Medicinska fakulteten, Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Verksamheten är lokaliserad på Biomedicinskt centrum i Lund och är integrerad i Lund Stem Cell Center, ett internationellt rankat forskningscenter inom de strategiska områdena stamcellsbiologi och regenerativ medicin.

Som arbetsplats värnar vi om en utvecklande arbetsplats och vi arbetar ständigt för att skapa förutsättningar för arbetsglädje och delaktighet för alla medarbetare. Den stimulerande forskningsmiljön inom Lund Stem Cell Center bidrar dessutom till många samarbeten och nytänkande.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet, vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Vi har även ett flextidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid.
Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd vid Lunds universitet, Jobba hos oss

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Laboratorieforskaren kommer designa experiment, preparera prover för masspektrometrisk analys, utföra MS analyser, analysera datan, tolka datan och rapportera resultat. Projekt kommer inkludera forskningsfrågor som relaterar till stamceller (inom Lund Stem Cell Center) och blodcancer (inom Jenny Hanssons forskargrupp).

En stor del av arbetsuppgifterna kommer inkludera att sköta masspektrometern i Jenny Hanssons forskargrupp (Exploris 480 med Dionex Ultimate 3000 och FAIMS-Pro). Laboratorieforskaren kommer ha frihet att prova många nya metoder och förväntas implementera och anpassa avancerade metoder utifrån den vetenskapliga frågeställningen och studiens förutsättningar. En viss del studenthandledning förekommer.

Laboratorieforskaren förväntas också följa utvecklingen av masspektrometri-baserad proteomik genom frekvent närvaro på internationella konferenser och workshops. Andra vanliga arbetsuppgifter inom forskargruppen kan förekomma. 

Kvalifikationer

Vi söker här en laboratorieforskare med stark bakgrund inom masspektrometri-baserad proteomik för att med hjälp av avancerad proteomik-forskning besvara komplexa biologiska frågor om stamcellsbiologi och blodcancer.

Kraven för tjänsten är:

 • PhD med inriktning teknisk biologi, analytisk kemi, molekylärbiologi, biomedicin, cellbiologi, eller motsvarande.

Sökande ska ha gedigen erfarenhet av masspektrometri-baserad proteomisk analys innefattande:

 • Praktisk erfarenhet av felsökning, underhåll och skötsel av kromatografisk och masspektrometrisk utrustning, särskilt Exploris 480 och Dionex Ultimate 3000
 • Goda teoretiska kunskaper om avancerad modern masspektrometri
 • Lång praktisk erfarenhet av att preparera biologiska prover för masspektrometrisk analys
 • Praktisk erfarenhet av toppmodern kvantitativ proteomisk analys
 • Goda kunskaper inom bioinformatik, med stor vikt på analys av proteomikdata
 • Erfarenhet av ’data independent acquisition’ och dess användning på Exploris 480 med FAIMS-Pro
 • God förmåga att uttrycka sig på engelska i såväl tal som skrift
 • Ansvarstagande, känsla för kvalitet, strukturerad, bra samarbetsförmåga och vilja att lära sig nya saker
 • God förmåga att arbeta självständigt och ta initiativ

Meriterande för anställningen är:

 • Erfarenhet av applicering av proteomik på stamceller
 • Erfarenhet av proteomik-analys av plasma och ’tissue-interstitial fluid’
 • Erfarenhet inom immunopeptidomik
 • Teoretisk kunskap och erfarenhet av analys av posttranslationella modifieringar, speciellt fosforylering och glykosylering
 • Ett gott sinne för ordning i ett forskningslaboratorium

Övrigt
Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid (100%). Startdatum är 2024-09-01 eller snarast enligt överenskommelse. Provanställning om 6 månader kan komma att tillämpas.

Så här söker du
Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du beskriver hur du uppfyller kvalifikationskraven samt varför du är intresserad av anställningen. Ansökan ska även innehålla CV, inklusive publikationslista, en generell beskrivning av tidigare forskningsarbete, kopia av doktorsexamen samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av examensbevis, betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.)

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-09-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/2181
Kontakt
 • Jenny Hansson, forskargruppschef, +46462220508
 • Maria Palmkron, HR-partner, 046-2224076
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2024-06-20
Sista ansökningsdag 2024-07-04

Tillbaka till lediga jobb