Lunds universitet, LTH, Inst för teknik och samhälle

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Du kommer att arbeta inom forskargruppen Trafiksäkerhet och beteende, som du kan läsa mer om på Lunds universitets webbplats. Gruppen forskar på många ämnen relaterade till trafiksäkerhet, exempelvis policyutveckling, utvärdering av säkerhetsåtgärder, oskyddade trafikanter och automatiserade fordon. Gruppen använder innovativa metoder för att samla in trafikdata och göra säkerhetsutvärderingar, till exempel videoanalys, indirekta säkerhetsåtgärder, simulationer i virtual reality och utrustade cyklar. Gruppen är involverad i flertalet nationella och internationella aktiviteter kopplade till forskning och undervisning inom trafiksäkerhet.

Vi erbjuder en stöttande och vänlig miljö med många möjligheter till personlig utveckling. Våra kontor ligger på LTH campus i lokaler som renoverades 2017.

Som postdoktor kommer du främst att arbeta i Horizon Europe-projektet AfroSAFE, som du kan läsa mer om på projektets webbplats.

Särskild ämnesbeskrivning

Ämnet för forskningen är spridningen av nollvisionen och Safe System inom trafiksäkerhet till låg- och medelinkomstländer i Afrika. Som postdoktor kommer du jobba med fältdatainsamling i afrikanska länder, analys av organisatoriska processer inom trafiksäkerhetsarbete samt utbildningsaktiviteter. 

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna som postdoktor ingår främst att bedriva forskning.  Även undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock högst en femtedel av arbetstiden. Inom ramen för anställningen ges det möjlighet till tre veckors högskolepedagogisk utbildning. Syftet med anställningen är att utveckla sin självständighet som forskare samt skapa förutsättningar för vidare meritering.
Du kommer att ha en aktiv roll i att planera och genomföra forskning och utbildning enligt projektbeskrivningen. Detta kommer att innebära nära samarbete med afrikanska partners både på distans och genom besök i Zambia, Tanzania och Ghana.

Arbetsuppgifterna innefattar:

 • forskning inom ämnesområdet
 • undervisning på grund- och avancerad nivå.
 • arbeta med att söka extern forskningsfinansiering
 • samarbete med transportmyndigheter, intressenter och samhälle, främst i en afrikansk kontext
 • möjlighet till högskolepedagogisk utbildning
 • administration kopplat till arbetsuppgifterna ovan ingår.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom anställningens ämnesområde. Bevis om att behörighetskravet är uppfyllt ska ha inkommit senast vid tidpunkten då anställningsbeslut fattas. Främst kommer den sökande i fråga som avlagt examen högst tre år före sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.

Övriga krav:

 • Du ska ha mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift
 • Du har erfarenhet av forskning inom trafiksäkerhet.
 • Du har erfarenhet av att samarbeta i flerdisciplinära och multinationella team.
 • Du har god kännedom om den afrikanska kontexten, helst genom tidigare arbetslivserfarenhet inom trafiksäkerhet eller folkhälsofrågor i Afrika.
 • Personliga egenskaper som krävs är självständighet och förmåga att samarbeta.

Bedömningsgrunder

Detta är en meriteringsanställning främst inriktad på forskning. Anställningen är tänkt som ett inledande steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare. Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet. 

Vid anställning av postdoktor ska följande utgöra grund för bedömning:

 • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet.
 • Pedagogisk förmåga. 

Övriga meriter:

 • Vi ser det som meriterande om du har erfarenhet av att kommunicera med allmänheten och förklara forskning i ett populärvetenskapligt format.
 • Vi ser det som meriterande om du har ett professionellt nätverk inom trafiksäkerhet eller folkhälsofrågor i Ghana, Tanzania eller Zambia.
 • Vi ser det som meriterande om du har erfarenhet av att organisera stora events (t.ex. kurser, konferenser) i afrikanska länder.

Hänsyn kommer att tas till hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka forskningen inom avdelningen/institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension.

Läs mer på universitets webbplats om att Jobba hos oss

Övrigt 

Anställningen är tidsbegränsad till 2 år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt kollektivavtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”.

Tillträde senast 1 september 2024.

Så här söker du

Ansökan ska skrivas på engelska och bör innehålla CV inkl publikationslista, personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina forskningsmeriter. Ansökan ska även innehålla kopia av doktorsexamen eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc).

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 september 2024
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/1475
Kontakt
 • Aliaksei Laureshyn, aliaksei.laureshyn@tft.lth.se
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
Publicerat 2024-05-28
Sista ansökningsdag 2024-06-12

Tillbaka till lediga jobb