Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Avdelningen för synkrotronljusfysik (www.sljus.lu.se) är en del av fysiska institutionen och har mer än 50 anställda. Tyngdpunkten i forskningen är experimentella studier av materialets elektroniska, strukturella och kemiska egenskaper samt acceleratorer, instrumentering och metoder för synkrotronljusforskning. Vid avdelningen använder och utvecklar vi ett brett urval av synkrotron- och lab-baserade tekniker, såsom röntgenfotoelektronspektroskopi / -avbildning och röntgendiffraktion/avbildning. Vi är också värd för en av Sveriges största anläggningar för svepspetsmikroskopi. Vi är dessutom engagerade i utvecklingen av MAX IV-laboratoriet och arbetar med strålrör, experimentstationer och acceleratorsystem.

Denna rekrytering är knuten till Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability (WISE, wisematerials.org). WISE, finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, är den största satsningen på materialvetenskap i Sverige någonsin och kommer att omfatta stora satsningar vid Sveriges främsta universitet under loppet av 10 år. Visionen är en hållbar framtid genom materialvetenskap.

Läs mer: https://wise-materials.org. Unga forskare som rekryteras till WISE-programmet kommer att ingå i WISE Forskarskola https://wise-materials.org/research-school/, ett ambitiöst rikstäckande program med seminarier, kurser, forskningsbesök och andra aktiviteter för att främja ett starkt multidisciplinärt och internationellt nätverk mellan doktorander, postdoktorer, forskare och näringsliv.

Särskild ämnesbeskrivning

  Postdoktorprojektet kommer utveckla ljusemitters och -receivers baserade på perovskit-nanokristaller. Metallhalidperovskiter, MHP, är en ny familj av halvledare, som har visat utmärkt prestanda i olika optoelektroniska tillämpningar under senare år, framförallt som solceller men även i lasrar, lysdioder och fundamental fysik.

  Vi har utecklat växt av perovskit-nanokristaller och -nanotrådar i olika former. Nanotrådsformatet, med en diameter som är mindre än ljusets våglängd, ger en riktad emission och absorption, som kan ge dramatiskt bättre presetanda i ljusemitters och -receivers.

  Postdoktorn kommer skapa komponenter av dessa perovskit-nanokristaller i Lund Nano Lab (https://www.nano.lu.se/facilities/lund-nano-lab), som har faciliteter i världsklass för nanofabrikation. Komponenter kommer skapas med elektronstrålelitografi, kristallväxt, metallevaporering och andra metoder för nanofabrikation. Komponenterna kommer karakteriseras och optimeras med elektriska och optiska mätningar. Projektet är primärt experimentellt och kräver omfattande arbete i Lund Nano Labs renrum.

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna som postdoktor ingår främst att bedriva forskning. Undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock högst en femtedel av arbetstiden. Inom ramen för anställningen ska det ges möjlighet till tre veckors högskolepedagogisk utbildning.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom anställningens ämnesområde och som avlagts högst tre år före datum för anställningsbeslut. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Doktorsexamen behöver inte vara klar vid tiden för ansökan.

Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Bedömningsgrunder

Detta är en meriteringsanställning främst inriktad på forskning. Anställningen är tänkt som ett inledande steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare.

Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet.

Vid anställning av postdoktor ska följande utgöra grund för bedömning:

  • God förmåga att utveckla och genomföra forskning av god kvalitet.
  • Pedagogisk förmåga.

För denna tjänst är erfarenhet av tillverkning av perovskit-komponenter speciellt värdefullt. Erfarenhet av kristallväxt eller nanofabrikationsmetoder är meriterande, men inte strikt nödvändigt.

Ytterligare bedömningskriterier är, ej rankade:

  1. Erfarenhet av elektron/hål-selektiva material för perovskiter
  2. Erfarenhet av tekniker för tillverkning av halvledarstrukturer, exempelvis litografi
  3. Erfarenhet av tekniker för tillverkning av nanostrukturer
  4. Erfarenhet av halvledarfysik
  5. Erfarenhet av optisk och elektrisk karakterisering av halvledare

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Villkor

Anställningen är tidsbegränsad till max 2 år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter daterat 2022-02-01 (Arbetsgivarverket, OFR:s, och Saco-S).

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla:

  • Meritförteckning/CV inklusive publikationslista.
  • En generell beskrivning av tidigare forskningsarbete och framtida forskningsintressen (max tre sidor).
  • Kontaktuppgifter till minst två referenser.
  • Kopia av examensbevis för doktorsexamen samt ev. andra intyg/betyg som du önskar åberopa.
Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde snarast möjligt
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/3150
Kontakt
  • Jesper Wallentin, +46462220469
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
Publicerat 2024-10-15
Sista ansökningsdag 2024-11-17
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb