Lunds universitet, LTH, Institutionen för bygg- och miljöteknologi

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Avdelningen för brandteknik bedriver forskning och undervisning som anknyter till brand och dess konsekvenser. Undervisningen sker främst på Brandingenjörsprogrammet och på vår International Master in Fire Safety Technology. Avdelningen består av cirka 15 anställda. Avdelningen för Brandteknik verkar i en internationell miljö och har kontakt med forskningsorganisationer nationellt och internationellt.

Arbetsmiljön på avdelningen kännetecknas av ett öppet och vänligt bemötande bland alla medarbetare med avsikt att alla ska ges möjlighet att utvecklas personligt och professionellt.

Särskild ämnesbeskrivning

Den brandtekniska forskningen avser generellt fysikaliska och kemiska processer förknippade med uppkomst, tillväxt, spridning och släckning av bränder, interaktioner mellan brand och byggnader/anläggningar, system för att förebygga eller upptäcka brand eller begränsa dess konsekvenser samt utrymning och människors beteende vid brand. Brandteknisk forskning bedrivs främst genom experimentell verksamhet, modellering och modellutveckling. Det övergripande målet är att hitta kostnadseffektiva och innovativa metoder för att hålla skador på människor, miljö och egendom på en acceptabel nivå. Fokus för tjänsten kommer att ligga på brandutveckling och branddynamik. Som möjliga ämnen kan följande ses som inriktningar: materialbeteende vid brand och med hänsyn till ett miljö- och hållbarhetsperspektiv, modellering av branddynamiska fenomen i kombination med byggmaterialens inverkan och konsekvenser av brand ur ett byggnadsperspektiv inkluderat utredning av bränder. 

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna som postdoktor ingår främst att bedriva forskning. Även undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock högst en femtedel av arbetstiden. Inom ramen för anställningen ges det möjlighet till tre veckors högskolepedagogisk utbildning. Syftet med anställningen är att utveckla sin självständighet som forskare samt skapa förutsättningar för vidare meritering.

Arbetsuppgifterna innefattar:

  • Forskning inom ämnesområdet inkluderat experimentell och teoretiska undersökningar.
  • Undervisning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå.
  • Handledning av examensarbetare och doktorander.
  • Arbeta med att söka extern forskningsfinansiering.
  • Samverkan med näringsliv och samhälle.
  • Administration kopplat till arbetsuppgifterna ovan.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom anställningens ämnesområde. Bevis om att behörighetskravet är uppfyllt ska ha inkommit senast vid tidpunkten då anställningsbeslut fattas. Främst kommer den sökande i fråga som avlagt examen högst tre år före sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.

Övriga krav

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Kunskap och erfarenhet från att genomföra fysiska experiment samt modellering.
  • God förmåga att arbeta självständighet samt att kunna samverka med andra forskare och omgivande samhälle. 

Bedömningsgrunder

Detta är en meriteringsanställning främst inriktad på forskning. Anställningen är tänkt som ett inledande steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare. Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet. 

Vid anställning av postdoktor ska följande utgöra grund för bedömning:

  • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet.
  • Pedagogisk förmåga. 

Övriga meriter

  • Kunskap och erfarenhet kopplade till brandtekniska experiment.
  • Kunskaper i brandteknisk modellering med CFD-modeller.
  • Erfarenhet från att leda forskningsprojekt.
  • Erfarenhet från att undervisa om brandtekniska modeller.

Hänsyn kommer att tas till hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka forskningen inom avdelningen/institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitets webbplats om att Jobba hos oss

Övrigt 

Anställningen är tidsbegränsad till två år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt kollektivavtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”. 

Så här söker du

Ansökan ska skrivas på engelska och bör innehålla en CV inkl publikationslista, personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina forskningsmeriter. Ansökan ska även innehålla kopia av doktorsexamen eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendations-brev etc)”.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 november 2023
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/2862
Kontakt
  • Håkan Frantzich, hakan.frantzich@brand.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-09-18
Sista ansökningsdag 2023-10-02

Tillbaka till lediga jobb