Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, geologiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Forskningen vid den kvartärgeologiska avdelningen fokuserar på fysikaliska, kemiska och biologiska förändringar och processer under kvartärtiden, så som de finns registrerade i väldaterade terrestra och marina avlagringar. Målet är att få en bättre förståelse av det komplexa system som jorden utgör och dess yngsta geologiska historia.

Forskningsinfrastrukturen vid den kvartärgeologiska avdelningen omfattar välutrustade laboratorier för stratigrafiska, geokemiska, mineralmagnetiska, biologiska och strukturella analyser av olika geologiska material samt ett flertal dateringsmetoder (kol-14, dendrokronologi, paleomagnetism, bly- och cesiumdatering samt luminiscens). Forskningen har sedan länge sin tyngdpunkt inom områdena paleoekologi/paleolimnologi, paleoklimatologi, glacialgeologi och kronologi, men under senare tid har den kompletterats med betydande utveckling inom biogeokemi, dendroklimatologi, hydrogeologi, geofysik, kosmogena nuklider, maringeologi, miljögeologi och paleoklimatisk modellering. Etablerade samarbeten finns med en mängd andra forskningsdiscipliner, exempelvis akvatisk ekologi, miljövetenskap, teknisk geologi, fysik och arkeologi. För ytterligare information se: geologi.lu.se.

Tjänsten är kopplad till Laboratoriet för 14C-datering vid Lunds universitet (http://www.geol.lu.se/c14/). 14C-mätningar har en 50-årig historia i Lund och genomförs för närvarande med en Single Stage Accelerator Mass Spectrometer (SSAMS). Provberedning underlättas av en ny automatisk grafitiseringsutrustning. Nuvarande personal omfattar sju personer som arbetar för laboratoriet i varierande utsträckning (motsvarande omkring tre heltidstjänster).

Arbetsbeskrivning
Innehavaren av tjänsten kommer att vara föreståndare för institutionens 14C-laboratorium som utför analyser åt interna och externa kunder. I tjänsten ingår att ansvara för kvalitetssäkring av beredningen och mätningen av 14C-prover, analysera AMS-resultat, ge stöd i samband med kundkontakter samt ha ett övergripande ansvar för laboratorieverksamheten inklusive personal, utrustning och ekonomi. Tjänsten innefattar även ekonomiansvar för personal och utrustning. Arbetsuppgifterna kopplade till 14C-laboratoriet uppskattas omfatta omkring 30-40 % av en heltidstjänst. Innehavaren av tjänsten förväntas vidare att bygga upp en aktiv kvartärgeologisk forskningsverksamhet som förstärker något av avdelningens existerande forskningsområden. Sökande ska därför presentera sin nuvarande forskning samt en forskningsplan för de närmaste åren.

En universitetslektor vid kvartärgeologiska avdelningen ska bedriva undervisning på alla nivåer och förväntas medverka aktivt i pedagogisk utveckling. För behörighet till en tjänst som universitetslektor krävs dokumenterad undervisningserfarenhet samt doktorsexamen eller motsvarande forskningsmeriter, eller någon annan specialkompetens som är värdefull för tjänsten och de arbetsuppgifter den inbegriper. Vi förväntar oss att innehavaren av tjänsten bidrar till handledningen av kandidat- och masterstudenter. Han/hon skall kunna utveckla kursmaterial och undervisa i kvartärgeologi, företrädesvis inom kvartär klimat- och glaciationshistoria, tillämpad geologi eller statistiska metoder inom geovetenskap. Undervisning och handledning inom grundutbildningen uppskattas till omkring 20-30 % av en heltidstjänst, men detta kan variera beroende på arbetsbördan i 14C-laboratoriet. Mer information om kursutbudet finns på avdelningens webbplats. 

Det förväntas att innehavaren av tjänsten har förmåga att generera externa forskningsanslag, något som kommer att bedömas baserat på hur den sökande tidigare har lyckats i detta avseende.

Kvalifikationer
Behörig till en anställning som universitetslektor inom annat än konstnärlig verksamhet är, enligt 4 kapitlet 4 § högskoleförordningen, den som dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen (SFS 2010:1064).

Sökande ska ha dokumenterad aktivitet inom det breda forskningsområdet geovetenskap, men förmåga att inom begränsad tid tillgodogöra sig de nödvändiga metoderna för AMS 14C analys är ett krav. Därför ska sökande ha dokumenterad förmåga att använda matematiska/statistiska metoder inom kvartärgeologi. Dokumenterad erfarenhet av 14C-analys eller liknande metoder är starkt meriterande.

Dokumenterad erfarenhet av undervisning och kursadministration krävs. Det är även av betydelse i vilken utsträckning den sökande kan bidra till utveckling av Geologiska institutionens utbildningsprogram och förstärkning av dess forskningsverksamhet. Erfarenhet av undervisning inom kvartär klimat- och glaciationshistoria, tillämpad geologi eller statistiska metoder inom geovetenskap är meriterande.

Sökande ska ha dokumenterad akademisk ledarskapsförmåga, förmåga att generera externa forskningsanslag i stark konkurrens samt samarbetsförmåga, egenskaper som är centrala för utvärderingen. Vetenskapligt granskade publikationer ska kännetecknas av en i internationell jämförelse hög kvalitet och kvantitet.

God kommunikationsförmåga på flytande engelska är ett krav. Andra personliga egenskaper som är relevanta är en positiv attityd, öppenhet och förmåga att lyssna och diskutera.

Det är önskvärt att en icke-svenskspråkig person kan kommunicera på svenska inom tre år från tillträdet till tjänsten.

Som bedömningsgrunder vid anställning av en lektor, enligt 4 kapitlet 4 § högskoleförordningen, ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställningen gälla. Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av andra behörighetsgrundande förhållanden enligt första stycket. Varje högskola bestämmer i övrigt själv vilka bedömningsgrunder som ska tillämpas vid anställning av en lektor (SFS 2010:1064)

Vid tillsättningen kommer hänsyn att tas till Lunds universitets anställningsordning.

Bland annat krävs enligt föreskrifterna att personen har genomgått en högskolepedagogisk utbildning eller på annat sätt inhämtat motsvarande kunskaper om minst fem veckor. I den sammantagna bedömningen kommer också att vägas in sådan personlig förmåga som är av värde för att fullgöra arbetsuppgifterna i anställningen väl.

Ansökans innehåll
Universitetet har antagit anvisningar för vad ansökan skall innehålla. Dessa kan hämtas här.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast möjligt
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2015/2537
Kontakt
  • Professor Mikael Calner, prefekt, 046-2221424, mikael.calner@geol.lu.se
  • Professor Raimund Muscheler, ämnesföreträdare, 046-2227985, raimund.muscheler@geol.lu.se
  • Rekryteringshandläggare Helen Johansson, 046-2223609, helen.johansson@science.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/S:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds univ, 046-222 93 64, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2015-09-09
Sista ansökningsdag 2015-11-13

Tillbaka till lediga jobb