Lunds universitet, UB, Bevarande och digitalisering

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns cirka 45 000 studenter och mer än 8 000 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Avdelningen Bevarande och digitalisering ansvarar för bibliotekets bevarande, fysiskt tillgängliggörande och bildfångst. Avdelningen har idag ca. 17 medarbetare som alla arbetar nära de fysiska samlingarna: konservatorer, bokbindare, bibliotekarier, biblioteksassistenter, digitaliseringssamordnare, fotograf och bildtekniker.     

Universitetsbibliotekets bevarandearbete är centralt för bibliotekets verksamhet och vi har ett lagstadgat bevarandeansvar för de omfattande fysiska samlingarna av olika karaktär. Biblioteket deltar i flera olika nationella och internationella samarbeten och bedriver övergripande projekt i vilka bevarandet spelar en stor roll.

Vi söker nu tillfällig förstärkning till vårt bevarandeteam i form av en engagerad och erfaren person som är väl förtrogen med preventivt bevarandearbete från bibliotek eller arkiv.

Vi erbjuder

Lunds universitet är en statlig myndighet vilket innebär att du får särskilda förmåner, generös semester och en förmånlig tjänstepension.

Läs mer på universitetets webbplats om att vara anställd hos oss Jobba hos oss

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Tillsammans med övrig bevarandepersonal kommer du att arbeta med bevarandearbete på bred front, såsom samordnad skadedjurskontroll (IPM), karantänsarbete i samband med donationer och depåläggningar, klimatmätning, katastrofplanering, restvärdesräddning, mögelsanering, tillståndsbedömning av material inför digitalisering och tillhandahållande i specialläsesal m.m. Ytterligare arbetsuppgifter i tjänsten är att montera till utställningar, bokbinderiarbete såsom lagning av biblioteksband, tillverkning av specialanpassade förvaringslådor, ev. även nyinbidning. Du kommer att fungera som en rådgivande funktion i bevarandefrågor och materialkunskap till bibliotekets övriga avdelningar. Vidare kommer du att hålla i internutbildningar för bibliotekets personal i hantering av böcker och arkivmaterial samt restvärdesräddning. I rollen ingår också att föreläsa för ABM-studerande i bevarande och hantering av biblioteksmaterial och arkivhandlingar.

Kvalifikationer
Krav för anställningen är:

 • Minst 2 års bokbinderiutbildning inkl. utbildning i historiska bokband.
 • Minst 15 års arbetslivserfarenhet av bokbinderi och/eller bevarandearbete från bibliotek eller arkiv.
 • Erfarenhet av förebyggande åtgärder och tillståndsbedömning av bundet material, lösa handlingar, kartor m.m. inför digitalisering och tillhandahållande i läsesal.
 • Erfarenhet av mögelsanering.
 • Erfarenhet av klimatkontroll, katastrofhantering och restvärdesräddning från arkiv eller bibliotek.
 • Erfarenhet av karantänsförfarande, IPM och framtagande av IPM-policy.
 • Erfarenhet av att internutbilda personal och ABM-studerande i hantering och vård av pappersbaserat material.
 • Erfarenhet av monteringsarbete till utställningar.
 • Mycket bra på att kommunicera i tal och skrift på svenska.
 • B-körkort.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. För att lyckas i rollen ska du vara självgående och initiativtagande. Bevarandearbetet har många beröringspunkter med bibliotekets övriga avdelningar och det är viktigt att du har lätt för att samarbeta med andra medarbetare. Du är noggrann, strukturerad och ansvarstagande. Därtill tycker du mycket om lösa problem och testa nya idéer.

Meriterande för anställningen är:

 • Gymnasiebehörighet Kemi A eller motsvarande
 • Kunskap om ohälsosamma ämnen i samlingar.
 • Kunskap om transparent papper.
 • Erfarenhet av administrativa uppgifter inom bevarande, såsom planering, statistik, inköp.

Övrigt:
Anställningen är ett vikariat på 12 månader med omfattningen 50 procent. Tillträdesdatum 2023-11-01 eller enligt överenskommelse.

Så här söker du:

Anställningen söks via universitetets rekryteringssystem. Ansökan ska innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan ska även innehålla CV.

Examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa kan också bifogas(kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.)

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 1 november 2023 eller efter överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/2882
Kontakt
 • Kathleen Mühlen Axelsson, Avdelningschef, 046-2229093
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-09-22
Sista ansökningsdag 2023-10-06

Tillbaka till lediga jobb