Lunds universitet, LTH, Institutionen för biomedicinsk teknik

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Om institutionen

Institutionen för biomedicinsk teknik ligger i den internationella framkanten gällande forskning inom akustofluidik med inriktning både mot fundamental fluidfysik i akustiska fält och tillämpningar inom livsvetenskaperna. (https://bme.lth.se/research-pages/nanobiotechnology-and-lab-on-a-chip/).

Ämnesbeskrivning

Akustophores, dvs. kontaktlös manipulering av mikrometerstora celler med hjälp av akustiska vågor, använts i biomedicinsk forskning för att t ex skapa mönster av celler, isolera cirkulerande tumörceller och separera leukocyt-subpopulationer. 

Tjänsten omfattar forskning och utveckling inom biomedicinsk teknik med inriktning mot att optimera och avancera den nuvarande frontlinjen inom akustofluidik. Tonvikten kommer att läggas på utveckling av akustofluidikkomponenter i mikroskala för akustisk manipulering och styrning av celler i många frihetsgrader utgående från modellbaserad optimering.

Arbetsuppgifter

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Projektets huvudmål är att vidareutveckla den nuvarande tekniken för akustofluidisk cellmanipulation och övervinna de nuvarande begränsningarna på flera fronter. Ett arbetspaket syftar till att utöka frihetsgraderna och utföra enhetsoperationer som isolering av celler från en blandning, mönsterbildning av celler, formning av cellkluster och att låsa celler i ett flöde. I idealfallet uppnås fullständig kontroll över flera enskilda cellers transportvägar. 

Den nuvarande konstruktionen av akustofluidikchip kommer att ses över för att öka genomströmningen och skapa skrädddarsydda akustiska fält baserat modellering av chipdesignen.  

Projektet innehåller cellhantering, cellfärgning, manipulering av celler i olika akustophoreskomponenter, modifiering av chipdesign, tillverkning av akustoforessystem, tillämpning av maskininlärning för optimal styrning, simulering av akustoforeskomponenter och programmering av styrenheten för dessa.

Behörighet 

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller 
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för forskarutbildning i Biomedicink teknik uppfyller den som har:

  • Minst 45 högskolepoäng på avancerad nivå med relevans för ämnesområdet.

Övriga krav

  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Bedömningsgrunder

Urval till utbildning på forskarnivå sker efter bedömd förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Bedömningen av förmågan sker främst utifrån studieresultaten på grundnivå och avancerad nivå. Följande beaktas:

  1. Kunskaper och färdigheter relevanta för avhandlingsarbetet och utbildningsämnet.
  2. Bedömd förmåga till självständigt arbete och förmåga att formulera och angripa vetenskapliga problem.
  3. Förmåga till skriftlig och muntlig kommunikation.
  4. Övriga erfarenheter relevanta för utbildningen på forskarnivå, t ex yrkeserfarenhet.

Övriga meriter

  • En gedigen bakgrund inom cellhantering och akustofluidikbaserad partikelmanipulering
  • Dokumenterad erfarenhet av god laboratorieektik.
  • Kunskap om och intresse för tillverkning i renrum, numerisk och fysisk modellering, maskininlärning, topologioptimering och reglerteori
  • Dokumenterad erfarenhet av akustisk cell- eller partikelmanipulering. 
  • Dokumenterad erfarenhet av infärgning och odling av celler.
  • Dokumenterad erfarenhet av att utföra grundligt experimentellt arbete med uppmärksamhet på detaljer.
  • Stort intresse för fysik och fysisk modellering. 
  • Kunskap om reglerteori, numerisk modellering och Matlab.
  • Erfarenhet av tillverkning i renrum med mikro- och nanoteknik.
  • Relevant erfarenhet från industrin

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv, självständighet, noggranhet, ambition samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Villkor

Endast den som är antagen till forskarutbildning får anställas som doktorand. Forskarutbildningen är fyra år vid heltidsstudier. Vid undervisning och annat institutionsarbete förlängs anställningen i motsvarande grad, dock längst till 5 år (dvs. max 20 %). Bestämmelser gällande anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen (1993:100), 5 kap 1-7 §§.

Instruktioner för ansökan

Ansökan ska skrivas på engelska. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt forskningsprojektet matchar dina intressen och din utbildningsbakgrund. Ansökan ska även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.). Du ombeds även att svara på urvalsfrågorna.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Tillträde Snarast enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/181
Kontakt
  • Thierry Baasch, thierry.baasch@bme.lth.se
Facklig företrädare
  • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
  • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
  • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-01-31
Sista ansökningsdag 2023-02-21

Tillbaka till lediga jobb