Lunds universitet, Universitetsförvaltningen, Sektionen HR

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Sektionen HR består av tre avdelningar: Arbetsgivarstöd och verksamhetsutveckling, HR Systemstöd och kompetensutveckling samt Verksamhetsnära HR-tjänster. I rollen som omställningssamordnare tillhör du avdelningen Arbetsgivarstöd och verksamhetsutveckling och arbetar i nära samarbete med våra personalorganisationer (Saco-S, OFR/S och Seko).

Arbetsuppgifter

Arbetet med omställning vid Lunds universitet tar sin utgångspunkt i de centrala
avtalen om lokala omställningsmedel samt omställning. Genom lokala omställningsmedel ska universitetet arbeta med långsiktiga omställningsåtgärder som stödjer både verksamhetens och medarbetarnas utveckling mot ett längre arbetsliv.
En partsgemensam grupp med representanter från både arbetsgivare och personalorganisationerna har huvudansvaret för arbetet.

Som omställningssamordnare ansvarar du för samordning av universitetets omställningsarbete. Detta innebär att tillsammans med partsgemensamma gruppen och verksamheten utveckla och samordna åtgärder i enlighet med avtalen. Åtgärderna kan vara på organisations-, grupp- eller individnivå utifrån initiativ från partsgemensamma gruppen, universitetets verksamheter eller dig själv, och röra sig om exempelvis kompensutvecklingsinsatser, omplaceringar och karriärvägledning. Vissa beslut om omställningsåtgärder kan också tas av dig på delegation av partsgemensamma gruppen.

Du är ett direkt stöd för chefer och stödpersonal i olika omställningsfrågor, vilket kan innebära att ge råd och information, föreslå åtgärder och hjälpa till med uppföljning
och utvärdering. Nätverkande, både internt och externt, är en viktig del i ditt arbete.
En annan del av arbetet innefattar utveckling av lokala avtal och rutiner.

Du ansvarar även för kallelser med dagordning, samt protokollföring, för partsgemensamma gruppens regelbundna sammanträden samt annan administration.

Kvalifikationer

Krav

Vi söker dig som har en relevant högskole- eller universitetsutbildning inom exempelvis HR eller en dokumenterad erfarenhet som kan bedömas likvärdig.

Du ska ha erfarenhet av att arbeta med omställningsfrågor i en större och komplex organisation. Du har också flerårig erfarenhet av samverkansarbete med personalorganisationer, vana vid att hålla i förhandlingar samt erfarenhet av att arbeta rådgivande gentemot verksamheten.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Du har ett drivande arbetssätt med en mycket god förmåga att skapa relationer. Du tar ett stort egenansvar för dina arbetsuppgifter och ser samarbete som en självklar framgångsfaktor för att uppnå resultat i verksamheten. Hög integritet är en förutsättning.

Meriterande

Tidigare erfarenhet av att arbeta med det statliga omställningsavtalet.
Utbildning i arbetsrätt.

Intervjuer kommer att äga rum under veckorna 25-28

Provanställning kan komma att tillämpas.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Efter överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2020/1824
Kontakt
  • Ina Roman, t f avdelningschef, 046-222 15 43
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2020-05-28
Sista ansökningsdag 2020-06-10

Tillbaka till lediga jobb