Lunds universitet, LTH, Institutionen för biomedicinsk teknik

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ämnesbeskrivning

Doktoranden ska vara anställd vid avdelningen för Industriell Elektroteknik och Automation (IEA). Forskningen vid IEA har temaområdena elkraftsystem, elektriska drivsystem och vattensystem. All forskning syftar till ett hållbart samhälle i linje med EUs klimatmål och FNs Agenda 2030 för hållbar utveckling. Konkret tillämpas vetenskapliga metoder för modellering, analys och reglering av system av industriellt relevant komplexitet och validering baseras på laboratorieanalyser och mätningar ute i fält.

Forskarutbildningsämnet är industriell elektroteknik. Forskargruppen Industriell elektroteknik är inriktad på teknik och system för elektrisk och elektromekanisk energiomvandling, med speciellt fokus på elektrifiering av olika typer av fordon. Ämnet är av naturen tvärvetenskapligt med starka knytningar till elektromagnetism, kraftelektronik och elektronik, materialteknik, elmaskinkonstruktion, reglerteknik, liksom realtidssystem, industriell automation och elektrisk mätteknik. Ämnet kopplar även till industriell automation där forskningsproblem på en mer övergripande systemnivå behandlas. Forskningen inom industriell elektroteknik är ofta inspirerad av verkliga industriella problemställningar.

Arbetsuppgifter

Den utvalda kandidaten kommer att arbeta framför allt i ett stort projekt med fokus på analys av snabbladdarinfrastruktur för elektriska långtradare och lastbilar. Projektet omfattar både teoretiska och numeriska studier samt implementering och drift av tre s.k. Mega Charging System (MCS) demonstratörer för ellastbilar på utvalda platser i Sverige. Projektet finansieras av Vinnova, och det involverar de största lastbilstillverkare i Sverige, en leverantör laddarinfrastruktur, två stora tankstationsoperatörer / laddaroperatörer, logistikföretag och åkerier samt universiteten i Lund, Uppsala, Linköping och Chalmers.

IEAs del av projektet syftar till att, med hjälp av matematiska modeller, bedöma behoven för (snabb) laddarinfrastruktur för att möjliggöra långväga godstransporter i Sverige. Detta innebär att man inte bara bestämmer hur många laddare som behövs, utan också deras geografiska placering och effektnivå. Det finns dock många korrelerade systemparametrar som påverkar dessa laddarinfrastrukturbehov i olika grad, och det är därför viktigt att förstå deras påverkan. Exempel på dessa parametrar är fordonsflottans egenskaper, t.ex. storlek på fordonen och deras batterikapacitet; tillgång till andra energikällor som laddning under natten, vätgas eller alternativa icke-fossila bränsle; fordonens användningsmönster och transportuppdrag, vilka i sin tur kan påverkas av tillgängligheten till laddarinfrastruktur i vissa regioner; kostnadskonsekvenserna av laddningstiden i de logistiska processerna, och kraftnätets kapacitet och status, vilket kan medföra begränsningar avseende tillgänglig effekt eller påverka elpriset. Dessutom kan smart styrning och schemaläggning av laddning påtagligt påverka kostnader relaterade till elnätet. Flera av dessa systemaspekter studeras i detalj av andra partners i projektet.

Den utvalda kandidaten skall ingå i ett forskarkluster (för närvarande 4 doktorander och 4 seniorer) vid avdelningen som utvecklar modelleringsverktyg för att undersöka laddarinfrastrukturbehov, lämplighet, utnyttjande och kostnad för flera olika typer av applikationer. Även om fokus kommer att ligga på snabbladdarinfrastruktur för elektriska långtradare, är samarbete mellan de olika projekten i klustret att förvänta.

IEA söker en doktorand med fokus på modellbyggnad och simulering av transport- och laddarsystem enligt projektbeskrivningen. Doktoranden förväntas samarbeta både med resten av projektpartnerna utanför LU, liksom med de övriga forskare inom avdelningen som arbetar med laddarsystem.

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna ingår det även medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för industriell elektroteknik uppfyller den som har:

  • minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå med relevans för ämnesområdet

Övriga krav:

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter:

Vi söker en motiverad kandidat som är villig att göra skillnad i kampen mot den globala uppvärmningen och driver på för att påskynda elektrifieringen av de mest utmanande vägtransporterna: långtradare, lastbilar och bussar.

Lämplig bakgrund för sökande är civilingenjörsutbildning i teknisk fysik, elektroteknik eller maskinteknik med tydlig inriktning mot ett eller flera av områdena elektriska fordon, kraftelektronik, energi- och transportsystem.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Instruktioner för ansökan
Ansökan bör skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2021/3316
Kontakt
  • Fran Marquez, biträdande universitetslektor, +46462223398, fran.marquez@iea.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2021-10-25
Sista ansökningsdag 2021-11-16

Tillbaka till lediga jobb