Lunds universitet, Medicinska fakulteten, Institutionen för kliniska vetenskaper Malmö

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av forskargrupp och forskningsområde
Tjänsten är förlagd till Institutionen för Kliniska Vetenskaper, Malmö, vid forskningsenheten för Diabetiska komplikationer, led av professor Maria F Gomez, och inom forskningsmiljön Lund University Diabetes Centre (LUDC; www.ludc.med.lu.se).

I dag lever ca 537 miljoner vuxna (20–79 år) med diabetes, dvs. en av tio, och detta antal förutspås stiga till 643 miljoner fram till år 2030 och 783 miljoner fram till år 2045. Detta kommer oundvikligen att resultera i ett ökat antal patienter med kronisk njursjukdom (CKD) och kardiovaskulära komplikationerna såsom hjärtsvikt (HF). Ett övergripande syfte med vår forskning är att identifiera och validera nya prognostiska och prediktiva biomarkörer som kan hjälpa oss identifiera vilka patienter som kommer att ha ett snabbare mer aggressivt sjukdomsförlopp, respektive vilka patienter som med högre sannolikhet kommer att svara eller ej på en specifik behandling. 

Arbetsuppgifter och ansvarsområden
Forskningen kommer att bedrivas inom ramen för ett samarbete mellan Lunds universitet och Novo Nordisk med projekttitel ”Type 2 diabetes (T2D) patient segmentation focusing on fast progressors to T2D-complications”. Den sökande kandidat kommer också att arbeta inom ramen för pågående iBEAt study, som initierades med stöd av EU-projekt BEAt-DKD (https://www.beat-dkd.eu/), inom ramen för IMI projekt SOPHIA ((https://imisophia.eu/) och inom PRIME-CKD (https://umcgresearch.org/w/umcg-lead-collaborations-to-advance-precision-medicine-in-chronic-kidney-disease). Syftet med detta projekt är att utnyttja longitudinella omics-data och avancerad dataanalys för att identifiera subfenotyper av personer som lever med T2D och undersöka betydelsen av insulinresistens i utvecklingen av CKD och HF, identifiera molekylära signaturer som eventuellt ligger bakom denna koppling, samt generera ny kunskap och identifiera potentiella terapeutiska mål för tidig intervention.

Kvalifikationer
För anställningen krävs:

  •  PhD (inom de senaste tre åren) inom tjänstens ämnesområde dvs. epidemiologi, folkhälsa, genetik eller annan närliggande disciplin, med bevisad erfarenhet när det gäller att tillämpa kvantitativa metoder för dataanalys samt erfarenhet av programmering. 
  • Relevant forskningsbakgrund för projektets forskning och arbetsuppgifter, samt erfarenhet av diabetes och kardiometabol forskning.
  • Erfarenhet med hantering, analys och annotering av mycket stora datauppsättningar, både utforskande och i form av pipelines.
  • Erfarenhet av univariat och multivariat genom-wide associationsanalys och ”causal inference” metoder.
  • Kunskap om maskininlärningsalgoritmer och ramverk, inklusive multivariat longitudinell dataanalys och soft-clustering-metoder.
  • Erfarenhet av dataanalys och datautvinning för att identifiera trender och producera betydelsefulla datavisualiseringar samt erfarenhet av att arbeta med olika bioinformatikverktyg offentliga domändatabaser med biologiska och hälsorelaterade data.
  • Färdighet i R och kunskap och erfarenhet från åtminstone ett annat relevant programmeringsspråk (t.ex. Python, Julia, Perl, Java). E
  • Erfarenhet av att utveckla anpassade programmeringsverktyg och -funktioner, samt att arbeta med API:er för att komma åt och integrera data från olika källor.
  • Stark förståelse av tekniker för prediktiv modellering och förmåga att tillämpa dem i real-world-situationer.
  • Mycket kapabel att samarbeta i tvärvetenskapliga team, som kan inkludera laboratorieforskare, läkare, epidemiologer, bioinformatiker, statistiker och dataanalytiker.
  • Vi kommer även att överväga personliga egenskaper där självmotiverade och flexibla individer, som klarar av att arbeta självständigt på ett väldokumenterat sätt, att hantera flera projekt parallellt och att prioritera och möta deadlines, kommer att prioriteras. Dokumenterad muntlig och skriftlig utmärkt färdighet i kommunikation på engelska.

Meriterande för anställningen är: 

  • Läkarutbildning är en fördel
  • Utmärkta kommunikationsegenskaper (både muntliga och skriftliga), som inkluderar muntliga föredrag och posterpresentationer.
  • Erfarenhet av att arbeta i en internationell miljö. 

Övrigt
Anställningen är tidsbegränsad till tre år och avser heltid. Preliminärt startdatum är 2024-04-01 eller enligt överenskommelse. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter (Arbetsgivarverket, OFR:s, Saco-S och SEKO) daterat 2022-01-01.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-04-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Malmö
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/593
Kontakt
  • Sarah Quist, HR-partner, +4640391055
  • Maria Gomez, rekryterande chef , +4640391058
Facklig företrädare
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-03-04
Sista ansökningsdag 2024-03-25

Tillbaka till lediga jobb