Lunds universitet, LTH, Institutionen för bygg- och miljöteknologi

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av ämnet och arbetsplatsen

Installationsteknik behandlar - mot bakgrund av människors miljökrav - byggnaders rumsklimat och energiförsörjning, installationssystem för uppvärmning, kylning, ventilation, vatten, sanitet och elektricitet samt deras samverkan med byggnaden i övrigt för ett hållbarare samhälle. Det vetenskapliga området omfattar teoretiska och experimentella analyser av installationstekniska system, systemoptimering med särskild inriktning mot samverkan mellan installationssystemen och byggnaden i övrigt, drift och underhåll av systemen och låg energianvändning. 

Installationsteknik har drygt 10 anställda varav några doktorander. Arbetsplatsen finns i V-huset i Lund, men många av projekten sker i olika former av samarbeten inom och utom Lunds universitet. 

Forskningsprojektets bakgrund – Forskarskolan ASSURE

Framtidens städer är redan byggda – men de behöver bli mer klimatsmarta och socialt hållbara. För att komma dit behöver vi bli bättre på att renovera, omvandla och förtäta på ett klokt sätt. På flera håll i landet råder bostadsbrist, samtidigt som många kontorslokaler i dag står tomma. För att komma till rätta med problemet utan att behöva riva och bygga nytt, behöver vi bli bättre på att bygga om befintliga lokaler. Kan nya bostäder hittas i den redan befintliga staden, och dessutom inredas med återvunnet material, kan nya hem skapas med en bråkdel av den klimatpåverkan som ett nybyggt hus skulle innebära. Forskarskolan ASSURE Adaptation of urban Space through SUstainable Regeneration handlar om att omvandla våra befintliga byggda miljöer till något mer hållbart. Totalt åtta doktorander både från Lunds universitet och andra lärosäten i Sverige kommer att ingå i forskarskolan som har en praktiknära och tvärvetenskaplig ansats.  

Arbetsuppgifter

I detta forskningsprojekt kommer doktoranden som en del i ASSURE att analysera renovering och anpassning av byggnader för att möta framtida behov och förutsättningar med fokus på byggnadens installationer, energianvändning och inomhusmiljö. Hur ska rörsystem, värme- och kylsystem samt ventilationssystem och andra eventuella installationer renoveras och anpassas för att möta kraven på ny användning och nya förutsättningar? Flera funktionskrav kommer att behöva beaktas, t.ex. tillgänglighet, säkerställande av dagsljus och belysning, brandsäkerhet samt inomhusluftkvalitet samtidigt som hänsyn måste tas till energianvändning och begränsat resursuttag genom att så långt som möjligt bevara material och komponenter för att minska klimatpåverkan. Doktoranden kommer att använda kvantitativa metoder för systemprojektering, innemiljösimuleringar, energiberäkningar, livscykelanalys, kostnadsanalys och mätningar i verkliga byggnader men också kvalitativa metoder som intervyer och enkäter med intressenter och användare.

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojektet som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna ingår det även medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden, inom området Installationsteknik och klimatiseringslära i samarbete med Byggnadsfysik, institutionen för Bygg- och Miljöteknologi

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller 
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för Installations- och klimatiseringslära uppfyller den som har:

  • minst 90 högskolepoäng med relevans för ämnesområdet, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå samt ett fördjupningsarbete om minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå inom ämnesområdet, eller 
  • examen på avancerad nivå inom relevant ämnesområde. 

Övriga krav:

  • Goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter:

  • Mycket goda kunskaper i svenska, i både tal och skrift.
  • Kunskaper relevanta för forskningsprojektet som beskrivs ovan, exempelvis om byggnaders tekniska system, simuleringar, projektering av tekniska system och programmering.  

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitets webbplats om att Jobba hos oss

Övrigt

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Så här söker du

Ansökan bör skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.). Du ombeds även att svara på urvalsfrågorna. 

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2023-08-14 eller efter överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/837
Kontakt
  • Dennis Johansson, Avdelningschef , +46462227260,dennis.Johansson@hvac.lth.se
  • Ulla Janson, Universitetslektor, +46462229658,ulla.janson@hvac.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-03-28
Sista ansökningsdag 2023-04-25

Tillbaka till lediga jobb