Lunds universitet, Medicinska fakulteten, Institutionen för translationell medicin

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen
Vid avdelningen för experimentell infektionsmedicin bedrivs forskning inom experimentell immunologi och mikrobiologi med fokus på luftvägsinfektioner. Verksamheten sker inom institutionen för translationell medicin och är lokaliserad på våningsplan B14 vid BMC i Lund med närhet till andra forskningsgrupper inom infektionmedicin, immunologi och lungbiologi samt flertal för verksamheten relevanta core facilities.

Inom forskargruppen värnar vi om en god arbetsmiljö med respekt och omtanke i våra relationer med varandra, och strävar efter en arbetsplats som upplevs som utvecklande och stimulerande för alla medarbetare. Vi arbetar ständigt för att skapa förutsättningar för arbetsglädje, utveckling och delaktighet för alla medarbetare. Vi värnar både om den fysiska säkerheten och den psykosociala arbetsmiljön.

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Vi har även ett flextidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid. Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd vid Lunds universitet, Jobba hos oss

Arbetsuppgifter och ansvarsområden
Vid Lunds universitet ska en anställning som postdoktor ge möjlighet till vetenskaplig och pedagogisk meritering. I första hand ges utrymme för meritering inom forskning, men även till viss högskolepedagogisk utbildning.

Anställningen avser arbete som syftar till att utveckla nya modellsystem för att studera värd-patogeninteraktioner och den modulerande rollen av luftvägarnas normala bakterieflora vid infektioner med luftvägspatogener. I ett projekt undersöker vi hur luftvägspatogener bildar koloniserande biofilmer på luftvägsepitel och hur virusinfektioner och andra sjukdomstriggers orsakar att bakterierna blir virulenta och orsakar sjukdom. I ett andra projekt undersöker vi hur luftvägarnas skyddande bakterieflora interagerar med luftvägspatogener på epitelcellsytor samt hur detta påverkar värdens inflammatoriska svar för att lättare eliminera patogener.

I båda dessa projekt kommer du att vara ansvarig för att utveckla modellsystem som bättre efterliknar miljöerna i övre och nedre luftvägarna. I samarbete med våra kollegor kommer du vara ansvarig för att på olika sätt odla och differentiera epitelceller till övre eller nedre luftvägsepitel i ALI (air-liquid interface) kulturer som monolager eller organoider i närvaro eller frånvaro av relevanta immuncellpopulationer. Dessa modellsystem kommer sedan inokuleras med bakterier och luftvägsvirus och bakteriernas och värdcellernas svar kommer analyseras genom att detektera inflammatoriska markörer och mediatorer samt genom bioinformatiska analyser (såsom RNA-seq och proteomik).

Handledning av studenter på kandidat och master-nivå kan ingå i arbetsuppgifterna.

Kvalifikationer
För anställningen krävs:

 •  Doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen inom biologiska vetenskaper eller närliggande ämnesområden. Doktorsexamen ska vara avlagd senast vid tidpunkten då anställningsbeslut fattas.
 • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet.
 • Pedagogisk förmåga.
 • Relevanta bakgrundskunskaper inom epitelcellsbiologi, bioinformatik, infektionsmedicin, och/eller immunologi.
 • Erfarenhet av arbete med cellodling.
 • Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper. Arbetsuppgifterna kräver att du är noggrann, välorganiserad och självständig.

Bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare. Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet. 

Meriterande för anställningen är: 

 • Främst kommer den sökande i fråga som avlagt examen högst tre år före sista ansökningsdag
 • Erfarenhet av arbete med avancerade cellodlingsmetoder och modeller
 • Erfarenhet av framrening och preparation av RNA and DNA för expressionsanalyser
 • Erfarenhet av arbete med bioinformatiska analyser
 • Erfarenhet av bakterieodling, infektionsexperiment och analyser av dessa, speciellt avseende luftvägsinfektioner
 • Erfarenhet av arbete med immunceller samt assays för att studera deras fenotyp och funktion, såsom flödescytometri och ELISA
 • Erfarenhet av att sammanställa och skriva vetenskapliga arbeten.

Övrigt
Anställningen är tidsbegränsad till två år och avser heltid. Preliminärt startdatum är 2024-09-01 eller enligt överenskommelse. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor", mellan arbetsmarknadens parter (Arbetsgivarverket, OFR:s, Saco-S och SEKO) daterat 2022-02-01.

Så här söker du
Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/1726
Kontakt
 • Sarah Quist, HR-partner, +4640391055
 • Anders P Håkansson, rekryterande chef, +46725190255
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-05-21
Sista ansökningsdag 2024-06-12

Tillbaka till lediga jobb