Lunds universitet, LTH, Kemiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Avdelningen för teknisk mikrobiologi vid kemiska institutionen bedriver forskning inriktad på industriellt relevanta områden som mikrobiell produktion av biobränslen, biokemikalier, probiotika och livsmedelssäkerhet till mer grundläggande forskning som berör cell-baserad biokatalys, biofilmsfunktion vid dricksvattenproduktion och DNA-baserad analys som omfattar sekvensering och pre-PCR processing metoder. Avdelningen för teknisk mikrobiologi har fått forskningsanslag från Vetenskapsrådet, FORMAS och Energimyndigheten för att bedriva forskningsprojekt om utökad förståelse och konstruktion av mikrobiella cellfabriker. 

Projektbeskrivning

Det övergripande målet med detta doktorandprogram är att få en djupare fysiologisk förståelse för sambandet mellan redoxmetabolism och energimetabolism i flera industriella mikroorganismer med tydliga tillväxtrestriktioner. Ett nytt verktyg kommer att tillämpas för att svara på den långvariga frågan varför vissa typer av centrala kolvägar inte garanterar tillräckliga tillväxthastigheter under anaeroba förhållanden. Detta verktyg är en dimensionslös kvantifieringsparameter: förhållandet mellan flödena för NAD(P)H- och ATP-återbildning. Två fall kommer att undersökas: (i) pentosjäsande Saccharomyces cerevisiae; och (ii) Lactobacillus reuteri som simultant använder fosoketolasvägen och Embden-Meyerhof-Parnas-vägen för att fermentera glukos. Vårt mål är att utveckla stammar som kan användas som nya plattformar för biobaserad kemikalieproduktion. 

Arbetsuppgifter

Huvuduppgiften är att ägna dig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna ingår också medverkan i undervisning och annat institutionsarbete (max 20 %).

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har:

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för teknisk mikrobiologi uppfyller den som har 

  • minst 30 högskolepoäng inom ämnesområdet (motsvarande biovetenskap), varav minst 15 högskolepoäng på avancerad samt ett fördjupningsarbete på 15 högskolepoäng på avancerad nivå inom ämnesområdet, eller
  • civilingenjörsexamen, magisterexamen eller annan examen på jämförbar avancerad nivå med inslag av tillämpade biovetenskaper (t.ex. Bioteknik, Kemiteknik, eller liknande). 

Slutligen krävs att studenten bedöms ha den förmåga som behövs för att klara utbildningen.  

Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift. 

Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan enligt första stycket sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet. Dessa kan visas genom bilagda handlingar och en eventuell intervju. 2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem. Bedömningen kan exempelvis ske utifrån examensarbetet och en diskussion kring detta vid en eventuell intervju. 3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation 4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet. Övriga meriter:
  • Förmåga att samverka i ett större projekt och interagerra med industri
  • Praktisk erfarenhet av genteknik (CRISPR-Cas9), fermentationsteknik och bioinformatik
  • Praktisk erfarenhet av analytiska metoder med relevans för projektet (tex flödescytometri, HPLC, GC, PCR, and NMR)
  • Erfarenhet av programmering och dataanalys (tex i Matlab, och Excel) 

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande, uppgifter till minst två referenser, samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, rekommendationsbrev etc.). 

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Vi ser jämställdhet och mångfald som en styrka och tillgång.  

Välkommen med din ansökan!  

Vi undanber oss alla kontakter från annonsförsäljare, rekryterings- och bemanningsföretag på grund av statliga upphandlingsregler.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2019/1283
Kontakt
  • Ed van Niel, universitetslektor, 046-2229693
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
Publicerat 2019-04-18
Sista ansökningsdag 2019-05-13

Tillbaka till lediga jobb