Lunds universitet, Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Kravprofil
Tropiska Afrika är hem för 1,4 miljarder människor och en av världens största kolsänkor, ändå är responsen hos kontinentens skogar på klimatförändringar och hur detta påverkar det globala klimatet mycket osäker. Land-atmosfär interaktioner är nyckelprocesser i jordsystemet, som kontrollerar energi-, vatten- och koldioxidutbyten till atmosfären och har betydande påverkan på klimatet från diurna till flerdecennieskalan. Vegetationsfeedback (t.ex. förändringar i vegetationens relaterade albedo och ytledningsförmåga) förväntas spela en avgörande roll i land-atmosfär interaktioner under ett föränderligt klimat. De underliggande mekanismerna, särskilt i sammanhang av klimatextrem, är komplexa och förblir till stor del okända. Det här doktorandprojektet fokuserar på vegetationens dynamik i tropiska Afrika och sponsras av det svenska forskningsrådet för hållbar utveckling (FORMAS). Du kommer att hjälpa till att förbättra vår förståelse av vegetationens feedback under klimatextrem genom att undersöka ämnen som ekosystemens respons på torka och värmeböljor över tid och rum, och kvantifiera den övergripande påverkan på vegetationens dynamik och rollen som vegetation spelar i sub-säsongsklimatprognoser och långsiktig klimatvariation. Du kommer att kombinera interdisciplinära forskningsmetoder, inklusive användning av toppmoderna jordsystemmodeller, analyser av fjärranalysprodukter och fältmätningar. Det här projektet kommer att låta dig bli en del av en aktiv forsknings- och utbildningsmiljö, interagera med mångdisciplinära forskare (t.ex. www.cec.lu.se/climbeco), experter inom ekosystem och klimatmodellering och fältforskare. Du kommer också att bli en del av BECC forskningsplattformen, ett samarbete mellan Lunds universitet och Göteborgs universitet, som samlar över 250 forskare som arbetar med ämnen relaterade till biologisk mångfald och ekosystemtjänster under ett föränderligt klimat. Projektresultaten kommer att ha en stark koppling till FN:s hållbarhetsmål.

Arbetsuppgifter

Doktorander ska ägna sig åt doktorandprogrammet, vilket inkluderar genomförande av forskningsprojekt och tredjecykelskurser. Undervisning och andra avdelningsuppgifter kan ingå, men inte mer än 20%. Studenten kommer att fokusera på undersökningen av Afrikas vegetation svar på klimatextremer och dess roll i land-atmosfärinteraktioner under olika klimathändelser och scenarier. Uppgifterna kommer att inkludera att utveckla och tillämpa den dynamiska vegetationsmodellen LPJ-GUESS och relevanta state-of-the-art Earth System-modeller (t.ex. RCA-GUESS och EC-EARTH). Utveckling av modellsimuleringsprotokoll., genomförande av relaterade simuleringar och analyser samt ledning av skrivandet av peer-reviewed artiklar baserade på resultaten förväntas. En viss flexibilitet enligt studentens intresse är möjlig efter diskussion med handledarna, men kommer att utvecklas i projektplanens sammanhang, inklusive att säkerställa att relevanta projektmilstolpar och leveranser uppnås. Studenten förväntas delta i nationella och internationella möten och konferenser relaterade till projektet.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

avlagt examen på avancerad nivå eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för naturgeografi och ekosystemvetenskap uppfyller den som har avklarat ett självständigt arbete (t.ex. examensarbete) i relevant ämne omfattande minst 30 högskolepoäng, samt har goda kunskaper i det engelska språket, såväl skriftligt som muntligt.

Övriga krav:

Högkvalitativ forskning (t.ex. magister-/kandidatavhandling) som visar på betydande potential som forskare. Mycket goda kunskaper i engelska både i tal och skrift.

Bedömningsgrund

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter:

Nivån av kunskap om jord-växt-atmosfären kontinuum, växtfysiologi och vegetation feedback, klimatpåverkan, ekosystemmodellering och klimatmodellering. Nivån av erfarenhet av att använda komplexa processbaserade modeller (t.ex. DGVM, LSM, ESMs). Nivån av erfarenhet av att analysera stora dataset inklusive klimat- och ekosystemdata med sofistikerade statistiska metoder. Förmåga att utveckla datorprogram (t.ex. Python, Matlab, C/C++ eller Fortran) Kvaliteten och nivån av tidigare forskningsarbete. Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor

Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§. Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand.


Instruktioner för ansökan
Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev (högst 2 sidor) med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2023-11-13
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/1039
Kontakt
  • Minchao Wu, +46462221687
  • Thomas Pugh, +46462220000
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-03-29
Sista ansökningsdag 2023-04-28

Tillbaka till lediga jobb