Lunds universitet, Naturvetenskapliga fakulteten, Biologiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Arbetsuppgifter
Neurala kretsar som ansvarar för navigering är ett aktuellt fokus inom neurobiologisk forskning. Att upptäcka och utforska dessa kretsar i insekter är en signifikant forskningsfråga som besvaras i vår forskargrupp. Vårt syfte är att lösa de fundamentala neurala mekanismerna för att förstå hur insekter bestämmer sig för att svänga höger eller vänster i ett visst ögonblick, och hur dessa elementära navigeringsbeslut är kopplade till varandra för att bygga upp avancerade navigeringsstrategier, så som sökande via by path integration eller långdistansnavigering. Hur det fundamentala kärnkretsarna har utvecklats för att stämma överens med en bred diversitet av beteenden hos olika insekter kräver komparativ analys mellan insektsarterna. Av den anledningen har vi erhållit ett flertal unika dataset från block-face elektronmikroskopi från en rad hymenopteraninsekter, i syfte att identifiera deras diverse navigeringsförmågor som reflekteras i neurala kretsarna i centret for beslutstagande – the ’central complex’. Efter att ha erhållit och validerat data är vår största utmaning nu att analysera denna stora mängd information. Framgångsrika sökande kommer att utföra manuell 3D rekonstruktioner och synapsannotering av neuroner i det ’central complex’ av myror och bin, vilket bidrar till att generera jämförande ’projectomes’ och lokala ’connectomes’. Analys och korrekturläsning av automatiskt genererade, segmenterade neuronmorfologier kommer att vara en extra uppgift. Vi har kapacitet att anställa upp till tre projektassistenter för dessa uppgifter, som kommer att arbeta som ett team med hjälp av mjukvarumiljöerna CATMAID och FlyWire.

Krav

 • Utbildning: Student i biologi. Kandidat- eller Masterexamen är meriterande
 • Intresse för insekters neuroanatomi och den neurala grunden för beteende krävs
 • Initiativförmåga och förmåga att arbeta självständigt

Övriga meriter

 • Utmärkt kommunikationsförmåga i engelska, i både tal och skrift.
 • Erfarenhet av connectomics dataanalys är meriterande, särskilt med programvaran CATMAID eller FlyWire
 • Bakgrund inom neurobiologi är meriterande  

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Hänsyn kommer att tas till mycket bra samarbetsförmåga, personligt driv och självständighet, samt hur sökandens erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka forskargruppens arbete samt bidra till dess framtida utveckling.

Villkor
Tidsbegränsad heltidsanställning (två till sex månader). Vänligen välj i din ansökan vilken längd på anställningen (antal månader) som du önskar. Önskat startdatum är senast 15 juni 2023. 

Kontaktperson: Stanley Heinze: stanley.heinze@biol.lu.se

 • Anställning 1: 2 månader
 • Anställning 2: 3 månader
 • Anställning 3: 6 månader

Instruktioner för ansökan
Ansökan bör innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan bör även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.).

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 15 Juni 2023
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 3
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/1817
Kontakt
 • Stanley Heinze, universitetslektor, stanley.heinze@biol.lu.se,+46723232411
 • Helena Skönvall, HR-partner, helena.skonvall@science.lu.se
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-05-23
Sista ansökningsdag 2023-06-06

Tillbaka till lediga jobb