Lunds universitet, LTH, Institutionen för byggvetenskaper

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Projektet är ett samarbete mellan avdelningen för hållfasthetslära vid Lunds universitet och MAXIV.

Avdelningen för hållfasthetslära var den första avdelningen som etablerades vid Tekniska fakulteten och är idag en del av institutionen för byggvetenskap. Forskningen vid avdelningen är inriktad på konstitutiv mekanik, numeriska metoder, mikrostrukturell mekanik, strukturoptimering och experimentella metoder. Divisionen har en stark aktivitet inom röntgen och neutron metoder för materialforskning. I dag består avdelningen för hållfasthetslära av cirka 25 anställda, varav cirka 15 är doktorander. Divisionen verkar i en internationell miljö och samarbetar med forskningsorganisationer och företag både nationellt och internationellt. 

Synkrotronljusanläggningen MAXIV är en världsledande anläggning för materialforskning belägen i Lund. Det finns för närvarande tre strållinjer som erbjuder röntgentomografi (NanoMax, ForMAX och DanMAX). Projektet kommer även att, tillsammans med MAXIV, Danmarks Tekniska Universitet och Köpenhamns Universitet, ingå i samarbetsprojektet "QIM" som är fokuserat på kvantitativ analys av 3D- och 4D-bilddata och att stödja forskare i utvinningen av information från deras tomografibilder.

Mer om synkrotronljusanläggningen MAXIV – maxiv.lu.se 
Mer om samarbetsprojektet "QIM” – qim.dk

Projektbeskrivning

Postdoktortjänsterna kommer att ligga inom STIMULI-projektet finansierat av Vetenskapsrådet. Projektet har etablerats för att stödja och utveckla exploateringen av tomografi vid MAXIV-synkrotronen från planering och förberedelse till genomförande och dataanalys av tomografiexperiment. Du kommer att utföra forsknings- och utvecklingsaktiviteter i anslutning till projektets mål. Du kommer även att samarbeta med användare av tomografi på MAXIV för att utforska mikrostrukturen och processerna i en mängd olika material för forskning inom områden inklusive livsmedelsvetenskap, materialvetenskap, geovetenskap, miljövetenskap och energiforskning. Anställningen kommer vara på avdelningen för hållfasthetslära vid Lunds universitet men du kommer att arbeta både på avdelningen och på MAXIV (som ligger nära i Lund) samt, efter behov, samarbeta med partners i QIM-projektet.

Arbetsuppgifter

Tjänsterna kommer i första hand att omfatta forskning som stödjer användningen av röntgentomografi vid MAXIV och relaterad 3D/4D-bildanalys. Arbetsuppgifterna kommer att innebära att interagera och samarbeta med användare av tomografi på MAXIV, t.ex. att arbeta med dem för att planera experiment, tillhandahålla stödmätningar vid 4D Imaging Lab och en betydande del av arbetet kommer att innebära att underlätta 3D/4D-bildanalys efter tomografi experiment. I arbetsuppgifterna ingår att aktivt delta i interaktion med externa intressenter, både inom och utanför akademin, för att vidareutveckla tomografigemenskapen kring MAXIV. Det är också tänkt att projektet kommer att etablera en "plattform" för analys av tomografidata på MAXIV- eller LUNARC HPC-systemen och att hjälpa till att etablera denna plattform kan vara en del av uppgifterna. Utveckling av egen forskning uppmuntras, helst i linje med forskningen vid avdelningen och STIMULI-projektets syften, när det gäller tomografi eller bildanalysteknikutveckling eller materialrelaterad forskning. Det är också möjligt att resa för att genomföra experiment på andra internationella anläggningar.

3 tjänster finns tillgängliga som tillsammans täcker följande aspekter:

  • utveckling av en datorplattform och mjukvaror för att underlätta visualisering och kvantifiering av tomografidata (3D/4D-bildanalys);
  • samarbete med MAXIV tomografi strållinjeforskare och användare för experimentutveckling, tomografirekonstruktion och dataanalys;
  • utveckla, integrera, underlätta och stödja provmiljöer för 4D-tomografiexperiment och deras analys;
  • utbildning/undervisning i röntgentomografi och 3D/4D bildanalys;
  • forskning som utnyttjar röntgentomografi eller utvecklar 3D/4D-bildanalys.

I arbetsuppgifterna som postdoktor ingår främst att bedriva forskning. Även undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock högst en femtedel av arbetstiden. Inom ramen för anställningen ges det möjlighet till tre veckors högskolepedagogisk utbildning. Syftet med anställningen är att utveckla sin självständighet som forskare samt skapa förutsättningar för vidare meritering.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom anställningens ämnesområde. Bevis om att behörighetskravet är uppfyllt ska ha inkommit senast vid tidpunkten då anställningsbeslut fattas. Främst kommer den sökande i fråga som avlagt examen högst tre år före sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.

Övriga krav:

  • mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift;
  • betydande praktisk erfarenhet av röntgentomografi för materialforskning och 3D/4D-bildanalys;
  • Kunskaper och erfarenhet i programmering (python, Matlab eller annat språk som är relevant för bildanalys);
  • Förmågan att arbeta både självständigt och i team med andra forskare och forskargrupper;
  • Mycket god kommunikationsförmåga.

Bedömningsgrunder

Detta är en meriteringsanställning främst inriktad på forskning. Anställningen är tänkt som ett inledande steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare. Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet. 

Vid anställning av postdoktor ska följande utgöra grund för bedömning:

  • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet.
  • Pedagogisk förmåga. 

Övriga meriter:

Följande aspekter kommer att betraktas som ytterligare meriter:

  • erfarenhet av laboratorie- och synkrotronröntgentomografi;
  • erfarenhet av 4D (in-situ/operando) röntgentomografiexperiment;
  • erfarenhet av att utveckla algoritmer för dataanalys;
  • erfarenhet av att använda programvara för 3D-bildanalys för materialanalys;
  • kunskaper om tomografiska rekonstruktionsmetoder;
  • erfarenhet av utbildning/undervisning;
  • erfarenhet av att utveckla externa samarbeten och samverkansarbete.

Hänsyn kommer att tas till hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka forskningen inom avdelningen/institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Mer specifikt kommer du att ingå i ett dynamiskt, internationellt team involverat i experimentella metoder och 3D-avbildning på avdelningen för hållfasthetslära. Du kommer också att ingå i den starka internationella forskningsmiljön på MAXIV och spela en nyckelroll i att utveckla tomografianvändargemenskapen runt anläggningen.

Läs mer på universitets webbplats om att Jobba hos oss

Övrigt 

Vi avser att anställa 1 - 3 postdoktorer. Anställningen är tidsbegränsad till 2 år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt kollektivavtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”.

Så här söker du

Ansökan ska skrivas på engelska och bör innehålla CV inklusive publikationslista, personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina forskningsmeriter. Ansökan ska även innehålla kopia av doktorsexamen eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc)”.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast möjligt eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 3
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/3609
Kontakt
  • Stephen Hall, +46462224589,stephen.hall@solid.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-12-19
Sista ansökningsdag 2024-02-16

Tillbaka till lediga jobb