Lunds universitet, Ekonomihögskolan, Nationalekonomiska institutionen

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet är en internationellt framstående handelshögskola som har s k trippel kvalitetsackreditering. Vi arbetar i en internationell miljö och har eftertraktade utbildningar på både grund- och mastersnivå. Ekonomihögskolan har ett nära samarbete med företag och myndigheter såväl nationellt som internationellt. Vi månar om en god, stimulerande arbetsmiljö och arbetar kontinuerligt med att utvecklas som en attraktiv arbetsgivare.

Vid Nationalekonomiska institutionen arbetar cirka 100 forskare, lärare, doktorander och övrig personal. Vi bedriver forskning inom flera områden: mikroekonomi, makroekonomi, finans, ekonometri, arbetsmarknads-, hälso-, offentlig, internationell och utvecklingsekonomi. Mer information hittar du på institutionens hemsida: https://nek.lu.se/forskning/fomr  

Arbetsuppgifter och villkor

Lunds universitet ledigkungör en anställning som biträdande universitetslektor i finansiell ekonometri.

Anställningen är på heltid vid Lunds universitet, placerad vid Nationalekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan. En anställning som biträdande universitetslektor är tidsbegränsad till fyra år med möjlighet till befordran till en tillsvidareanställd universitetslektor om personen ifråga har behörighet för sådan anställning enligt villkoren som beskrivs nedan under sektionen Befordran.

Arbetsuppgifterna i anställningen omfattar både undervisning (35 procent), forskning (60 procent) och administrativa uppgifter (5 procent). Undervisningen kan ske på grund-, fördjupnings- och doktorandnivån.

Inom ramen för anställningen ges även möjligheten till högskolepedagogisk utbildning motsvarande minst fem veckor.

Lönenivån ligger mellan SEK 460 000 – 520 000 per år, beroende på den sökandes kvalifikationer. Lönen kommer att omförhandlas och ligga på en konkurrenskraftig nivå för ämnesområdet om och när kandidaten befordras till universitetslektor.

Ämnesområde

Finansiell ekonometri.  

Behörighet

Behörig att anställas som biträdande universitetslektor i nationalekonomi är den som avlagt doktorsexamen inom nationalekonomi, finans, ekonometri eller statistik. Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen inom nationalekonomi, finans, ekonometri eller statistik högst fem år före ansökningstidens utgång (Högskoleförordningen 4 kap. 4 a §)

Krav

Eftersom forskningsmiljön på Nationalekonomiska institutionen är mycket internationell, och eftersom anställningen omfattar undervisning och handledning på engelska, krävs mycket goda kunskaper i engelska. 

För anställning krävs erfarenhet och kompetens inom ämnet finansiell ekonometri.  

Bedömningsgrunder

God förmåga att utveckla och genomföra forskning av hög kvalitet samt pedagogisk förmåga utgör grunden för bedömningen av anställningen. Ekonomihögskolan eftersträvar en balans mellan forskning och utbildning i alla anställningar. Vidare beaktas förmågan att samverka med det omgivande samhället och att informera om forskning och utvecklingsarbete.

I den samlade bedömningen av de pedagogiska kvalifikationerna ingår pedagogisk erfarenhet och skicklighet.

I den samlade bedömningen av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att fästas vid publikationer och publikationsmöjligheten i högkvalitativa tidskrifter (se institutionens tidskriftslista; https://nek.lu.se/en/journals).

Även förmågan att erhålla externa forskningsbidrag ingår som en bedömningsgrund för den vetenskapliga skickligheten.

En doktorsexamen från annat lärosäte är särskilt meriterande.

Forskning och undervisningserfarenhet inom finansiell ekonometri är särskilt meriterande.

Befordran

En biträdande universitetslektor kan befordras till en tillsvidareanställd universitetslektor om hon eller han uppfyller behörighetskraven enligt Lunds universitets anställningsordning 4.3.4.  (https://www.medarbetarwebben.lu.se/sites/medarbetarwebben.lu.se/files/lunds-universitets-anstallningsordning-190618.pdf) samt de nedanstående befordringskrav som sätts upp av institutionen:

 1. En hög vetenskaplig skicklighet 
  a)    De villkor som diskuteras nedan baseras på tidskriftslistan som presenteras här: https://nek.lu.se/en/journals
  b)    Villkor 1 (hög kvalitet). En av följande villkor måste uppfyllas: 
        i)     2 A publikationer
        ii)    1 A och 2 B*
        iii)    1 A*
  c)    Villkor 2 (produktivitet och självständighet): Den sökande ska ha minst 16 poäng från publikationer rankade som B eller högre. Ensamförfattade publikationer ges följande poäng; A*=20, A=10, B*=5, B=2 och b=1. Varje tillkommande medförfattare reducerar den totala poängen med 10 procentenheter. En A-publikation med tre författare ger alltså 8 poäng och samma artikel med fem författare ger 6 poäng. Publikationer med mer än 10 författare ger noll poäng.
 2. En hög pedagogisk skicklighet
  a)    Med minst 1500 undervisningstimmar (s.k. klocktimmar, vilket inkluderar förberedelser) 
  b)    Fem veckors högskolepedagogisk utbildning. 
 3. En god förmåga att samarbeta med det omgivande samhället och hög grad av kollegialitet.

Den allmänna kravprofilen för en lektor vid Ekonomihögskolan i Lund presenteras här: https://www.lusem.lu.se/media/ehl/recruitment/general-requirements-profile-and-assessment-for-employment-as-senior-lecturer-at-lusem.pdf.

Ansökan om befordran skall inges till Ekonomihögskolan senast efter tre år och 6 månaders anställningstid.

Ansökan

Ansök genom att klicka på "logga in och sök jobbet"-knappen längst upp till höger i annonsen. Ansökan ska skrivas på engelska. Ekonomihögskolan använder ett särskilt kvalifikationsportföljsystem för att dokumentera och presentera meriter. Vänligen skapa din ansökan enligt dispositionen i dokumentet ”Instructions to applicants for employment as professors or senior lecturer at LUSEM”, https://www.ehl.lu.se/media/ehl/recruitment/instructions-to-applicants-for-emlpoyment-as-professor-and-senior-lecturer-at-LUSEM.pdf

Ansökan ska även innehålla rekommendationsbrev som ska sändas av två referenspersoner till application@nek.lu.se.

För ytterligare information om ansökningsförfarandet inklusive mall för ansökan, se http://www.lusem.lu.se/about/work-at-lusem/apply-for-an-academic-position.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Ange gärna löneanspråk i din ansökan.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Vi ser jämställdhet och mångfald som en styrka och tillgång.

 Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenkommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Lund
Län Skåne län
Land Sverige
Referensnummer PA2023/2928
Kontakt
 • Joakim Gullstrand, 046-2220000
Facklig företrädare
 • OFR/ST:Fackförbundet ST:s kansli, 046-2229362
 • SACO:Saco-s-rådet vid Lunds universitet, kansli@saco-s.lu.se
 • SEKO: Seko Civil, 046-2229366
Publicerat 2023-09-26
Sista ansökningsdag 2023-11-15

Tillbaka till lediga jobb