Lunds universitet, LTH, Elektro- och informationsteknik

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Institutionen för elektro- och informationsteknik (EIT) bedriver högkvalitativ forskning inom olika områden inom elektroteknik, från ren teoretisk forskning till tillämpade projekt i nära samarbete med industrin. Institutionen består av cirka 100 aktiva forskare, uppdelade i fyra huvuddelar: Kommunikationsteknologi, Elektromagnetism och nanoelektronik, Integrerade elektroniksystem samt Säkerhets- och nätverkssystem.

Tjänsten är knuten till Avdelningen för kommunikationsteknologi. Forskningen som bedrivs vid avdelningen fokuserar på trådlösa system för nästa generation, från teori till praktik. Du kommer att delta i projektet ”Chalmers-Lund Semiconductor System Design Center” (classIC), finansierat av Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF).
Mer om classIC
Mer om SSF (strategiska.se)

Ämnesbeskrivning

Trådlösa system har en allt viktigare roll i vårt dagliga liv. Mer avancerade funktioner och tjänster introduceras samtidigt med ökade krav på effektivitet och hållbar teknologi. ClassIC tar sig an denna utmaning med ”extended reality” (XR) som den drivande kraften för att utveckla ett helt ekosystem med designmetoder och praxis för framtida halvledarbaserade system. En viktig del av detta är utveckling av energi- och hårdvarueffektiv trådlös kommunikation för att koppla upp mobila XR-enheter. Typ av trådlös kommunikation för detta är distribuerad MIMO, baserat på dess kapacitet att leverera både tillförlitlig och spektrumeffektiv uppkoppling. 

Arbetsuppgifter

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna ingår det även medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Du kommer att fokusera på metodologi för högnivådesign av trådlösa kommunikationssystem som används i XR-system, med distribuerad MIMO som den huvudsakliga systemarkitekturen. Fokus kommer att ligga på avvägningen mellan systemprestanda och flexibilitet, i termer av genomströmning, latens och tillförlitlighet, med hänsyn tagen till avvägningar mellan kommunikationsprestanda/flexibilitet och förväntad komplexitet/effektförbrukning hos hårdvaran. Baserat på etablerade modeller och teorier för distribuerade MIMO-system kommer du att undersöka hur sådana system skall dimensioneras för att möta kraven för XR-applikationer, med lägsta möjliga komplexitet/energiförbrukning hos hårdvaran.

Det förväntade slutresultatet är en högnivåmetodologi för design av energi-/hårdvarueffektiva distribuerade MIMO-system för krävande applikationer, som kan appliceras bredare än den XR-applikation som är projektets fokus, där högnivåmodeller av delsystem byggda med halvledare används för att optimera ett komplett system.

Ur ett teoretiskt perspektiv beror högnivådesign starkt på analytisk förmåga, inkluderande matematik, optimeringslära och sannolikhetslära, kombinerat med en solid förståelse av hur prestanda och olika typer av kostnader vägs mot varandra.

Forskningen kommer att utföras i nära samarbete med andra doktorander och seniora forskare inom classIC och institutionen. Hårdvarumodellerna kommer att göras tillgängliga/utvecklas av doktorander och seniora forskare och fokuserar på design av halvledarsystem. Som doktorand i classIC förväntas du delta i doktorandkurser och projektmöten som arrangeras av centret.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller 
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för elektroteknik uppfyller den som har:

  • minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå med relevans för ämnesområdet, eller
  • civilingenjörsexamen inom datateknik, elektroteknik, informations- och kommunikationsteknik, medicin och teknik, teknisk fysik, teknisk matematik eller teknisk nanovetenskap.

Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter:

  • Goda kunskaper om trådlösa system, speciellt multiantennsystem.
  • Grundläggande kunskaper om signalbehandling för kommunikation.
  • Goda kunskaper i programmering i MATLAB och/eller Python.
  • Förståelse av högnivådesign av system och relationen till praktisk implementation.
  • Förståelse av analog och digital kretskonstruktion.
  • Matematisk färdighet, speciellt inom linjär algebra och optimering.
  • Erfarenhet av maskininlärning och relaterade verktyg.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Läs mer på universitets webbplats om att Jobba hos oss.

Övrigt

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§. Tillträdesdatum är så snart som möjligt enligt överenskommelse, dock senast 2024-12-01, eller snarast möjligt därefter.

Så här söker du

Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde Så snart som möjligt enligt överenskommelse, dock senast 2024-12-01, eller snarast möjligt därefter
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/1876
Kontakt
  • Ove Edfors, Professor, 046-2229026,ove.edfors@eit.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-07-11
Sista ansökningsdag 2024-08-30

Tillbaka till lediga jobb