Lunds universitet, kemiska institutionen (Nfak)

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Särskild ämnesbeskrivning

Fysikalisk kemi innebär forskning som rör molekylära frågeställningar. De experimentella och teoretiska metoder som används har ofta sitt ursprung i fysiken. Tyngdpunkten i fysikalisk kemi vid kemiska institutionen ligger på forskning, både experimentell och teoretisk, inom yt- och kolloidkemi och med särskilt fokus på självaggregerande system. De system som studeras inkluderar ytaktiva ämnen, polymerer och biomolekyler.

Det aktuella projektet fokuserar på mjuk materia, i synnerhet på studier av flödesegenskaperna hos komprimerbara kolloider, mikrogels, genom att kombinera spridningstekniker med bulkreologi.

Arbetsuppgifter

Kandidaten kommer att studera vilken roll mjukheten hos en enskild kolloid har för struktureringen och de makroskopiska egenskaperna hos en suspension under flöde. Suspensioner av mikrogels (mjuka deformerbara kolloider) kommer att studeras genom att kombinera småvinkelröntgen- och neutronspridning för att undersöka både partikel-till-partikel-arrangemanget och formen på den enskilda kolloiden. Vi kommer att optimera och realisera två skjuvceller, en för att undersöka småvinkelspridning (SAS) i flödesplanet, det optimala planet för att observera deformationer av ett material, och den andra för att undersöka hög applicerad skjuvning (>104 s-1) Cellerna kan också möjliggöra samtidig polariserad mikroskopi, reologi och SAS-experiment. Mikrogel-suspensioner är ett typexempel på komplexa vätskor som uppvisar övergångar från vätska till kristall, skjuvning, bandning och möjlighet att bilda glas eller fastklämda system. Dessa fenomen är vanliga i de flesta mjuka material, både syntetiska och biorelevanta, t.ex. proteinsuspensioner, saliv och blod. SAS-experiment i flödesplanet och vid oöverträffat höga skjuvhastigheter kommer att göra det möjligt för oss att identifiera nyckelparametrarna i en kolloidal partikels mjukhet som påverkar suspensionens flödesegenskaper och partikelmjukhetens roll för bildandet av band som flyter olika. Den kunskap som utvecklas i detta projekt kommer att bana väg för utformningen av mjuka kolloider för biomedicinska tillämpningar, emulsionsstabiliserade formuleringar av kosmetika, tvättmedel och schampo.

De huvudsakliga arbetsuppgifterna i en postdoktoral tjänst är att bedriva forskning. Undervisning kan också förekomma, dock högst 20 % av arbetstiden. I anställningen ska ingå möjlighet till tre veckors utbildning i högskolepedagogik.

Behörighet

För anställning som postdoktor krävs att den sökande har avlagt doktorsexamen, eller har en internationell examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom anställningens ämnesområde, som avlagts högst tre år före dagen för anställningsbeslutet. Under särskilda omständigheter kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.

Ytterligare krav:

  • Mycket god muntlig och skriftlig färdighet i engelska.
  • Dokumenterad kunskap om och erfarenhet av bulkreologi.

Bedömningsgrunder

Detta är en karriärutvecklingsanställning som främst är inriktad på forskning. Anställningen är tänkt som ett första steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras forskningsmeriter och potential som forskare.

Särskild vikt kommer att läggas vid forskningsfärdigheter inom ämnet.

Vid tillsättning av postdoktoral tjänst ska följande utgöra bedömningsgrunder:

  • God förmåga att utveckla och bedriva forskning av hög kvalitet.
  • Pedagogisk skicklighet.

Ytterligare bedömningsgrunder:

  • Kunskap om och erfarenhet av användning av småvinkelneutronspridning.
  • Kunskap om och erfarenhet av småvinkelspridning med röntgenstrålning.
  • Erfarenhet av experiment som kombinerar reologi och småvinkelspridning.
  • Erfarenhet av utveckling av provmiljö.
  • Erfarenhet av kodning (t.ex. Python) och av integrering av provmiljöer.
  • Vetenskaplig produktion av artiklar i internationella vetenskapliga tidskrifter med kollegial granskning.
  • Erfarenhet av att underhålla och övervaka användningen av instrument, t.ex. reometer och dynamisk ljusspridning med flera vinklar.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, drivkraft och självständighet, hur den sökandes erfarenhet och kompetens kompletterar och stärker pågående forskning inom institutionen, samt hur den sökande kan bidra till dess framtida utveckling.

Villkor

Detta är en visstidsanställning på heltid om maximalt 2 år. Anställningstiden bestäms i enlighet med avtalet ”Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor” mellan Lunds universitet, SACO-S och OFR/S, daterat den 1 februari 2022.

Instruktioner för ansökan

Ansökningarna ska skrivas på engelska och sammanställas i en pdf-fil som innehåller följande

  • CV, inklusive de viktigaste publikationerna (högst tre) som är relevanta för tjänsten, med angivande av den sökandes roll,
  • En allmän beskrivning av tidigare forskning och framtida forskningsintressen (högst två sidor),
  • Kontaktuppgifter till minst två referenser,
  • Kopia av examensbevis för doktorsexamen och andra intyg/betyg som du vill ska beaktas.
Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-04-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2024/3786
Kontakt
  • Andrea Scotti, andrea.scotti@fkem1.lu.se
  • Erik Andersson Jardby, erik.andersson_jardby@kilu.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362, st@st.lu.se
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366, sekocivil@seko.lu.se
Publicerat 2024-12-03
Sista ansökningsdag 2025-01-17
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb