Lunds universitet, LTH, Fysiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Forskning, forskningsgrupp och projekt

Vid avdelningen för Förbränningsfysik bedrivs forskning och utbildning inom områdena förbränningsdiagnostik samt kemiska beräkningar av förbränningsfenomen.

Forskningsgruppen inom vilken doktoranden kommer att arbeta har fokus på utveckling av beräkningseffektiva reducerade kemiska kinetikmekanismer. Dessa kemiska mekanismer måste vara kemiskt korrekta men samtidigt beräkningseffektiva, en avvägning som utgör en betydande utmaning. Detta arbete är multidisciplinärt i gränslandet mellan kemi, fysik och teknisk fysik, och inkluderar samarbete med flertal forskargrupper och industrier.

Tillsammans med kollegor vid Institutionen för Energivetenskaper, LTH, implementeras de kemiska mekanismerna i CFD-simuleringar vilket avsevärt förbättrar förståelsen för förbränningsprocesser.

I dagsläget används biobränsle som drop-in i fossilt kerosen, men med ökade insikter i förbränning av biomassa-baserade flygbränslen vill vi i projektet ”Förbränningsegenskaper hos flygbiobränsle från biomassa” bidra till kunskap som möjliggör ett helt förnybart energisystem för flyget.

Flygbränsle skiljer sig mycket från biobränslen som alkoholer, etrar och estrar (biodiesel) eftersom det inte finns syreatomer i strukturen. Den molekylära strukturen liknar starkt den hos fossil kerosene, men det finns viktiga skillnader i sammansättning som kan resultera i betydande problem för användning i flygmotorer, eftersom prestandan kommer att variera beroende på komposition. I den nuvarande situationen där biobränslen endast används som drop-in bränslen i fossilt flygbränsle är det hanterbart, men en överföring till fristående flygbiobränsle är inte möjlig med denna varierade bränslesammansättning. För utveckling av ett pålitligt standalone bränsle är det viktigt att "kemiskt designa" bränslet så att molekylära grupper balanseras noggrant för att matcha de olika egenskaper som är nödvändiga för flygbränsle.

Det övergripande syftet med projektet är att skapa kunskap och förståelse för hur flygbiobränsle av olika kemisk sammansättning förbränns i en jetmotor, vilket banar väg för biobränslen som kan användas som stand-alone bränslen för flyg. Fokus är på bränslen som framställs av cellulosa baserad råvara från svensk skog och lantbruk. Konkreta mål är att utveckla kemiska modeller som beskriver den bränslespecifika förbränningsprocessen, och användning av dessa modeller i datorsimuleringar av jetmotorer. Projektet har stor potential att skapa nya beräkningsmodeller som stöttar utvecklingen av nya flygbiobränslen. En god förståelse av förbränningsprocessen är nödvändig för att utveckla biobränslen som kan användas utan inblandning av fossilt flygbränsle.

Doktorandprojektet kommer att omfatta utveckling av kinetikmekanismer för förbränning av biobränslen för flyg, i nära samarbete med CFD-gruppen vid avdelningen för Energivetenskaper, och i samarbete med dem kommer resultaten at implementeras i CFD simuleringar.

Arbetsuppgifter

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:

  • avlagt examen på avancerad nivå, eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för forskarutbildningsämnet fysik uppfyller den som har:

  • minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå med relevans för ämnesområdet, varav ett fördjupningsarbete om minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  • civilingenjörsexamen inom teknisk fysik eller närliggande ämnesområde, eller masterexamen inom fysik eller närliggande ämnesområde.

Övriga krav

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå.

Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet, se Arbetsuppgifter. Dessa kan visas genom bilagda handlingar.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem. Bedömningen kan exempelvis ske utifrån examensarbetet och en diskussion kring detta vid en eventuell intervju.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t.ex. yrkeserfarenhet.

Övriga meriter:

  • Bakgrund inom kemi eller i fysik med dokumenterad kunskap i kemi.
  • Förmåga att kommunicera och samarbeta med forskare i andra forskningsfält.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, framåtanda, självständighet och personlig lämplighet, samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. An-sökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande, en kopia av examensarbete eller motsvarande alternativt en sammanfattning i fall arbetet inte är avslutat, samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Sökande ombeds att svara på urvalsfrågorna som är det första steget i ansökandeprocessen.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/681
Kontakt
  • Elna Heimdal Nilsson, +46462221403, Elna.Heimdal_Nilsson@forbrf.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2021-03-12
Sista ansökningsdag 2021-04-04

Tillbaka till lediga jobb