Lunds universitet, Ekonomihögskolan, Företagsekonomiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet är en internationellt framstående handelshögskola som har s k trippel kvalitetsackreditering. Vi arbetar i en internationell miljö och har eftertraktade utbildningar på både grund- och mastersnivå. Ekonomihögskolan har ett nära samarbete med företag och myndigheter såväl nationellt som internationellt. Vi månar om en god, stimulerande arbetsmiljö och arbetar kontinuerligt med att utvecklas som en attraktiv arbetsgivare.

Om oss

Som lärare och forskare vid Företagsekonomiska institutionen är du med och skapar en ledande akademisk miljö för forskning och utbildning om företag och förvaltningars ekonomi. Institutionen har utvecklats under mer än femtio år och är idag en av landets största. Våra forskare, lärare och studenter utvecklar dagligen kunskap inom organisation, marknadsföring, strategi och forskningspolitik, redovisning och finansiering samt entreprenörskap.

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension. Friskvårdsersättning och betald friskvårdstimme är självklarheter.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss, Jobba hos oss.

Agenda 2030 är det ramverk för hållbar utveckling som världens länder har skrivit på för att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter, lösa klimatkrisen, främja fred och rättvisa och mycket mer. För att nå agendans hållbarhetsmål har forskningen flera viktiga roller: identifiera utmaningar och målkonflikter, bidra med nya lösningar, skapa dialog och lärande mellan olika samhällsaktörer och kritiskt analysera målen som ingår i Agenda 2030. Lunds universitet vill vara en del av lösningen och har därför startat ett forskningsprogram för hållbar utveckling med postdoktorstjänster inom olika tvärvetenskapliga projekt. Projekten ska inte enbart utgöra plattformar för postdoktorernas karriärutveckling, utan ska också utgöra en bas för nationella och europeiska ansökningar och för framtida miljöer för excellens och profilering. Inom programmet ska även postdoktorernas högskolepedagogiska kompetens utvecklas. Mer information om forskningsprogrammet finns här: https://www.sustainability.lu.se/researchers/available-positions.

Vi välkomnar nu sökanden som vill ta en aktiv roll i forskningen kring Agenda 2030 att ansöka!

Projektinformation

Byggindustrin har stor inverkan på de globala koldioxidutsläppen, användningen av naturresurser och produktion av avfall. För att kunna vara del av en hållbar framtid är en drastisk förändring nödvändig. Här är både återvinning och säkerhet mål som medför vissa utmaningar.

I denna tvärvetenskapliga forskningsmiljö angriper vi fyra forskningsfrågor som behandlar Policys och regler, Ansvar och kontraktsformer, Modeller och praktiker på marknader samt Fjärrvärme och avfallsmål. Med fyra postdoktorer och seniora forskare från flera discipliner inom Lunds universitet, sätts forskningsfrågorna i ett större sammanhang och blir del av ett kunskapscentrum där både akademi, lokalsamhälle och byggbransch delar kunskap.

Särskild ämnesbeskrivning: Cirkulärt byggande – Modeller och praktiker på marknader

Vi söker en mycket motiverad person med en stark forskningsportfölj och ett intresse för att starta en framgångsrik akademisk karriär i en inspirerande forskningsmiljö.

Tjänsten ingår i forskningsprojektet ”Research to enable a circular building sector” och kommer att fokusera på marknadsmodeller och marknadspraktiker för en cirkulär byggsektor. Mer specifikt ska följande behandlas:

  1. Cirkulära marknadsmodeller
  2. Kommunikation av cirkulära marknadsmodeller
  3. Marknadspraktiker för cirkulära marknadsmodeller

Tjänsten är en tvåårig heltidsanställning som huvudsakligen kommer att vara kopplad till marknadsföringsgruppen vid Företagsekonomiska institutionen på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Arbetsuppgifter

De huvudsakliga arbetsuppgifterna är att bedriva forskning. Undervisning kan också ingå, men upp till högst 20 % av arbetstiden. Tjänsten ska innefatta möjlighet till tre veckors pedagogisk högskoleutbildning.

Behörighet

För att vara behörig för anställning som postdoktor måste den sökande ha en doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i företagsekonomi eller marknadsföring avlagd senast vid tidpunkten för anställningsbeslutet. 

Främst den kommer i fråga som har avlagt doktorsexamen för högst tre år sedan.

Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter.

Bedömningskriterier och kvalifikationer

Detta är en anställning som främst fokuserar på forskning, men den ska även ge möjlighet till viss  pedagogisk meritering. Tjänsten är tänkt som ett första steg i karriären och bedömningen av de sökande kommer i första hand att baseras på deras forskningsmeriter och potential som forskare. Särskild vikt kommer att läggas vid forskningsfärdigheter inom ämnet. De sökande kommer också att bedömas utifrån sin forskningsplan knutet till projektet som bidrar till områdena marknadsföring, hållbarhet, cirkulär ekonomi och byggsektorn. Även god pedagogisk förmåga utgör ett bedömningskriterium.

Krav för anställningen:

  • Erfarenhet av forskning relaterad till cirkulär ekonomi.
  • Mycket goda muntliga och skriftliga kunskaper i engelska.
  • Förmåga att förstå svenska i tal och skrift.

Meriterande för anställningen:

  • Erfarenhet av forskning relaterad till marknadsföring och cirkulär ekonomi med koppling till byggindustrin.
  • Erfarenhet av publicering i erkända forskningstidskrifter.
  • Förmåga att arbeta både självständigt och som en del av ett tvärvetenskapligt, inkluderande och internationellt forskarlag.
  • Förmåga att engagera sig i industrin och samhället i stort.
  • Erfarenhet av att skapa genomslag (research impact) av sin forskning.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökandes erfarenhet och kompetens kompletterar och stärker nuvarande forskning inom institutionen samt dess framtida utveckling.

Villkor
Anställningen är tidsbegränsad till två år, enligt "Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor" och avser heltid.

Så här ansöker du

Anställningen söks online via universitetets rekryteringssystem. Se Att söka en anställning.

Ansökan ska vara skriven på engelska och innehålla:

  1. Följebrev
  2. CV
  3. Lista över publikationer
  4. Forskningsplan som beskriver det projekt som den sökande vill driva under postdoktorperioden (högst 5 sidor)
  5. Kopia av doktorsavhandling och upp till tre andra publikationer
  6. Kopia av doktorsexamensbevis och andra relevanta intyg
  7. Två referenser med kontaktuppgifter

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Välkommen med din ansökan redan idag!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-09-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2022/1846
Kontakt
  • Annette Cerne, annette.cerne@fek.lu.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, 046-2229364
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2022-05-14
Sista ansökningsdag 2022-05-29

Tillbaka till lediga jobb