Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Postdoktorpositionen är finansierad av BECC (Biodiversity and Ecosystem services in a Changing Climate), ett tvärvetenskapligt strategiskt forskningsområde (SFO) som bygger på samarbete mellan mer än 250 forskare vid universiteten i Lund och Göteborg. BECC utvecklar forskning som bidrar till att synliggöra och generera kunskap som bidrar till att förutsäga och hantera den kombinerade effekten av klimatförändring och markanvändning på biologisk mångfald, ekosystem och ekosystemtjänster. BECCs styrka är dess existerande och framgångsrika forskningsledare från många olika discipliner såsom biologi, statsvetenskap, geologi, matematik, naturgeografi och ekonomi som tillsammans utvecklar BECC. Centrum för miljö- och klimatforskning, CEC, är värd för BECC. CEC är både ett fysiskt och ett virtuellt centrum vid Lunds universitet. CEC bedriver forskning, utbildning och kommunikation om miljövetenskap och klimatforskning.

Förbättrade bedömningar av näringsämnesbegränsningar för markkolinlagring: inkluderande av mikrobiella mekanismer i terrestra biosfärmodeller

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna som postdoktor ingår främst att bedriva forskning. Undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock högst en femtedel av arbetstiden. Inom ramen för anställningen ska det ges möjlighet till tre veckors högskolepedagogisk utbildning.

Kravprofil

Marken utgör den största kolsänkan i terrestra ekosystem, och markens kapacitet att binda in kol är därför en viktig egenskap för att begränsa klimatförändringen. Modellosäkerheter orskade av bristfälliga processbeskrivningar av kol-kväve-interaktioner leder dock till stora osäkerheter i framtidsprojektionerna av kolinlagring i marken. Syftet med detta projekt är att inkludera nya mikrobiella mekanismer i en terrester biosfärsmodell (TBM). Den förbättrade modellen kommer att med större noggrannhet än tidigare kunna förutsäga effekterna av skogsbruksstrategier på kolinlagring.

Arbetsuppgifter

Postdoktorn kommer att kombinera fältobservationer, laboratorieanalyser och processbaserad modellering. Data från en svensk miljöövervakningslokal kommer att användas för att öka processförståelsen för mikrobiell dynamik samt justera processbeskrivningarna i två biogeokemiska modeller som verkar på lokal nivå, ForSAFE och JSM. Baserat på det kommer mekanismerna för mark-växt-interaktioner i QUINCY-modellen att förfinas. Effekterna av näringsbegränsningar på kolinlagring i mark i Sverige kommer sedan att utvärderas på 500 miljöövervakningsplatser i hela Sverige.

Kvalifikationer

Krav

  • Doktorsexamen i naturvetenskap, helst inom miljövetenskap, naturgeografi, ekologi, ekosystemteknik eller motsvarande
  • Dokumenterad kunskap om mikrobiella processer och hur de är relaterade till näringsomsättning (kväve, fosfor, baskatjoner) i skogsjordar
  • Omfattande erfarenhet av att utveckla globala ekosystemmodeller eller dynamiska markmodeller med hjälp av FORTRAN, C ++ eller liknande språk.

Meriter

  • Erfarenhet av en eller flera av modellerna som kommer att användas: ForSAFE, JSM och QUINCY
  • Erfarenhet av att utföra kemiska analyser av markprover i laboratorium
  • Förmåga att arbeta självständigt såväl som i grupp.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom anställningens ämnesområde och som avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare.

Bedömningsgrunder

Detta är en meriteringsanställning främst inriktad på forskning. Anställningen är tänkt som ett inledande steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras vetenskapliga meriter och potential som forskare. Särskild vikt kommer att fästas vid vetenskaplig förmåga inom ämnesområdet. De viktigaste kriterierna för utvärdering av de sökande kommer att vara vetenskaplig skicklighet. Tonvikten kommer också att läggas på i vilken utsträckning den sökande kan bidra till den allmänna utvecklingen av det strategiska forskningsområdet BECC.

Villkor

Anställningen är tidsbegränsad till max 2 år och avser heltid. Anställningen tidsbegränsas enligt avtal, “Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor”, mellan arbetsmarknadens parter daterat 2008-09-04 (Arbetsgivarverket, OFR:s, Saco-S och SEKO).

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska. Redovisa dina meriter enligt LTHs akademiska meritportfölj, se länk nedan. Ladda upp som PDF-filer i rekryteringssystemet. Läs mer här: http://www.lth.se/jobb/sokalararanstallning/

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2019/4346
Kontakt
  • Cecilia Akselsson, +46 46 222 86 89; cecilia.akselsson@nateko.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2019-12-19
Sista ansökningsdag 2020-01-09

Tillbaka till lediga jobb