Lunds universitet, institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Kravprofil

Fortsatt antropogen uppvärmning och polär förstärkning har orsakat dramatiska effekter på miljö och biologiska förhållanden i norra ekosystem. Ökad uppvärmning kan lindra temperaturbegränsningar på vegetationstillväxt och stimulera vegetationens produktivitet, som kallas ”grönare”. Å andra sidan förvärrar uppvärmningen också torka i markfuktigheten och orsakar många andra naturliga störningar (t.ex. löpeld, insektsutbrott) vilket leder till ogynnsamma förhållanden för växtöverlevnad och tillväxt, som kallas "brunning". Observerade mönster i vegetation som grönare och brunare i tundra och boreala ekosystem är ganska komplexa och kan få grundläggande konsekvenser för klimatåterkopplingar, vilda djur och mänskliga samhällen. Det är dock fortfarande okänt om drivkrafter och återkopplingar av grönare och brunanden trender i norra ekosystem. I det här projektet letar vi efter en doktorand som (i) undersöker spatiotemporala egenskaper i trenderna och drivkrafterna för grönare och brunfärgning under de senaste decennierna baserat på flera satellit-härledda produkter, (ii) kvantifiera sambandet mellan förändringar i biofysiska egenskaper hos markytan och vegetation grönare och brunare, och (iii) förutsäga framtida dynamik i norra ekosystem och deras återkopplingar till klimatet med hjälp av den senaste dynamiska globala vegetationsmodellen (LPJ-GUESS) och jordsystemsmodellen (EC-Earth).

Doktoranden kommer att arbeta under huvudhandledningen av Dr. Wenxin Zhang och tillsammans med en forskargrupp som arbetar med fjärranalys och ekosystemmodellering vid Lunds universitet. Forskningsresultatet av projektet kommer att bidra till de två strategiska forskningsområdena BECC (biologisk mångfald och ekosystemtjänster i ett föränderligt klimat) och MERGE (modellering av det regionala och globala jordsystemet) vid Lunds universitet.

Arbetsuppgifter

Doktoranden kommer att bedriva forskning inom SNSA-finansierat forskningsprojekt ”För att lösa komplexiteten i de arktiska gröna trenderna och kvantifiera vegetationsåterkopplingar med hjälp av satellitobservationer, markbaserade mätningar och jordsystemsmodeller”. De specifika målen är:

  1. Att undersöka ekosystemets gröna och brunningstrender och deras klimat- och miljödrivare;
  2. För att undersöka överföringseffekter av säsongsmässiga avvikelser på ekosystemets produktivitet;
  3. För att kvantifiera biofysiska effekter av vegetationsresponser på klimatförändringar baserat på satellitbaserade produkter och en dynamisk vegetationsmodell;
  4. Att förutsäga biogeofysiska återkopplingar till klimatsystemet med hjälp av en global jordsystemsmodell.

Projektet omfattar intensiv fjärranalysdata och strävar efter att bidra till kunskap om ekosystemets reaktioner på klimatuppvärmningen, deras förhållande till miljödrivare och effekter på vegetationens återkopplingar.

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna ingår det även medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Kvalifikationer

  • Kurser som är relevanta för fysisk geografi, markbunden ekosystemdynamik, miljövetenskap, ekologi eller liknande ämne
  • Bevisad erfarenhet av dataanalys med ett av programmeringsspråken på hög nivå (t.ex. Matlab, Python eller R) (en fördel)
  • Bevisad erfarenhet av att använda eller lära sig en dynamisk global vegetationsmodell (en fördel)
  • Bevisad erfarenhet av att bearbeta satellitdata, till exempel Landsat, MODIS och Sentinel-2 (en fördel)

Övriga krav:

  • Mycket bra muntliga och skriftliga kunskaper i engelska
  • Erfarenheter av att använda Linux-klusterservern eller cloud computing för stora dataanalyser är en fördel
  • Bra kommunikationsförmåga och förmåga att arbeta självständigt och i grupp

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Bedömningsgrund

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t.ex. presentation i den internationella konferensen, deltagande i peer-reviewed publikationer

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

Villkor

Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§.

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2021-08-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/1414
Kontakt
  • Wenxin Zhang, wenxin.zhang@nateko.lu.se
Facklig företrädare
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2021-04-29
Sista ansökningsdag 2021-05-30

Tillbaka till lediga jobb