Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, biologiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Arbetsuppgifter
Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20% av arbetstiden.

Detta doktorandprojekt kommer att använda begrepp och tillvägagångssätt från evolutionsbiologin för att svara på olösta frågor inom ekotoxikologi. Även om det är relativt okänt för evolutionsbiologer, är ekotoxikologi ett stort område inom tillämpad vetenskap där stort intresse ligger i mätning av latenta egenskaper som är av intresse för evolutionsbiologi, specifikt artkomponenternas konditionssvar på giftiga ämnen (både nya och bekanta). Detta doktorandprojekt kommer att använda evolutionära koncept för att hjälpa till att förstå och förutsäga mönster av känslighetsutveckling för giftämnen.

Potentiella specifika frågor som studenten skulle kunna ta upp inkluderar: 1) Med hjälp av befintliga stora offentliga databaser över giftighetskänslighet, vilket är det makroevolutionära tempot och sättet för utvecklingen av toxisk effekt? 2) Genom att kombinera jämförande metoder med laboratorietoxicitetsexperiment, hur väl kan evolutionära modeller förutsäga känslighet för giftämnen hos sällsynta arter inom ordningen trollsländor? 3) Identifiering av de evolutionära förhållanden under vilka en enskild gemenskapsomfattande risknivå för giftämnen är förnuftig jämfört med när den inte är det (utrymme för både teoretiskt och empiriskt arbete). Utöver dessa specifika potentiella delprojekt finns det potential för en student att fördjupa sig i många, djupare evolutionära problem under utvecklingen av denna doktorand. Till exempel, vad utgör en ny miljö för en organism? Korrelerar samtida mönster med djupare tidsdynamik för ackumulering/förlust av härstamning?

Projektet omfattar lokalt fält- och labbarbete med insekter, samt metaanalys och fylogenetiska jämförande metoder. Denna doktorsexamen är väl lämpad för en student som är intresserad av och brinner för stora begrepp inom evolutionsbiologi, inklusive makroevolution, kvantitativ genetik och anpassning, och hur vi kan tillämpa dessa begrepp för att lösa tillämpade problem. Ovanstående beskrivning och frågor bör ses som en utgångspunkt; studenten kommer att ges stort utrymme för att utveckla projektet till sitt eget.

Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för biologi uppfyller den som har avklarat ett självständigt arbete (till exempel examensarbete) i relevant ämne omfattande minst 30 högskolepoäng, samt har goda kunskaper i det engelska språket, såväl skriftligt som muntligt.

Övriga krav
• En MSC eller jämförbar forskningserfarenhet
• Utmärkt muntlig och skriftlig förmåga i engelska.
• Visad förmåga till proaktivt och självständigt arbete.
• Starka kvantitativa färdigheter

Det är meriterande om kandidaten har:

• Erfarenhet av databehandling och/eller statistisk analys
• Erfarenhet av arbete med insekter/vattenlevande organismer
• Erfarenhet av att bedriva fältarbete
• Körkort

Bedömningsgrunder
Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  • Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  • Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  • Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  • Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, till exempel yrkeserfarenhet.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor
Tidsbegränsad anställning fyra år enligt HF 5 kap 7§. Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (det vill säga max 20%). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1–7 §§.

Instruktioner för ansökan
Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du är intresserad av doktorandutbildningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (betygsutskrifter, kontaktuppgifter för 2- 3 referenser, och ett valfritt skrivprov t.ex. förtryck, manuskript/avhandlingsutkast eller omtryck).

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde 2022-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/248
Kontakt
  • Stephen De Lisle, rekryterande chef, stephen.de_lisle@biol.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-222 93 62
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-222 93 64
  • SEKO: Seko Civil, 046-222 93 66
Publicerat 2022-02-01
Sista ansökningsdag 2022-03-04

Tillbaka till lediga jobb