Lunds universitet, Institutionen för kliniska vetenskaper Malmö

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen
Vid forskargruppen för epigenetik och diabetes bedrivs forskning inom/med syftet att förstå betydelsen av epigenetiska förändringar vid uppkomst av typ 2 diabetes. Gruppen leds av professor Charlotte Ling och består av både forskande och administrativ personal. Mer information om forskningen hittar du här. Verksamheten är placerad på enheten för epigenetik och diabetes på Lund Universitets diabetes center (LUDC) i Malmö.

Inom forskargruppen värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra, och strävar efter en arbetsplats som upplevs som utvecklande och stimulerande för alla medarbetare. Vi arbetar ständigt med att skapa förutsättningar för arbetsglädje, utveckling och delaktighet för alla medarbetare. Vi värnar både om den fysiska säkerheten och psykosociala arbetsmiljön.

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss; Jobba hos oss .

Arbetsuppgifter
Du kommer primärt att arbeta med analys av storskaliga data från nästa generations sekvenseringstekniker (NGS), inklusive single-cells sekvensering (RNA/ATAC/multiome), men också med andra typer av bioinformatiska analyser (såsom DNA metyleringsarrays och data från genome-wide association studies, GWAS) samt RNA-seq och ChIP-seq.

Tjänsten innebär självständig forskning i egna definierade projekt. Tjänsten innebär även att hålla sig uppdaterad inom bioinformatikområdet och bistå forskargruppen med kunskap och kompetens. I detta ingår att stödja andra forskare/projekt inom gruppen gällande bioinformatiska analyser, bl.a. genom att göra väldokumenterade pipelines och analyser, presentera och kommunicera resultat till forskare som ska använda dessa, samt delta i skrivande av manuskript. Även andra förekommande arbetsuppgifter i forskargruppen kan bli aktuella.

Arbetet utförs på plats i Malmö.

Behörighet
Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas, och bevis om att behörighetskravet är uppfyllt ska ha inkommit senast vid denna tidpunkt. Främst kommer den i fråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter.

Bedömningsgrunder
Vid Lunds universitet ska en anställning som postdoktor ge möjlighet till vetenskaplig och pedagogisk meritering. I första hand ges utrymme för meritering inom forskning, men även till viss högskolepedagogisk utbildning. Undervisning kan även ingå i arbetsuppgifterna.

Vid anställning som postdoktor kommer främst beaktas vetenskaplig förmåga.

Övriga kvalifikationer

Krav för anställningen är:

 • Avlagd doktorsexamen (under de tre senaste åren) inom något av följande områden: bioinformatik, molekylärbiologi, datavetenskap eller ett närgränsande fält som arbetsgivaren bedömer adekvat för tjänsten
 • Dokumenterad erfarenhet av arbete med avancerade bioinformatikanalyser av storskalig omics-data
 • God förmåga i ett skriptspråk såsom R eller Python, samt att arbeta effektivt i Linux kommandoradsmiljö och på storskaliga kluster
 • God förmåga i statistik
 • Mycket god förmåga att kommunicera på engelska, både i tal och skrift
 • Förmåga att driva projekt självständigt
 • Du ska vara ambitiös, driven och ha en stark initiativförmåga
 • Du ska hålla dig uppdaterad om utvecklingen inom bioinformatik och sträva efter att kontinuerligt utveckla nya färdigheter och lära dig nya metoder
 • Du ska vara bra på att arbeta i team, villig att hjälpa andra, och ha en bra kommunikations- och samarbetsförmåga

Meriterande för anställningen är:

 • Erfarenhet av bioinformatiska analyser av single-cell RNAseq/ATACseq/multiome data
 • Erfarenhet av bioinformatiska analyser av DNA metyleringsdata (från arrayer/sekvensering), RNA-seq data, ChIP-seq data samt GWAS data
 • Erfarenhet av maskininlärning 

Villkor
Anställningen är tidsbegränsad till två år och avser heltid, med möjlighet till förlängning med upp till ett år. Preliminärt startdatum är 2023-10-01 eller enligt överenskommelse. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter (Arbetsgivarverket, OFR:s, Saco-S och SEKO) daterat 2021-11-19.

Instruktioner för ansökan
Ansökan till tjänsten sker genom universitetets rekryteringssystem. Ansökan behöver innehålla ett CV, personligt brev, kontaktuppgifter till två referenser, examensbevis (inklusive betygsavskrift) och andra dokument som du vill ska beaktas (t.ex. rekommendationsbrev).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-10-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Malmö
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/2328
Kontakt
 • Charlotte Ling, +4640391213
 • Adina Olnert, +4640391904
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-06-29
Sista ansökningsdag 2023-08-20

Tillbaka till lediga jobb