Lunds universitet, LTH, Institutionen för designvetenskaper

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Forskningen och utbildningen inom termisk miljö, klimat och hälsa vid avdelningen för ergonomi och aerosolteknologi bedrivs i fält och vid Aerosol- och Klimatlaboratoriet med multidisciplinära och internationella samarbeten. Forskargruppen har tidigare koordinerat och deltagit i flera internationella och europeiska projekt inom området klimatförändringar och hälsa (https://www.eat.lth.se/english/research/thermal-environment-climate-health/ ). Forskargruppen erbjuder ett tvärvetenskapligt och transnationellt samarbetsnätverk och ger tillgång till ett internationellt ledande laboratorium.

Bland forskningsprojekt leder forskargruppen ett arbetspaket med fokus på varningssystem för värme och hälsorisker i det pågående EU High Horizons-projektet ”Heat Indicators for Global Health Monitoring, Early Warning Systems and health facility interventions for pregnant and postpartum women, infants and young children and health workers”. Projektet finansieras av EU och Storbritannien (https://www.eat.lth.se/english/research/thermal-environment-climate-health/high-horizons/ ).

Ämnesbeskrivning

Forskningsområdet termisk miljö, klimat och hälsa ingår i forskningsämnet arbetsmiljöteknik. Fokus ligger på effekterna av termiska (varma och kalla) miljöer och extrema väderhändelser på människors hälsa, termisk stress och fysiologiska reaktioner, produktivitet, termisk komfort samt välbefinnande. Forskningen bedrivs också i fält för att utveckla förebyggande och skyddande åtgärder inklusive värme- och hälsovarningssystem för att minska värmestress och relaterade hälsokonsekvenser.

Arbetsuppgifter

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Du kommer delta i ett pågående EU High Horizons-projektet, som involverar 6 partners i EU och Storbritannien, 3 i Afrika och 1 internationell organisation (WHO). Forskningen fokuserar på gravida och nyförlösta kvinnor, spädbarn och vårdpersonal,som är hårt påverkade av klimatförändringar. Projektet kommer att kvantifiera och övervaka direkta och indirekta hälsoeffekter av extrem värme; utveckla, testa och utvärdera ett smarttelefonbaserat Early Warning System (EWS) genom att inkludera integrerade värmestressindex och personlig sårbarhet.

I dina doktorandstudier kommer du att medverka i utveckling, samt delta i test och utvärdering av EWS. Du kommer att skapa och publicera ny kunskap om värmepåverkan på mödrahälsovård, trösklar för värme och hälsorisker i EWS, samt ny kunskap om användbarheten och effektiviteten av EWS.

Arbetsuppgifterna innefattar:

  • Systematisk litteraturgenomgång av studier av värmepåverkan på mödrahälsovård, särskilt de studier där integrerade värmestressindex används.
  • En smartphone-app (ClimApp-MCH) ska utvecklas och kommer att leverera personliga varningar om värme och rekommendationer/meddelanden som är utformade till den lokala användaren. Medverkan i utvecklingen av ett personligt system för tidig varning för värmestress, inklusive utformning av meddelanden och rekommendationer för att minska värmestress och andra värmerelaterade hälsokonsekvenser.
  • Medverkan i statistiska dataanalyser av extrema väderhändelser som extrem värme på hälsoutfall inklusive gränsvärden för tidig varning för värmestress och andra värmerelaterade hälsoutfall.
  • Fält test av EWS:s användbarhet och effektivitet i de tre länderna (Sverige, Sydafrika, Zimbabwe) genom att involvera gravida och nyförlösta kvinnor samt vårdpersonal i samarbete med projektpartners.
  • Utvärdering av EWS användbarhet och effektivitet för att förebygga värmerelaterade hälsorisker.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för Arbetsmiljöteknik uppfyller den som har:

  • minst 50 högskolepoäng med relevans för ämnesområdet, varav minst 25 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • civilingenjörsexamen, masterexamen eller magisterexamen med relevans för ämnesområdet.

Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Dokumenterad erfarenhet och kunskap om statistisk analys (kan vara genom kurser eller projekt).

Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter:

  • Lämplig bakgrund är en masterexamen/civilingenjörsexamen med bred kompetensprofil och erfarenhet relevant för forskningsområdet, t.ex. människan i termiska miljöer, termisk fysiologi, folk- och miljöhälsa, mödrahälsa, arbetshälsa, förebyggande och skydd av termisk stress, bedömning och hantering av värme hälsorisker, medicin och teknik, och användbarhetstest av smartphoneapplikationer.
  • Förmågan till skickliga fält- och labbstudier som involverar deltagare.
  • Erfarenhet och kunskap om statistisk analys mellan klimat, miljö och hälsa.
  • Erfarenhet av vetenskaplig publicering och förmåga att samarbeta med forskare från andra discipliner i ett multidisciplinärt och internationellt team.
  • Kunskaper i svenska, i tal och skrift, då delar av fältstudierna kommer att genomföras på platser där det talas svenska

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitets webbplats om att Jobba hos oss.

Övrigt

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Så här söker du

Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande, kopior av betyg, två rekommendationsbrev inklusive uppgifter till referenser, samt övrigt som du önskar åberopa (skriftlig och muntlig kommunikationsförmåga på engelska, yrkeserfarenhet etc.).

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/1868
Kontakt
  • Chuansi Gao, chuansi.gao@design.lth.se
Facklig företrädare
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
Publicerat 2023-06-13
Sista ansökningsdag 2023-08-14

Tillbaka till lediga jobb