Lunds universitet, Medicinska fakulteten, Inst. för hälsovetenskaper

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen
Forskargruppen ”Aktivt & hälsosamt åldrande” vid Institutionen för hälsovetenskaper inom Medicinska fakultet är ansluten. Läs mer om oss på: https://www.case.lu.se/

Forskargruppen leds av professor Susanne Iwarsson. Vi söker nu en kommunikatör!

Som arbetsplats har vi en öppen och välkommande arbetsmiljö där vi alla tillsammans bidrar till verksamhetens bästa.

 

Vi erbjuder
Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Vi har även ett flextidsavtal som skapar goda förutsättningar för balans mellan arbete och fritid.

Läs mer på universitets webbplats om att vara anställd vid Lunds universitet, Jobba hos oss.

 

Arbetsuppgifter och ansvarsområden
Arbetet som kommunikatör är komplext och mångfacetterat. Ansvarsområdet är kommunikationsinsatser för det tvärvetenskapliga forskningscentrumet Centre for Ageing and Supportive Environments (CASE) och därtill anslutna forskargrupper vid Institutionen för hälsovetenskaper (25% av heltid), samt Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa (SWEAH; 25% av heltid). Fördelningen mellan uppdragen är flexibel och kan ändras över tid.

Arbetet omfattar såväl övergripande ansvar för kommunikationsinsatserna inom de aktuella verksamheterna som konkreta, fortlöpande arbetsinsatser.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:

 • Ansvar för att i samverkan utveckla kommunikationsplaner för de aktuella verksamheterna.
 • Ansvar för såväl interna som externa kommunikationsinsatser, till olika målgrupper och via olika kanaler.
 • Planering, samordning och genomförande av kommunikationsinsatser i olika typer av populärvetenskapliga sammanhang, exempelvis webbinarier, konferenser, utställningar/mässor.
 • Bevakning av aktiviteter och event inom de aktuella verksamheterna samt produktion och publicering av nyheter relaterade till dessa.
 • Kontakter med media och övrig PR, via exempelvis pressmeddelanden och direkta kontakter.
 • Utveckla och löpande uppdatera hemsidor för de aktuella verksamheterna avseende såväl design som innehåll. Sköta hemsidornas nyhetsflöde som skribent, fotograf och webbredaktör.
 • Bidra till att utveckla och kontinuerligt uppdatera innehåll i forskningsdatabasen LUCRIS, såväl självständigt som genom att stödja forskare och doktorander i deras arbete för att upprätthålla aktuell information i databasen.
 • Produktion av trycksaker och annat informations- och marknadsföringsmaterial om de aktuella verksamheterna.
 • Upprätthålla kontakter och samarbete med kommunikatörer på olika nivåer inom Lunds universitet och hos våra samverkanspartners (t.ex. partnerlärosäten inom SWEAH, externa parter i ett tematiskt samverkansinitiativ).
 • Bidra med underlag till rapporter och utvärderingar av pågående och avslutad forskning.
 • Stödja forskare, doktorander och forskningsadministratörer vad gäller populärvetenskapliga textbearbetningar.

Kvalifikationer

Krav för anställningen är:

 • Akademisk utbildning inom journalistik.
 • Erfarenhet av arbete med kommunikation inom forskningsverksamhet är ett krav, där särskilt arbete med populärvetenskaplig framställning av forskning inom området åldrande och hälsa är meriterande.
 • Förmåga att uttrycka sig stilistiskt väl både på svenska och på engelska är ett krav.
 • Vidare krävs förmåga att presentera och kommunicera forskningsbaserade budskap för olika målgrupper och i skiftande sammanhang, såväl skriftligt som muntligt.
 • Hög kompetens när det gäller digitala verktyg är ett krav.
 • Erfarenhet av fotografering och bildbehandling, layout och webbpublicering är av vikt.
 • Vi ser att du har erfarenhet av arbete med kommunikation inom akademisk verksamhet, gärna med inriktning forskningskommunikation

Flexibilitet, ansvarstagande, god organisationsförmåga och stresstålighet samt mycket god initiativ- och samarbetsförmåga är viktiga egenskaper i den aktuella arbetskontexten. Arbetet kräver lyhördhet, acceptans och förmåga att hantera en bred variation av intressen, behov och kompetenser bland medarbetare och interna/externa samarbetsparter. Arbetet är självständigt med hög arbetsbelastning som dock varierar över tid, vilket kräver att arbetstagaren självständigt kan prioritera och planera sitt arbete effektivt.

 

Övrigt
Anställningen är ett vikariat på 60% till och med den 2025-08-31 med placering på Medicinska Fakulteten, BMC i Lund. 

 

Så här söker du
Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan ska även innehålla CV.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Upplysningar: Professor Susanne Iwarsson, tel 046 – 2221940,
E-postadress: susanne.iwarsson@med.lu.se

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2025-08-31
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2024-09-18
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 60
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/2198
Kontakt
 • Susanne Iwarsson, professor, +46462221940
 • Kristina Malmquist, HR-partner, +46722395837
Facklig företrädare
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SSACO:Saco-s-rådet vid Lunds univers, 046-2229364
Publicerat 2024-06-20
Sista ansökningsdag 2024-07-05

Tillbaka till lediga jobb