digitalisering av tillverkningsprocesser och hållbar produktion. Ämnesområdet är tvärvetenskapligt och befinner sig ofta i gränslandet mellan grundforskning och tillämpad forskning. I samband med Industri 4.0 används sensorbaserad processövervakning och beslutsfattande för att skapa grundläggande förståelse för produktionsprocesserna och deras optimering samt för att studera forskningsfrågor som fastställts av industrin. Vi är intresserade av nya material, processer och metoder för att nå förståelse av fundamentala dynamiska processer i modern tillverkning. Vår forskningsgrupp består av 20 seniora och juniora forskare.

Särskild ämnesbeskrivning

Inom ramen för det pågående projektet ska det utvecklas sensorer som använder fluorescens- och fosforrescensfenomenen i keramiska material för att mäta temperatur och spänningar vid skärande bearbetning. Fokus ligger på sensorkoncept och prototyper som är användbara för skärverktyg som används vid skärande bearbetning i extrema miljöer med hög temperatur och högt tryck. Uppskalning av sensortillverkning och produktion av sensorer ligger utanför ämnesområdet.

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna som postdoktor ingår främst att bedriva forskning.  Även undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock högst en femtedel av arbetstiden. Inom ramen för anställningen ges det möjlighet till tre veckors högskolepedagogisk utbildning. Syftet med anställningen är att utveckla sin självständighet som forskare samt skapa förutsättningar för vidare meritering.

Syftet med projektet är att utveckla icke-invasiva sensorer för mätning av temperatur och spänningar i skärverktyg som används vid skärande bearbetning. Den viktigaste insatsen kommer att vara forskning om fosforescensfenomen i keramiska material för mätning av punkt temperatur och temperaturfält i skärande verktyg. Lika viktigt är att fokusera på sensorer som använder fluorescensfenomenen för att mäta elastiska spänningar vid skärande bearbetning. Särskild vikt kommer att läggas vid ny forskning om nya sensorkoncept, tillverkning av prototyper, kalibrering, testning och analys av deras prestanda. Projektet är relaterat till det tekniska området inom verktygsindustrin (t.ex. Seco Tools, Sandvik Coromant). Det experimentella arbetet kommer att utföras vid avdelningen för Industriell Produktion och avdelningen för Förbränningsfysik vid Lunds universitet. Som postdoktorand kommer du att ansvara för utveckling av projektidéer, planering, design och genomförande av experiment självständigt och i samarbete med akademiska handledare och industriella partner.

Arbetsuppgifterna kan även omfatta handledning av avhandlingsprojekt och doktorander. På samma sätt vill vi att du deltar i gemensamma uppgifter som rör allmänna institutionella uppgifter, seminarier, kunskapsöverföring och samarbete med industrin osv.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom anställningens ämnesområde. Bevis om att behörighetskravet är uppfyllt ska ha inkommit senast vid tidpunkten då anställningsbeslut fattas. Främst kommer den sökande i fråga som avlagt examen högst tre år före sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.

Övriga krav:

  • Du har mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift
  • Du har avlagt doktorsexamen inom fysik eller materialvetenskap om fluorescens- och fosforrescensfenomen, eller ett närliggande ämne.
  • Du har minst ett års praktisk erfarenhet av att använda fluorescens- eller fosforescensfenomen för att mäta yttemperatur eller spänning.
  • Du har god problemlösningsförmåga och god språklig analytisk förmåga.
  • Du är självständig, men har också förmågan att samverka med samarbetspartners från akademi och industri samt forskare från andra ämnen.
  • Du är målmedveten och strukturerad.

Bedömningsgrunder

Detta är en meriteringsanställning främst inriktad på forskning. Anställningen är tänkt som ett inledande steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare. Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet och dess koppling till tillämpningsområdet.

Vid anställning av postdoktor ska följande utgöra grund för bedömning:

  • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet.
  • Pedagogisk förmåga.

Övriga meriter (ex.):

Erfarenhet inom något av följande områden kommer att räknas som en merit:

  • Dokumenterad teoretisk eller praktisk erfarenhet inom det forskningsområde där sensorn används, dvs. inom maskinteknik, tillverkningsteknik och särskilt skärande bearbetning.
  • Dokumenterad teoretisk kunskap om livstidsbaserad fosfortermometri, inklusive val av sensormaterial, signalinsamling, detektion, provtagning av data, efterbehandling och kalibreringsmetoder.
  • Experimentellt arbete med fluorescens/fosforescensmaterial för produktion och beläggning av material.
  • Experimentellt arbete med tillämpning av fluorescens/fosforescens för diagnostik av mekaniska system.
  • Praktisk erfarenhet av att använda fosforescerande material som sensorer för mätning av temperatur eller belastning.
  • Erfarenhet av att applicera fosforescerande sensormaterial under eller i keramiska substrat.

Hänsyn kommer att tas till hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka forskningen inom avdelningen/institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitets webbplats om att Jobba hos oss.

Övrigt

Anställningen är tidsbegränsad till 2 år  och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt kollektivavtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”.

Så här söker du

Ansökan ska skrivas på engelska. Redovisa dina meriter enligt LTHs akademiska meritportfölj, se länk nedan. Ladda upp som PDF-filer i rekryteringssystemet (inkl. kopia av doktorsexamen). Läs mer här: Att söka en läraranställning vid LTH

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/816
Kontakt
  • Volodymyr Bushlya, volodymyr.bushlya@iprod.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-03-30
Sista ansökningsdag 2023-04-12

Tillbaka till lediga jobb